Η επιστήμη πίσω από τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η επιστήμη πίσω από τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας. Facebook Twitter
3
Η επιστήμη πίσω από τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας. Facebook Twitter


[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

Το να κάνουμε διάλλειμα για ένα σύντομο υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας μας δίνει πολλά περισσότερα από μία απλή ώθηση ενέργειας, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις:

Οι σύντομοι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή αλλιώς powernaps, κάνουν καλό στην υγεία μας!

Σε αντίθεση με το 85% όλων των θηλαστικών, ο άνθρωπος κοιμάται μία μόνο φορά την ημέρα, το βράδυ. Και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν αυτή «είναι η φύση μας» (μονοφασικοί) ή αν οι επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας απαιτούν να κοιμόμαστε μόνο τη νύχτα.

Οι σύντομοι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ανακουφίζουν την μόνιμη έλλειψη ύπνου του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά ενισχύουν συγχρόνως τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, βελτιώνουν την ικανότητα μας στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, την λεκτική μας μνήμη, τα μαθηματικά, και την καλή διάθεση, ενώ ευεργετούν και την καρδιά μας, την αρτηριακή πίεση, το στρες, ακόμα και το βάρος μας.

Ιδανικά, ένας σύντομος υπνάκος θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μεταξύ 13:00 και 16:00 το μεσημέρι, και να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά(ούτε όμως να κρατάει λιγότερο  κι από 10 λεπτά)

Περισσότερο από 30 λεπτά ύπνου δημιουργούν αυτό το βαρύ αίσθημα «ημιμέθης» που έχουμε όταν κοιμόμαστε για μεσημέρι πάρα πολλές ώρες, ενώ ο ύπνος μετά τις 16:00 μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του βραδινού ύπνου.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι σύντομων ύπνων

Προγραμματισμένοι ύπνοι

Επείγοντες ύπνοι (όταν δεν αντέχουμε άλλο και στην ουσία κοιμόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε, π.χ ενώ οδηγούμε)

Ύπνοι ρουτίνας ( κανονισμένος υπνάκος την ίδια ώρα κάθε μέρα)

Ορεκτικοί ύπνοι (καθαρά για απόλαυση)

Ύπνος στη δουλειά

Η επιστήμη πίσω από τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας. Facebook Twitter

Στη πραγματικότητα ένας υπνάκος στη δουλειά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

Προγραμματισμένοι ύπνοι βελτιώνουν την εγρήγορση των γιατρών και των νοσηλευτών. Μελέτες δείχνουν ότι ένας σύντομος ύπνος στη δουλειά βελτιώνει την προσοχή μας στο αντικείμενο στο οποίο δουλεύουμε,  την ποιότητα της δουλειάς μας, ενώ μειώνει τα λάθη μας.

Ευτυχώς, οι μεγάλες εταιρείες δείχνουν να πιάνουν σιγά σιγά το νόημα των power naps.

Σύγχρονες επιχειρήσει όπως η Google, η Huffington Post ,κάποιες ομάδες μπέιζμπολ και άλλες επιχειρήσεις δημιουργούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους ύπνου για το προσωπικό τους, παρέχοντας, παράλληλα, ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της μέρας στο γραφείο.

Πιστεύετε ότι ένα φλιτζάνι καφέ κάνει εξίσου καλό στην εγρήγορση; Σκεφτείτε ξανά..

Μελέτη του 2008 αποκαλύπτει πως ένας σύντομος ύπνος 20 λεπτών είναι πολύ πιο ευεργετικός για έναν εργαζόμενο απ' ότι ένας καφές, όσων αφορά την βελτίωση της μνήμης, τις κινητικές και χειρονακτικές δεξιότητες, και την αντιληπτική μάθηση.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Όπως είπαμε και παραπάνω οι σύντομοι ύπνοι κάνουν καλό στην εγρήγορση μας, την ικανότητα μάθησης, την μνήμη, και την απόδοση μας.

Μειώνουν, επίσης, σε μεγάλο βαθμό και το άγχος, ενώ βοηθάνε στο να μειώσουμε και την αρτηριακή πίεση (45λεπτοι ύπνοι)

Μια εκτενής μελέτη που έγινε το 2007 στην Ελλάδα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

Για πάνω από έξι χρόνια, μια ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε 23.681 ανθρώπους στην Ελλάδα, κανένας από τους οποίους δεν έπασχε από στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή καρκίνο.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν έναν υπνάκο διάρκειας περίπου 30 λεπτών, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους άνδρες (πολύ λίγες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της έρευνας ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα).

Σύμφωνα, τέλος, με μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να κλείσουμε για λίγο την τηλεόραση, και να πάρουμε έναν υπνάκο.

[ via ]

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν»

Ελλάδα / Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Πέρασε το STOP, βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και τον χτύπησε μετωπικά»

«Με έχει πάρει ο αντιστράτηγος της Κρήτης και μου έχει πει ”να φύγει η δικογραφία όπως πρέπει να φύγει και να μπει αυτό το ρεμάλι στη φυλακή”» υποστηρίζει ο πατέρας του 22χρονου θύματος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
αφού μας ταιριάζει η σιέστα!!!! η σιέστα κάνει καλό, είναι φίλη μας!!! έως δύο ώρες, άντε δυόμησι... ΠΟΤΕ παραπάνω!!! ..χεχεχεχεχε... όποιος δεν κοιμάται το μεσημέρι είναι άδωνις γεωργιάδις...... λιααξξξξ!!!