Επικερδή για όλες τις πλευρές («win-win») χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι δεν θα προσφέρει απλώς «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία, αλλά θα θέσει και τη βάση η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο Μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει ισχυρή θέληση μεταξύ των κρατών-μελών και τώρα είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τα στελέχη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στο υπόλοιπο ελληνικό πακέτο».
Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, «ειλικρινά άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά και την συμπεριφορά του ΔΝΤ», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ-εννέα ώρες από τις έντεκα που διήρκεσε η συνεδρίαση, αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ για την συμφωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έδειξαν την ίδια επιθυμία να παραμείνουν στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για «κοινό καθήκον». «Νομίζω ότι έχουμε κοινό καθήκον και αυτό μετασχηματίζεται σε πολιτική βούληση. Αυτό το κοινό καθήκον θα υπάρξει και θα δείξει πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα», τονίζει.
Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν άσκησε πίεση για την εκταμίευση μιας μεγάλης δανειακής δόσης. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γιούνκερ πίστευαν ότι το Grexit πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι και ότι ο ρόλος της Επιτροπής παραμένει αυτός του έντιμου διαμεσολαβητή. «Θα το κάνουμε πάλι και πάλι και πάλι», τονίζει.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και τον ευχαρίστησαν όλοι στο Eurogroup». Θέλω κι εγώ να τον ευχαριστήσω, σημειώνει, ενώ σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι από την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι τόσο εύκολη όσο θα μπορούσε να είναι».
Στην κριτική που ασκείται ότι η ΕΕ απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος ως το 2018, ο Ευρωπαίος επίτροπος διαφωνεί και απαντά ότι δεν θεωρεί ότι «κλοτσάμε το τενεκεδάκι πιο κάτω στον δρόμο», ενώ αναφέρεται σε «μια αποφασιστική στιγμή προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνει πάντως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και αυτή πέφτει κυρίως στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να εφαρμόσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. «Υπάρχει σίγουρα ένα πράγμα στο οποίο θα είναι όλοι σε εγρήγορση και αυτό είναι η εφαρμογή. Η ψήφιση σίγουρα χρειάστηκε θάρρος και γνωρίζουμε πόσο δύσκολη ήταν. Η εφαρμογή όμως είναι άλλο πράγμα», διευκρινίζει και χαρακτηρίζει την συμφωνία ως «πιθανότατα πιο παγκόσμια και φιλόδοξη από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η τελική απόφαση του Eurogroup παραλείπει συγκεκριμένα νούμερα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι αυτό «δείχνει ότι πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα». Απορρίπτει πάντως δημοσιεύματα που θέλουν την συμφωνία να αποτελεί νέο πρόγραμμα διάσωσης: «Όχι, όχι, ούτε συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν πρόκειται καθόλου για νέο Μνημόνιο. Ας μην υπάρχει καμία σύγχυση, πρόκειται για συμπλήρωση της συμφωνίας που πετύχαμε στο Eurogroup». Αναφερόμενος στα επιπλέον προαπαιτούμενα που ζητήθηκαν από την Αθήνα, ο επίτροπος εξηγεί ότι «είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να ψηφιστούν κάποια προαπαιτούμενα και πρέπει να υιοθετηθούν κάποιες τροπολογίες, οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει».
σχόλια