Οι αντίπαλοι ηγέτες της Βοσνίας συμφώνησαν χθες στις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποδοχή της αίτησης εισδοχής της χώρας και άνοιξαν τον δρόμο για την εξασφάλιση μιας δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που χρειάζεται επειγόντως η χώρα.
Η Βοσνία, εθνικά διασπασμένη και με οικονομικά προβλήματα, αιτήθηκε τον Φεβρουάριο να ενταχθεί στην ΕΕ και ήλπιζε ότι οι Βρυξέλλες θα εξέταζαν το αίτημά της στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Ιουλίου, αλλά η κίνηση ματαιώθηκε λόγω διαφωνιών. Χωρίς την προοπτική συμμετοχής στην ΕΕ, η Βοσνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει πίσω από τις γειτονικές της χώρες οι οποίες επίσης αναδύθηκαν από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και οι οποίες είτε ήδη ανήκουν στην ΕΕ είτε βρίσκονται πιο κοντά στην πλήρη ένταξή τους.
«Σήμερα λύσαμε μια σειρά θεμάτων τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την αποδοχή της αίτησης εισδοχής της χώρας, (...) αλλά επίσης ανοίγουν και τον δρόμο για τη συμφωνία με το ΔΝΤ", είπε ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού βοσνιακού κόμματος SDA και επικεφαλής της τριμελούς προεδρίας της χώρας, που αντιπροσωπεύει τρεις εθνικότητες.
Η αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας είχε απορρίψει δύο βασικές μεταρρυθμίσεις - την επέκταση μιας εμπορικής συμφωνίας που είχε η Βοσνία με την Κροατία ώστε να καλύψει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού με τις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, οι Βόσνιοι ηγέτες αρνήθηκαν να υπογράψουν μια επιστολή προθέσεως με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το Ταμείο να καθυστερήσει την εξέταση της συμφωνίας, η οποία είχε προγραμματιστεί από το διοικητικό του συμβούλιο για τα μέσα Ιουλίου. Οι αντιρρήσεις στη συμφωνία αποσύρθηκαν μετά από την παρέμβαση της Γερμανίας η οποία υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τη χώρα συνολικά, και τη Σερβική Δημοκρατία συγκεκριμένα, να μετριάσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας στους αγρότες.
Χθες, σε συνάντηση που είχε προτείνει η ΕΕ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων βοσνιακών και σερβικών πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν να υπερβούν τις διαφωνίες τους. Οι Σέρβοι συμφώνησαν για τον μηχανισμό που θα αφορά την ΕΕ και οι Βόσνιοι υπέγραψαν τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι Σέρβοι δέχθηκαν επίσης και μια στρατηγική για τις συγκοινωνίες όλης της χώρας, στην οποία είχαν προβάλλει αντίσταση, και η οποία αποτελεί προϋπόθεση της ΕΕ για την έγκριση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τουλάχιστον για την κατασκευή δικτύου λεωφόρων και δρόμων.
Πηγές που πρόσκεινται στο ΔΝΤ έχουν πει ότι η επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει την έγκριση μιας τρίχρονης δανειακής συμφωνίας 550 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βοσνία, θα μπορέσει να προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
σχόλια