Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
0

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας της Αντιπάρου άνοιξε το Kalokéri by Magikes Katsaroles και σας υποδέχεται με συνταγές της κυκλαδίτικης παράδοσης, μαγειρεμένες με αιγαιοπελαγίτικα υλικά. Η Βάνα και ο Σήφης, φιλόξενοι οικοδεσπότες, σερβίρουν από το πρωί πιτάκια με ντόπια μυζήθρα, ομελέτες, γλυκά, σάντουιτς και καφέδες. Το βράδυ επιλέγεις θαλασσινά πιάτα με πρωταγωνιστή το φρέσκο ψάρι, μακαρονάδα με ντόπιο ροφό ή στείρα και υποκλίνεσαι στη βαθιά νοστιμάδα που αποκαλύπτει το γιουβετσάκι με αντιπαριώτικο κατσικάκι.

Kalokéri, Χώρα Αντιπάρου, 2284 063037

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Το Oia Vineyart, θα σου συστήσει στον οινικό πλούτο της Σαντορίνης

Ένας καινούργιος πολυχώρος στην Οία, το Oia Vineyart, θα σου συστήσει στον οινικό πλούτο της Σαντορίνης με τις 19 οινοποιίες και περισσότερες από 180 ετικέτες. Θα συνοδέψετε το κρασί σας με μεζέ από ντόπια φάβα με κάππαρη, τυριά και αλλαντικά κυκλαδίτικα, σαλάτα με τοπικά ντοματίνια, ψάρι φρέσκο και κατσικάκι στον φούρνο. Θα πάρετε μια γεύση του νησιού, θα περιηγηθείτε σε εικαστική έκθεση ή θα παρακολουθήσετε κάποια μουσική παράσταση ή λογοτεχνική βραδιά.

Oia Vineyart, Οία, Σαντορίνη, 22860 72046

ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στο Etrusco θα γευθείτε πιάτα με έμπνευση από τη φύση

Ο Έκτορας Μποτρίνι, στο εστιατόριο Etrusco, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, αναζητώντας πάντα την εξέλιξη στη γαστρονομία. Στον καταπράσινο κήπο που ευωδιάζει από τα λουλούδια θα γευθείτε πιάτα με έμφαση στις πρώτες ύλες από ολόφρεσκα λαχανικά, φρούτα και άνθη βρώσιμα. Την έμπνευση στην κουζίνα χαρίζει η φύση.

Etrusco, Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 26617 00038

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Στο νησί των σφουγγαράδων θα επισκεφθείτε το παραδοσιακό ουζερί του σφουγγαρά, στο λιμάνι της Καλύμνου. Εκεί είναι το στέκι τους και μαζί τους θα γευτείτε αυθεντικούς παραδοσιακούς μεζέδες. Το χταπόδι ψήνεται με μαεστρία, ενώ το σπινιάλο, τοπικός μεζές, είναι πίνα με αβγά αχινού, συντηρημένα σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό, και σερβίρεται στο πιάτο με ελαιόλαδο και λεμόνι. Η θάλασσα είναι η πηγή έμπνευση της κουζίνας.

Το ουζερί του σφουγγαρά, Κάλυμνος, 22430 28887

ΣΑΜΟΣ

Το νησί φημίζεται τόσο για τις φυσικές ομορφιές του όσο και για την αξεπέραστη γαστρονομία του. Η δροσερή βεράντα του εστιατορίου «Βάκχος» προσφέρεται για να απολαύσεις την ντόπια κουζίνα της άφθαστης μαγείρισσας Ελένης Καπλατζή. Ψωμί ζυμωτό από τον ξυλόφουρνο, τυρί φρέσκο από τα χεράκια της και υπέροχες αφράτες τοπικές πίτες κατιμέρια. Ζουμεροί κρεμμυδοντολμάδες, μπουρέκια και γεμιστός κόκορας αλανιάρης. Μεγαλείο γεύσεων που θα σας μείνει αξέχαστο.

Βάκχος, Βουρλιώτες, Σάμος, 22730 93340

ΠΑΤΜΟΣ

Στο νησί της Αποκάλυψης η κουζίνα του Μπενέτου θεωρείται κλασική αξία. Ο μπαξές του δροσίζεται από την αύρα της θάλασσας και δίνει ιδέες για δημιουργικές μαγειρικές. Στη φιλόξενη αυλή του, βουτηγμένη στο πράσινο, θα δοκιμάσετε πιάτα επικεντρωμένα σε ό,τι φρέσκο βγάλει η θάλασσα, που συνδυάζονται με τα ολόφρεσκα λαχανικά του κήπου. Γεμιστοί κολοκυθοανθοί, φρέσκα ψάρια μαστόρικα ψημένα, φιλέτο ξιφία, αλλά και αστακομακαρονάδα για τους αμετανόητους των ζυμαρικών.

Μπενέτος, Σάψιλα, Πάτμος, 22470 33089

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Το ψαροεστιατόριο «Ακτή» κρέμεται από τα ασημένια βράχια της Αστροπαλιάς

Το ψαροεστιατόριο «Ακτή» κρέμεται από τα ασημένια βράχια της Αστροπαλιάς και η θέα στη θάλασσα όπου βουτάει το φεγγάρι είναι μαγική. Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Πετρίδενας αναζητά με πάθος τη φρέσκια πρώτη ύλη και σε υποδέχεται φιλόξενα στον χώρο του. Θα δοκιμάσετε ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, μοσχοβολιστά ντολμαδάκια, ψαροκεφτέδες και αστακομακαρονάδα. Τα παραδοσιακά χειροποίητα πουγκιά γεμίζονται με το ντόπιο τυρί χλωρή και βάζουν τη γλυκιά σφραγίδα στο δείπνο.

Ακτή, Αστυπάλαια, 22430 61114

ΣΥΡΟΣ

Ο δημιουργικός σεφ Κώστας Μπουγιούρης θα σου προσφέρει γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριό του Ηλιοβασίλεμα. Γεύσεις θαλασσινές με βαθιά νοστιμάδα. Τη αληθινή φρεσκάδα θα γευθείτε στο μαριναρισμένο μπαρμπούνι αλλά και σε μια σαλάτα φασολάκια με ξύγαλο και πετιμέζι. Υποκλίνεσαι στη συριανή μαραθόπιτα με το χειροποίητο τραγανό φύλλο που ευωδιάζει αλλά και στο φρέσκο ψάρι, ψημένο με τέχνη, που συνοδεύει σαλάτα αλμύρα.

Ηλιοβασίλεμα, Γαλησσάς, 22810 43 325

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Το Καστελόριζο είναι νησί μαγευτικό. Στο λιμανάκι του, σαν σκηνικό θεάτρου, η ταβέρνα «Αλεξάνδρα» απλώνει τα τραπεζάκια της. Στην κουζίνα μαγειρεύουν σπιτικά φαγητά η μαμά και η θεία του ιδιοκτήτη Μιχάλη Παπουτσή. Συγκλονιστικό χούμους, χρυσαφένιους ρεβιθοκεφτέδες, γαριδάκι που βγαίνει τσιτσιριστό από το τηγάνι, ψητά ψάρια από την πρωινή ψαριά και λιμπιστικά ντολμαδάκια. Απολαμβάνεις κάθε μπουκιά και συγχρόνως ταΐζεις τις θαλάσσιες χελώνες που σου κάνουν παρέα. Τόσο αυθεντικά, τόσο αληθινά.

Αλεξάνδρα, Καστελόριζο, 22460 49019

ΜΥΚΟΝΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στο Bakaló θα δοκιμάσεις πιάτα που υμνούν τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση.

Στο νησί των ανέμων θα βρεις να γευτείς ό,τι ποθεί η ψύχη σου, όμως το κυκλαδίτικο μενού του άξιου σεφ Γιάννη Γαβαλά στο Bakaló σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Ο Γιάννης, με καταγωγή από την Ηρακλειά, επιλέγει τα καλύτερα υλικά από τα κυκλαδονήσια και τα παντρεύει με τέχνη και έμπνευση στις δημιουργικές συνταγές του – όλη η κουζίνα του Αιγαίου σε μια μπουκιά. Χταπόδι με κρέμα φάβα Σαντορίνης, ροβίτσα μαριναρισμένη με μοσχολέμονο, κόκκινη πιπεριά και βινεγκρέτ από τον ζωμό του χταποδιού. Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα με γραβιέρα Νάξου, κεφαλοτύρι Ίου, τυροβολιά και κοπανιστή Μυκόνου. Ψαρονέφρι γεμιστό με τυροβολιά Μυκόνου και λιαστή ντομάτα Τήνου που συνοδεύεται με ξινό τραχανά, αρωματισμένο με πέστο. Γλυκός επίλογος με κρέμα ταχίνι, ρόδι και παστέλι κυκλαδίτικο. Πιάτα που υμνούν τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση.

Bakaló, Λάκκα, Μύκονος, 22890 78121

ΠΑΡΟΣ

Στον παραδοσιακό οικισμό στον Πρόδρομο, με τα δαιδαλώδη ασπρισμένα σοκάκια και τις μπουκαμβίλιες, θα βρείτε το καλλιτεχνικό καφενείο που έχει τα λίγα τραπέζια του απλωμένα έξω στο σοκάκι. Η Μαρία Ραγκούση, άξια μαγείρισσα και φιλόξενη οικοδέσποινα, θα σας υποδεχθεί με χαμόγελο και θα προσφέρει ό,τι φρέσκο έχει μαγειρέψει στο τσουκάλι της. Ο άντρας της, ο Αντώνης, βγάζει από τη θάλασσα αχινούς, πίνες και κάνα χταποδάκι. Μαζί με τους ντόπιους που τιμούν την κουζίνα της Μαρίας, πίνοντας τη σούμα τους, θα δοκιμάσετε γεύσεις ξεκάθαρες, μαμαδίστικες όπως ακριβώς τις ονειρευόσουν . Ωραιότατα γεμιστά καλαμαράκια, σουπιά με μάραθο που μοσχοβολάει, εκπληκτική ρεβιθάδα, μαγειρευτό χταπόδι, ντομάτες από το μποστάνι με ξινομυζήθρα και ντόπια κάππαρη, λαχταριστά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές που φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας. Μεζέδες νόστιμοι που «λεηλατούνται» από τα χέρια της παρέας.

Καλλιτεχνικό Καφενείο, Πρόδρομος, Πάρος, 22840 42033

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Τα πλατάνια αγκαλιάζουν την ταβέρνα του Σωτήρος, χαρίζοντας παχιά σκιά, και σε αυτό το φυσικό χαλαρό περιβάλλον θα ανακαλύψεις τη μαγεία της λιτότητας που χαρίζει η ντόπια κουζίνα. Τα φαγητά όλα ψήνονται στα ξύλα, από τις λαχταριστές τηγανητές πατάτες μέχρι το κατσικάκι σε λαδόχαρτο, που γλείφεις τα δάχτυλα σου, και τον τσιγεροσαρμά. Θα βουτήξετε μια γενναία μπουκιά από το ζυμωτό ψωμί στη χωριάτικη σαλάτα και θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια με αγαλλίαση.

Εξοχικό κέντρο «Σωτήρος», Σαμοθράκη, 25510 41500

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Στη Βότση, ένα χωριό με λαβύρινθο από σοκάκια και γραφικό λιμάνι, θα τιμήσετε την κουζίνα του εστιατορίου Panoulis που κρατάει από το 1989. Πιάτα παραδοσιακά, χειροποίητα, με ντόπια υλικά, από τυρόπιτα Αλοννήσου, ντολμαδάκια, τοπικό μπουρέκι, μέχρι και τονοσαλάτα με τον φημισμένο τόνο του νησιού.

Panoulis, Βότση, Αλόννησος, 24240 65744

ΣΚΥΡΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στο Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα θα δοκιμάσετε τα περίφημα τεροπτάρια από χλωρό τυρί και ζύμη χειροποίητη

Το παραδοσιακό καφενείο «Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα» θα το βρείτε μέσα στα γραφικά σοκάκια στη χώρα της Σκύρου. Στην κουζίνα μαγειρεύει η κόρη τους, η Άννα, καταπληκτική στραπατσάδα με αυγά από τις κοτούλες τους. Φημίζεται και για τα ωραία κεφτεδάκια της, που, όπως ισχυρίζεται η ίδια, το μυστικό της νοστιμιάς τους είναι «ο άφθονος δυόσμος και ο τρόπος που κόβεται το κρεμμύδι». Τα ζαρζαβατικά που μπαίνουν στο πιάτο είναι από μποστάνια σκυριανά και τα κρέατα ντόπια. Θα δοκιμάσετε τα περίφημα τεροπτάρια από χλωρό τυρί και ζύμη χειροποίητη, τηγανισμένα και περιχυμένα με το φημισμένο μέλι Σκύρου. Το ιδανικό συνοδευτικό του τσίπουρου.

Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα, Σκύρος, 22220 91276

ΣΚΙΑΘΟΣ

Ο Νικόλας Σταυρακάκης, ο executive chef του εστιατόριου Elia's, του ξενοδοχείου Mandraki Village Boutique στην καταπράσινη Σκιάθο, δημιουργεί με κέφι πιάτα από την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Οι αναμνήσεις του σεφ από τον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, αλλά και η πολύχρονη εμπειρία του στοn χώρο της γαστρονομίας χαρίζουν την έμπνευση για δημιουργικές μαγειρικές: σουτζουκάκια πάπιας με πατάτα τηγανητή, σεβίτσε τσιπούρας σε ζωμό γεμιστά, καρπάτσιο τόνου σε στιγμιαίο κάπνισμα με πετιμέζι και κρίταμο, νιόκι αγκινάρας καρμπονάρα με χτένια και τα αυγά τους. Γεύσεις που απογειώνουν και τους πιο εκλεκτικούς ουρανίσκους.

Elia's, Κουκουναριές, Σκιάθος, 2427 049301

ΚΡΗΤΗ

Το αρχοντικό όπου στεγάζεται το εστιατόριο Ble Katsarolakia στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης θα σας μαγέψει με την ιστορία αλλά και τη θέα του στη θάλασσα και στη λίμνη. Το μενού είναι ελκυστικό με προτάσεις διά χειρός του σεφ Αλέξανδρου Ζαχαριά που μαγειρεύει με ντόπιες φρέσκες πρώτες ύλες. Νοστιμότατες μπουκιές χαρίζουν οι κρητικές χειροποίητες ραβιόλες που συνοδεύονται από ξινό γιαούρτι, λουκούμι είναι το κατσικάκι μαγειρεμένο με σταμναγκάθι και καρότα αλλά και το χοιρινό με πετιμέζι. Θα κλείσεις γλυκά με μυζηθρόπιτα νεράτη με μέλι θυμαρίσιο και παγωτό.

Ble Katsarolakia, Ακτή Ιωσήφ Κουνδούρου 8, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη, 28410 21955

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στο Αγνάντι θα δοκιμάσεις γεύσεις ξεχασμένες που πατούν στην παράδοση των γιαγιάδων

Στο Αγνάντι, στην περιοχή Γλώσσα, κάτω από την πλούσια σκιά της κληματαριάς θα πάρεις γεύση από αυθεντικές σκοπελίτικες συνταγές. Εδώ η παράδοση στην καλή κουζίνα κρατά από το 1953. Μαγειρεύουν με αγάπη και μαεστρία χοιρινό με πιπεριές και μυρωδικά και τα φημισμένα ντόπια σκοπελίτικα δαμάσκηνα. Ο μουσακάς είναι αλλιώτικος, φτιαγμένος με τόνο από την Αλόννησο, το μοσχαράκι γίνεται κοκκινιστό με σπιτικές χυλοπίτες. Έχουν μεράκι και το αποδεικνύουν με τους χορτοκεφτέδες με ποικιλία από διαφορετικά χόρτα, με τον ροφό που μαγειρεύουν με αγκινάρες και με τα λεμονάτα φιλέτα γαύρου. Γεύσεις ξεχασμένες που πατούν στην παράδοση των γιαγιάδων.

Αγνάντι, Σκόπελος, 24240 33606

ΑΝΔΡΟΣ

Αρχοντικό νησί η Άνδρος, που διατηρεί την αυθεντικότητά της. Για ρομάντζα και ντόπιο φαγητό θα σκαρφαλώσετε στην ταβέρνα «Το μπαλκόνι του Αιγαίου» και θα αφήσετε το βλέμμα σας να βυθιστεί στο απέραντο γαλάζιο. Η κουζίνα επιμένει παραδοσιακά με προϊόντα του μπαξέ τους. Θα γευθείς φρουτάλια –ντόπια ομελέτα–, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια και άπαιχτο γουρουνόπουλο με πατάτες στον φούρνο.

Το μπαλκόνι του Αιγαίου, Άνω Απρόβατο, Άνδρος, 22820 42064

ΣΠΕΤΣΕΣ

Καθισμένοι στην άνετη βεράντα του εστιατόριου Ορλώφ με τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια, τα κόκκινα γεράνια και με το μπλε της θάλασσας να λαμπυρίζει, το μυαλό χάνεται. Ο Χρήστος Ορλώφ έχει μεράκι και πάθος για την κουζίνα του. Γευστικός είναι ο νησιώτικος μουσακάς που φτιάχνεται με χταπόδι ραγού, πατάτα και ελαφριά μεταξένια μπεσαμέλ. Η ταραμοσαλάτα έχει βελούδινη υφή και οι φρέσκες γαρίδες μπαίνουν στο κριθαράκι, μαγειρεμένο με ντομάτα. Τα λεμόνια που παράγονται άφθονα στο νησί δίνουν ιδέα για αρωματική λεμονόπιτα που σφραγίζει γλυκά το δείπνο.

Ορλώφ, Παλιό Λιμάνι, 22980 7525

ΤΗΝΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Τα πιάτα στο Θαλασσάκι μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Το Θαλασσάκι στην Τήνο έχει αποκτήσει φήμη για την εκπληκτική κουζίνα του και όχι άδικα. Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει με την καρδιά της, αξιοποιώντας τα λαχανικά από το μποστάνι της και τα ντόπια προϊόντα: από χταπόδι στον φούρνο με πετιμέζι, γαρίδες με κάππαρη, μάραθο και ρακί, έως φρέσκα ψητά ψάρια. Πιάτα που μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Θαλασσάκι, Τήνος, 22830 31366

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Η Φολέγανδρος είναι μαγικό νησί και οι τοπικές συνταγές εκφράζουν τη λιτότητα του τόπου. Το Καφεπαντοπωλείο στην Άνω Μεριά είναι μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα από τη δεκαετία του '50. Η κυρία Ειρήνη μαγειρεύει την παραδοσιακή συνταγή, τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα, που συνοδεύει με σάλτσα από το κοκκινιστό κρέας – φαγητό μαμαδίστικο. Θα πάρετε γεύση από μελιτζανοσαλάτα με καρύδια και πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Δοκιμάστε και το ντόπιο φρέσκο τυρί σουρωτό, από αιγοπρόβειο γάλα.

Καφεπαντοπωλείο, Φολέγανδρος, 22860 41436

ΡΟΔΟΣ

Στο Νησί των Ιπποτών υπάρχουν μέρη που υμνούν την ντόπια γαστρονομία, σε πείσμα της τουριστικής λαίλαπας. Στο χωριό Μαριτσά, το εστιατόριο «Μασασούρα» έχει βρει τη θέση του σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1932. Στη γοητευτική πέτρινη αυλή του θα γευθείτε παραδοσιακή κουζίνα, από υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πλιγούρι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και ρεβίθια φούρνου, έως σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται μαστόρικα στη σχάρα.

Μασασούρα, Μαριτσά, Ρόδος, 22410 48109

ΑΜΟΡΓΟΣ

Η μαμά Μαρουσώ στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην Αρκεσίνη της Αμοργού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 να μαγειρεύει αμοργιανή κουζίνα. Η οικογένεια παραμένει πιστή στην παράδοση. Τα ζαρζαβατικά, τα κρέατα και το ελαιόλαδο είναι δικής τους παραγωγής. Θα το καταλάβετε από τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα που έχουν οι κολοκυθοκεφτέδες. Θα τιμήσετε τις τοπικές συνταγές όπως το λεμονάτο κατσικάκι, οι γόπες σαβόρι, το κουνέλι στιφάδο και το εξαιρετικό πατατάτο με γίδα.

Μαρουσώ, Αρκεσίνη, Αμοργός, 22850 72331.

ΠΑΞΟΙ

Ένα νησί-καταπράσινη αγκαλιά στο Ιόνιο. Στη δυτική πλευρά, στο χείλος των βράχων, βρίσκεται το εστιατόριο «Ερημίτης». Φημίζεται για το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα αλλά και για την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Το καλό χέρι στην κουζίνα θα το ανακαλύψετε στη γεμιστή μελιτζάνα με φρέσκο τυρί και σάλτσα ελληνικού καφέ αλλά και στο σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα. Το γλυκό σαν μουσακάς κάνει την έκπληξη.

Ερημίτης, Παξοί, 26620 31957.

ΝΑΞΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Τη Ματίνα θα τη βρείτε στην καρδιά της Κόρωνου στη Νάξο.

Στην καρδιά του χωριού Κόρωνος θα ανακαλύψετε μια μικρή αυλή πνιγμένη στα λουλούδια και εκεί βρίσκεται η ταβέρνα της Ματίνας. Άξια μαγείρισσα και φιλόξενη οικοδέσποινα, πάντα με το χαμόγελο. Τα λαχανικά, τα κρεατικά, τα τυριά και το κρασί είναι δικά τους. Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι άπαιχτα, το κοκκινιστό κατσίκι ξεχειλίζει νοστιμιά, το ίδιο και το λεμονάτο αρνάκι με άνηθο. Οι τηγανητές πατάτες είναι συγκλονιστικές. Για το τέλος, το ξινοτύρι, το ανθότυρο ή το κεφαλοτύρι είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Σπιτικά, αληθινά και όμορφα.

Ματίνα, Κόρωνος, Νάξος, 22850 51243

ΣΙΦΝΟΣ

Στον Πλατύ Γιαλό θα κάνετε τη βουτιά σας στη θάλασσα που αστραποβολά και με την αλμύρα στα χείλη θα πάρετε θέση στα ψηλά σκαμπό του Fish bar Ω3. Το μενού σας ταξιδεύει στον βυθό. Στην κουζίνα, ο Γιώργος Σαμοΐλης μεταφέρει την αγάπη του για τη μαγειρική και στα πιάτα του. Υπάρχει άποψη και τεχνική. Ζεστό μπισκότο μανούρας με καπνιστή ρέγγα, αλειμμένο ελαφρά με πελτέ ντομάτας και ρίγανη. Το σεβίτσε φαγκρί με πινελιές πέστο κόλιανδρου, κρεμμύδι και σος πικάντικη συναγωνίζεται σε αληθινή νοστιμιά το τιραντίτο μαγιάτικου με ελαιόλαδο εσπεριδοειδών.

Fish bar Ω3, Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, 22840 72014

ΚΙΜΩΛΟΣ

Το καφενείο του Μποχώρη –έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι το καφεμεζεδοπωλείο «Η καλή καρδιά»– επιμένει να κρατά την ταυτότητά του. Το μυστικό της κουζίνας είναι τα ντόπια υλικά και ό,τι φρέσκο παράγει το νησί. Μαγειρευτά και της ώρας, όλα φτιαγμένα απλά. Θα δοκιμάσετε τα τηγανητά πιτάκια με ντόπιο χλωρό τυρί και φρέσκο δυόσμο, το ιμάμ και τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που είναι το κατσικάκι στη γάστρα.

Καφεμεζεδοπωλείο «Η καλή καρδιά», Χωριό Κιμώλου, 22870 51495

ΚΥΘΝΟΣ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στον μικρό κόλπο της Αγίας Ειρήνης θα πάρετε γεύση στο ψαρομάγαζο Άριας

Ένα νησί που κρατάει χαμηλό προφίλ, διατηρώντας ατόφια τη νησιώτικη προσωπικότητά του. Στον μικρό κόλπο της Αγίας Ειρήνης θα πάρετε γεύση στο ψαρομάγαζο Άριας που είχε πριν από χρόνια στήσει ο καπετάν Κωσταντής Βλαστάρης, ο φαροφύλακας, και σήμερα συνεχίζει ο εγγονός του Κώστας, γνωστός ως Σούμας. Θα δοκιμάσετε από παραδοσιακή ψαρόσουπα, σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της και φρέσκο καλαμάρι στη θράκα, έως εξαιρετικό σφουγγάτο με ντόπιο κατσικίσιο τυρί.

Άριας, Αγία Ειρήνη, Κύθνος, 22810 31371

ΛΗΜΝΟΣ

Στον Πλατύ Γυαλό η ταβέρνα «Ζέφυρος», σε μια καταπράσινη αυλή κοντά στην παραλία, προσφέρει μια πανδαισία της τοπικής γεύσης στην πιο σπιτική της εκδοχή. Θα δοκιμάσετε το χειροποίητο ζυμαρικό αυτούδι μαγειρεμένο με μούστο και τριμμένο ντόπιο τυρί μελίχλωρο, τηγανητά τυροπιτούδια με παραδοσιακό τυρί καλαθάκι μέχρι κόκορα κρασάτο με χειροποίητα φλωμάρια, τα ζυμαρικά που φτιάχνουν με τέχνη οι νοικοκυρές του νησιού.

Ταβέρνα Ζέφυρος, Πλατύ Γυαλό, Λήμνος, 22540 22180

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Με παράδοση πολλών χρόνων, η ταβέρνα «Η ωραία Κάρπαθος» προσφέρει την πιο αυθεντική εκδοχή της τοπικής κουζίνας. Εδώ θα έρθουν και οι ντόπιοι για να τιμήσουν τις εκπληκτικές μακαρούνες σύβραση ή για να δοκιμάσουν σαλιγκάρια με άνηθο.

Πηγάδια, Κάρπαθος, 22450 22501

ΛΕΡΟΣ

Η παραδοσιακή ταβέρνα «El Greco» βγάζει τα τραπέζια της πάνω στο κύμα στη γοητευτική παραλία Παντέλη της Λέρου. Ο Δημήτρης Καρπαθάκης τιμάει τα προϊόντα του νησιού του και τα φρέσκα ψάρια. Το ψωμί, χειροποίητο, βγαίνει από τον ξυλόφουρνο, οι ντομάτες είναι από τον μπαξέ του. Οι ζαργάνες έρχονται λαχταριστές και το ψητό χταποδάκι ζουμερό. Το καλκάνι συνδυάζεται όμορφα στο πιάτο με παντζάρι και ελαφριά σκορδαλιά. Το μεγαλείο της απλότητας.

El Greco, Παντέλη, Λέρος, 22470 25066

ΣΥΜΗ

Φρέσκα όστρακα, λαχταριστά ψάρια, γαριδάκι σημιακό, αστακομακαρονάδα, σουπιές με το μελάνι τους, χταποδοκεφτέδες, γαριδόσουπα, καρπάτσιο μπαρμπουνάκι, που είναι φιλέτο ωμό, ανάμεικτα φρέσκα όστρακα, αυγά αχινού σερβιρισμένα σε σφηνάκι αλλά και ό,τι καλύτερο διαθέτει ο βυθός των Δωδεκανήσων θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Μάνος» πάνω στο λιμάνι.

Μάνος, Σύμη, 2246 072429

ΛΕΣΒΟΣ

Λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, στον οικισμό Καγιάνι, θα συναντήσουμε την ταβέρνα του Αντώνη. Πρόκειται για ένα παλιό καφενείο με κρεμαστό μπαλκόνι και υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Θα χαλαρώσετε, θα απολαύσετε τη φιλοξενία του Αντώνη και θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες, φτιαγμένους με μαεστρία και αγάπη, που θα συνοδεύσουν τέλεια το ουζάκι σας. Χταποδάκι ψητό, κολοκυθολούλουδα, ντολμαδάκια σπιτικά, κεφτεδάκια, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακό λαδοτύρι, μελιτζανοκεφτέδες, σουπιά στα κάρβουνα, καλαμάρι και ολόφρεσκα ψάρια.

Ταβέρνα του Αντώνη, Καγιάνι Μυτιλήνης, 22510 61951

ΙΚΑΡΙΑ

Κάθε λιμάνι και μεζές: τι πιάτα να προτιμήσετε σε κάθε νησί ξεχωριστά Facebook Twitter
Στην ταβέρνα Άρτεμις, αν η παρέα έχει κέφι, θα χορέψετε με τους ντόπιους τον χορό, τον ικαριώτικο.

Την εκπληκτική θέα στη θάλασσα μπορείτε να απολαύσετε από την ταβέρνα «Άρτεμις» όπου θα σας υποδεχθεί η εξαιρετικά φιλόξενη ιδιοκτήτρια Αφροδίτη Μελή. Ο μπαξές δίνει ιδέες για νόστιμες μαγειρικές. Γλείφεις και τα δάχτυλα σου όταν δοκιμάσεις την κολοκυθόπιτα με φύλλο χειροποίητο. Κι αν η παρέα έχει κέφι, θα χορέψετε με τους ντόπιους τον χορό, τον ικαριώτικο.

Ταβέρνα Άρτεμις, Να, Ικαρία, 22750 71485

ΙΟΣ

Στην παραλία του Μυλοπότα, το εστιατόριο «Salt» σε υποδέχεται στο χαρούμενο περιβάλλον του. Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Αρχολέκας τιμάει το κρασί και τα ντόπια προϊόντα. Στο μενού φιγουράρουν ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, ψάρια φρέσκα ψητά αλλά και καλαμάρι με κους-κους που ευωδιάζει θρούμπι.

Salt, Μυλοπότας, Ίος, 2860 92217

ΚΥΘΗΡΑ

Το παλιό αμπέλι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σκάνδειας έδωσε τη θέση του στην ταβέρνα «Σκάνδεια» τη δεκαετία του '70. Κάτω από τις λεύκες απλώνονται τα τραπέζια σε ένα ονειρικό και δροσερό περιβάλλον. Η παράδοση καλά κρατεί στην κουζίνα, όπου αξιοποιούνται τα λαχανικά από τον οικογενειακό μπαξέ για τις σαλάτες. Θα γευθείτε κρεμμυδόπιτα, μαϊντανοσαλάτα και συγκλονιστικό ντόπιο κατσικάκι που βγαίνει από τον φούρνο με τις πατάτες του.

Σκάνδεια, Κύθηρα, 27360 33700

ΧΙΟΣ

Στο μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα θα επισκεφθείτε την οικογενειακή ταβέρνα «Αστέρι» που σερβίρει αυθεντικές γεύσεις. Θα δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο με χειρίσια μακαρόνια και ντόπιο κατσικάκι στον φούρνο με φασκόμηλο. Οι χορτοκεφτέδες με φρέσκα χόρτα και μυρωδικά ευωδιάζουν, όπως και τα ντολμαδάκια φτιαγμένα με τη συνταγή της γιαγιάς.

Αστέρι, Αυγώνυμα, Χίος, 6936 501398

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT