Οι αρχές της Γερμανίας αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων μίσους, όπως είναι οι επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο «θεσμικός ρατσισμός» αποτελεί βαθιά ριζωμένο πρόβλημα στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι ακόμη και πριν από τη μαζική έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία πέρυσι, οι γερμανικές αρχές δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για τη διεξαγωγή ερευνών, την άσκηση ποινικών διώξεων και την επιβολή ποινών σε πρόσωπα που διέπρατταν εγκλήματα ρατσιστικής φύσης.
Η ΜΚΟ υπενθύμισε την ανακάλυψη, το 2011, ενός μικρού νεοναζιστικού πυρήνα, της οργάνωσης NSU, τα μέλη της οποίας δολοφόνησαν εννιά μετανάστες -οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα- και μια Γερμανίδα αστυνομικίνα την περίοδο από το 2000 ως το 2007.
«Με τα εγκλήματα μίσους να αυξάνονται στη Γερμανία, οι μακρόχρονες και καλά τεκμηριωμένες ανεπάρκειες όσον αφορά την αντίδραση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη ρατσιστική βία είναι κάτι που πρέπει να θιγεί», τόνισε ο Μάρκο Περολίνι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του θα μελετήσουν με προσοχή την έκθεση της ΜΚΟ και το εάν απαιτείται η ανάληψη δράσης. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο -μια χώρα όπου υπάρχει κράτος του δικαίου δεν μπορεί να αποδέχεται ποτέ τη ρατσιστική βία. Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συλλαμβάνουμε γρήγορα τους δράστες και να τους τιμωρούμε αυστηρά», ανέφερε ο Μάας σε μια τοποθέτησή του που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο του.
Έπειτα από μια έρευνα σχετικά με τη δράση της NSU η οποία διήρκεσε 19 μήνες, μια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου επισήμανε σε πόρισμά της ότι ο συνδυασμός των παραλείψεων στις έρευνες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των προκαταλήψεων των στελεχών τους επέτρεψε στον νεοναζιστικό πυρήνα να δρα ανενόχλητος, χωρίς να έχει εντοπιστεί, για πάνω από μια δεκαετία.
Στην έκθεση της ΜΚΟ τονίζεται πως οι γερμανικές αρχές θα όφειλαν να διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη, δημόσια έρευνα για να εξεταστούν οι καταγγελίες σχετικά με το ότι η NSU αφέθηκε να δρα χωρίς καν να έχει εντοπιστεί, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζονται ρατσιστικά και διεξάγονται οι έρευνες για αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη γερμανική επικράτεια. Σύμφωνα με την Αμνηστία, εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται στον ψηλό πήχη που θέτουν οι αρχές της Γερμανίας για να θεωρήσουν ένα έγκλημα ρατσιστικό και να το χειριστούν ως τέτοιο.
Οι επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αυξήθηκαν εκθετικά, φθάνοντας τις 1.031 το 2015, από 199 την αμέσως προηγούμενη χρονιά και τις 69 που καταγράφηκε πως διαπράχθηκαν το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποιεί ότι ο αριθμός τους είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά φέτος: 347 τέτοιες επιθέσεις διαπράχθηκαν ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ενώ οι πρόσφυγες που έφθαναν στο Μόναχο τον περασμένο Σεπτέμβριο γίνονταν δεκτοί με επευφημίες από κατοίκους που τους μοίραζαν γλυκά, οι διαθέσεις άλλαξαν έκτοτε δραματικά, καθώς οι ανησυχίες για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων και για την ασφάλεια εντείνονται. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά υποστήριξης προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανεβαίνουν.
Έξι διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών γίνονταν κατά μέσον όρο κάθε εβδομάδα το 2015, επισήμανε ακόμη η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της.
σχόλια