O Kέρι επιβεβαιώνει την καταβολή 400 εκ. στο Ιράν αλλά αρνείται ότι ήταν λύτρα για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους

O Kέρι επιβεβαιώνει την καταβολή 400 εκ. στο Ιράν αλλά αρνείται ότι ήταν λύτρα για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να καταβάλει 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, διαψεύδοντας ότι επρόκειτο για λύτρα προκειμένου η Τεχεράνη να προχωρήσει στην απελευθέρωση Αμερικανών τους οποίους κρατούσε.

 

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν λύτρα», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η καταβολή του ποσού αυτού σε ρευστό—σε ευρώ και γαλλικά φράγκα—έγινε στο πλαίσιο μιας χωριστής διαπραγμάτευσης από εκείνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη κι ικανοποίησε ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης για τις αμερικανοϊρανικές διαφορές.

 

Η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε χθες Τετάρτη την καταβολή του ποσού αυτού, την 16η Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με την έναρξη της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία συνήφθη την 14η Ιουλίου 2015, και την έναρξη της άρσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

 

Παράλληλα η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη ανακοίνωσαν μια δίχως ιστορικό προηγούμενο ανταλλαγή κρατουμένων: τέσσερις Ιρανοαμερικανοί κι ένας Αμερικανός, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές αρχές, ενώ οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έδειξαν «επιείκεια» έναντι επτά Ιρανών που κρατούνταν στις ΗΠΑ.

 

Η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε πρώτη την καταβολή των 400 εκατ. δολαρίων, από το σύνολο του 1,7 δισεκ. δολαρίων που οφείλει να καταβάλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη για την αθέτηση μιας εξοπλιστικής συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων τον Απρίλιο του 1980 (400 εκατ. χρέους, 1,3 δισεκ. δολάρια τόκων), ανέφερε ότι τα χρήματα δόθηκαν ως «λύτρα» για την απελευθέρωση των πέντε Αμερικανών.

 

«Δεν επρόκειτο για λύτρα», απάντησε αντιδρώντας στο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση ομήρων αντίκειται στην πολιτική των ΗΠΑ».

 

Ωστόσο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα πως «έδωσε στο Ιράν, ένα κράτος που έρχεται πρώτο παγκοσμίως στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, 400 εκατομμύρια δολάρια που αναμφίβολα θα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών».

 

Μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε εξάλλου τον Κέρι με επιστολή της να προσέλθει στο Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις για τη «σύμπτωση» της καταβολής του ποσού και της απελευθέρωσης των Αμερικανών από τις ιρανικές αρχές.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στην επιστολή του Κογκρέσου εν ευθέτω χρόνω.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα παραδέχθηκε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς παρότι το κόστος θα είναι «άξιο της θυσίας»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά και τα τρόφιμα
LIFO NEWSROOM