Αναβλήθηκε για τις 26 Ιανουαρίου 2017 η δίκη για την κατάληψη της 8όροφης οικοδομής επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απ' όπου, κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν 60 νεαρά άτομα, κατηγορούμενα για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προηγουμένως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επικαλούμενοι κώλυμα στο πρόσωπο συναδέλφου τους υπερασπιστή, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
Από τους 60 κατηγορούμενους -στη συντριπτική τους πλειονότητα ξένοι υπήκοοι- παρέστησαν στο δικαστήριο οι 28, εκ των οποίων 15 άνδρες και 13 γυναίκες (δύο Ελληνίδες και υπόλοιποι υπήκοοι διαφόρων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών). Ορισμένοι εκ των αλλοδαπών είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της διοργάνωσης υπό τον τίτλο "No Border Camp", που έλαβε χώρα στους χώρους του ΑΠΘ. Όλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μία μέρα μετά τη σύλληψή τους, αφού παραπέμφθηκαν πρώτα να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.
Η αστυνομική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας είχε οδηγήσει σε συνολικά 74 συλλήψεις. Εκτός από την ιδιωτική οικοδομή της Καρόλου Ντηλ, εκκενώθηκαν δύο ακόμη κτίρια της πόλης τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη. Πρόκειται για το "Μανδαλίδειο" Μέγαρο του ΑΠΘ, στην παλιά παραλία, απ' όπου είχαν συλληφθεί εννέα άτομα, και το παλιό ορφανοτροφείο "Μέγας Αλέξανδρος", στην Τούμπα, που παραχωρήθηκε από το υπ. Υγείας στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Από το πρώην ορφανοτροφείο συνελήφθησαν πέντε νεαρές, οι οποίες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, η καθεμία, με 3ετή αναστολή. Για το "Μανδαλίδειο" κρίθηκαν ένοχα έξι άτομα, στα οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, στο καθένα, με 3ετή αναστολή.
Η ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, κι ενώ είχαν προηγηθεί μηνύσεις των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων.
σχόλια