Guardian: Έλληνες εθελοντές προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους στην Λέσβο

Guardian: Έλληνες εθελοντές προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους στην Λέσβο Facebook Twitter
9

Έλληνες εθελοντες χριστιανοί που βρίσκονται σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην Μόρια Λέσβου, προσπάθησαν σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο συγκεκριμένο κέντρο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και του Τουρκίας. 

Όπως αναφέρει ο Guardian στο δημοσίευμά του, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, εθελοντές έχουν μοιράσει σε πρόσφυγες που κρατούνται στο κέντρο της Μόριας, φυλλάδια με το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη στην αραβική γλώσσα σε μια προσπάθεια προσηλυτισμού. 

 

Στα φυλλάδια, οι αιτούντες άσυλο, καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση που αναφέρει τα ακόλουθα: «Ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός... Ζητώ από τον Ιησού να συγχωρέσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Η επιθυμία μου είναι να αγαπώ και να υπακούω τον λόγο του».

Guardian: Έλληνες εθελοντές προσπάθησαν να προσηλυτίσουν μουσουλμάνους στην Λέσβο Facebook Twitter

Οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που παρέλαβαν το φυλλάδιο δήλωσαν πως βρίσκουν σκληρή την παρέμβαση των εθελοντών της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί πολλοί άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι και έχουν πρόβλημα με το να αλλάξουν την θρησκεία τους», δήλωσε ο Μοχάμεντ, ένας πρόσφυγας από την Δαμασκό που παραμένει στο κέντρο κράτησης. Ο Αχμέντ, Σύρος στην καταγωγή, αναφέρει: «Μας αρέσουν όλες οι θρησκείες, αλλά αν είσαι χριστιανός και σου δώσω ένα Κοράνι, πώς θα ένιωθες;».

Οι πρόσφυγες του κέντρου αναφέρουν πως τα φυλλάδια διανεμήθηκαν από δυο εκπροσώπους της ΜΚΟ Euro Relief, μιας ελληνικής φιλανθρωπικής οργάνωση που μετατράπηκε στην μεγαλύτερη ομάδα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μόρια αφού άλλες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έφυγαν, διαμαρτυρόμενες ενάντια στην συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το κέντρο κράτησης εποπτεύεται από την Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο οι ομάδες βοήθειας είναι αυτές που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής διαχείρισης.

Σε όσα υποστήριξαν οι πρόσφυγες η Euro Relief απάντησε πως αποδοκιμάζει την διανομή υλικού που έχει ως στόχο τον προσηλυτισμό, άλλα πρόσθεσε την πιθανότητα πως οι εργαζόμενοι διέμεναν τα φυλλάδια με δική τους αποκλειστικά ατομική πρωτοβουλία.

Ο διευθυντής της Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε στον Guardian: «Έχουμε αναλάβει ήδη δράση και οι εθελοντές μας ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν τέτοιου είδους φυλλάδια. Ο κώδικας δεοντολογίας μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι αν κάποιος το επιχειρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις».

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε στα αιτήματα της Guardian για κάποιο σχόλιο.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM