ΚΙΝΗΣΗ

Η Ντόλι πέθανε νωρίς αλλά οι "αδελφές" της είναι καλά

Η Ντόλι πέθανε νωρίς αλλά οι "αδελφές" της είναι καλά Facebook Twitter
0

Οι τέσσερις "αδελφές" της Ντόλι, της πρώτης κλωνοποιημένης προβατίνας του κόσμου η οποία πέθανε πρόωρα το 2003, είναι καλά στην υγεία τους μολονότι βρίσκονται στην προχωρημένη πλέον ηλικία των 9 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Η Ντέμπι, η Ντενίζ, η Νταϊάνα και η Ντέιζι, οι γενετικά πανομοιότυπες αδελφές της Ντόλι –που όμως γεννήθηκαν έντεκα χρόνια μετά από αυτήν– είναι "σε αρκετά καλή κατάσταση", όπως ανέφεραν οι ερευνητές που μελέτησαν τα κλωνοποιημένα ζώα.

 

Τα τέσσερα πρόβατα προέρχονται από τα ίδια κύτταρα μαστικού αδένα με τη Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων (SCNT).

 

Η Ντόλι γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, στις 5 Ιουλίου 1996 αλλά πέντε χρόνια αργότερα παρουσίασε οστεοαρθρίτιδα και αμέσως μετά μια λοίμωξη στους πνεύμονες που ανάγκασε τους επιστήμονες να της κάνουν ευθανασία. Το προσδόκιμο ζωής των προβάτων της ράτσας Φιν-Ντόρσετ, όπως η Ντόλι, είναι περίπου 12 χρόνια.

 

Ο πρόωρος θάνατος της και η κακή υγεία της ανησύχησαν ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο καθώς ταυτόχρονα είχε διαπιστωθεί ότι κλωνοποιημένα ποντίκια παρουσίαζαν τάση παχυσαρκίας, διαβήτη και πέθαιναν πρόωρα.

 

Τους φόβους αυτούς ήρθε να καθησυχάσει η νέα μελέτη που αφορούσε συνολικά 13 κλωνοποιημένα πρόβατα, ηλικίας 7-9 ετών, μεταξύ των οποίων και τις αδελφές της Ντόλι. "Γενικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ζώα αυτά είναι αξιοσημείωτα υγιή", τόνισε ο Κέβιν Σινκλέρ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η ομάδα του οποίου παρουσίασε τα συμπεράσματά της σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

 

Ορισμένα από τα πρόβατα παρουσιάζουν συμπτώματα ήπιας οστεοαρθρίτιδας και ένα τους πάσχει ήδη, σε ελαφρά μορφή, κάτι όμως που για τους επιστήμονες είναι αναμενόμενο στην ηλικία τους.

 

Οι τέσσερις αδελφές της Ντόλι και οι υπόλοιποι εννέα κλώνοι αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο κοπάδι που ζει στο Νότιγχαμ. Σε αντίθεση με την πρώτη προβατίνα, η οποία για λόγους ασφαλείας είχε κρατηθεί σε εσωτερικούς χώρους, τα ζώα σήμερα περνούν τον χρόνο τους στο ύπαιθρο, κάτι που ενδεχομένως να συνέβαλε θετικά στην υγεία τους αφού τα πρόβατα που μένουν σε μαντριά είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις.

 

Η κλωνοποίηση χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις στις ΗΠΑ (όχι όμως και στην Ευρώπη) για την παραγωγή τροφίμων. Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ανθρώπινα κύτταρα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους ιστούς και να θεραπεύσουν ασθένειες όπως το Πάρκινσον.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM