Καλοκαίρι στην Κάρπαθο: UFO, μακαρούνες και «σεληνιακά» έργα

Καλοκαίρι στην Κάρπαθο: UFO, μακαρούνες και «σεληνιακά» έργα Facebook Twitter
Όλυμπος Καρπάθου. Φωτο: Spiros Vathis/Flickr
3

Τα πολλά και αμείωτα μποφόρ είναι που χαρακτηρίζουν και καθορίζουν την Κάρπαθο. Έντονος και διαρκής άνεμος, όσο πουθενά αλλού, που σε εξωθεί αυτόματα σε μια αίσθηση πτήσης. Στις παραλίες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου γίνεται κοσμοσυρροή) δεν στέκεται απολύτως τίποτα. Αυτό το θέαμα της άδειας παραλίας, χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars, μουσικές, ηλιοθεραπευόμενους, ήταν η αρχή του έρωτα. Η πιο όμορφη παραλία είναι σίγουρα ο Διακόφτης. Πισινοειδής, λευκή άμμος και μια καντίνα για τα απαραίτητα. Παρ' όλα αυτά, η αγαπημένη μου παραλία είναι το Chickenbay, μια πανέμορφη θαλάσσια παιδική χαρά για windsurf. Κλειστός κόλπος, ρηχά νερά και άπειρος κόσμος (μέσα στη θάλασσα) να παλεύει με τον αέρα. Από παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους, σε ένα όργιο από τούμπες, μικροσυγκρούσεις και τα πρώτα πλαναρίσματα. Όλα άκομψα, βρεγμένα, αναμαλλιασμένα και πάρα πολύ αστεία. Η τοπική new age σπεσιαλιτέ της Καρπάθου είναι το UFO, κάτι σαν σκεπαστή πίτσα-σάντουιτς, στην πιο υγιεινή της εκδοχή, με κοτόπουλο και μαρουλοντομάτα, αλλά και η μεγάλη καφρίλα chicken-parmesan, μια λίμνη από λιωμένο τυρί με κομματάκια κοτόπουλο να επιπλέουν. Κόλαση και τα δύο, για διαφορετικές περιστάσεις. Το ιδανικό μέρος να το φας είναι η Βella Κarpathos στη Χώρα, με τον πιο αξιολάτρευτο κι εξυπηρετικό ιδιοκτήτη-σερβιτόρο. Σπιτική τυρόπιτα ταψιού από το Edelweiss στη Χώρα. Μελιτίνια (σιροπιαστά γλυκά τυροπιτάκια) από το Κανίσκι στη Χώρα. Κουλούρες (τοπικό κριτσίνι με γλυκάνισο) από τον φούρνο των Μενετών. Παραδοσιακές χειροποίητες μακαρούνες στην ταβέρνα του Λεντάκη στην Όλυμπο. Τυρόπιτα με γλυκάνισο απ' τον φούρνο της Ολύμπου.

Απ' τα πράγματα που σίγουρα αξίζει να δεις είναι το γήπεδο μπάσκετ της Ολύμπου, χτισμένο πάνω στον γκρεμό, όπως και όλη η Όλυμπος, τα καμπουριασμένα και μονόπαντα απ' τη μάχη με τον αέρα δέντρα στον δρόμο προς την Όλυμπο, οι γκρεμοί αριστερά στον δρόμο από Αφιάρτη προς Αρκάσα, με τέλεια δύση ηλίου που βουτάει στο νερό και θέα την Κάσο, η απογείωση των αεροπλάνων το βράδυ απ' τον δρόμο προς Αγριλαοπόταμο, όπου ο αεροδιάδρομος ευθυγραμμίζεται ακριβώς με τον δρόμο και βλέπεις τα αεροπλάνα να έρχονται καταπάνω σου, τελευταία στιγμή να ανασηκώνονται και να σε προσπερνούν, και, οπωσδήποτε, το υπαίθριο σεληνιακό «έργο μοντέρνας τέχνης» δεξιά στον δρόμο από Αφιάρτη προς Αμμοπή, με τα πολύχρωμα βαμμένα κομμάτια βράχου που έχουν κυλήσει σε ένα χωράφι. Για μένα είναι αδιαπραγμάτευτα το πιο ιδιαίτερο και γοητευτικό μέρος που έχω βρεθεί, που είτε θα το ερωτευτείς κεραυνοβόλα είτε θα το μισήσεις και θα φύγεις τρέχοντας. Συμβατικά αισθήματα δεν χωράνε – γι' αυτό και μόνο είναι σπουδαίο.

Καλοκαίρι στην Κάρπαθο: UFO, μακαρούνες και «σεληνιακά» έργα Facebook Twitter
Φωτο: Carmine Urciuoli/Flickr
Ταξίδια
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ο Μύθος λέει εξωγήινοι τις έβαψαν...Η αλήθεια είναι τις έβαψε πολύ καλός φίλος που ο εγκέφαλος του είναι έτη φωτός μπροστά απο τους υπόλοιπους ντόπιους και απόδειξη αυτού οτι το συζητάμε εδώ στα σχόλια..!
Πρίν δύο χρόνια πάντως όταν ρώτησα έναν ντόπιο τί είναι αυτοί οι βαμμένοι βράχοι μου είπε ότι το έκανε ένας τρελός ένα βράδυ.Εσείς είστε σίγουρη ότι το έκανε κάποιος καλλιτέχνης;