1.
Καλησπέρα.
Μια γνωστή μου, ιδιοκτήτρια Pet Shop έχει έναν υπάλληλο από το Πακιστάν. Τόσο καιρό τον έχει χωρίς ΙΚΑ και τώρα θέλησε να πάει να τον δηλώσει (ή όπως λέγεται ,δεν ξέρω ακριβώς), ώστε να τον ασφαλίσει. Πήγε λοιπόν στην ανάλογη υπηρεσία όπου ο υπάλληλος της είπε ότι " Ο νόμος άλλαξε κυρία μου, αφού υπάρχουν τόσοι άνεργοι Έλληνες. Δεν ασφαλίζουμε αλλοδαπούς. Να προσλάβετε έναν Έλληνα". Ισχύει αυτός ο νόμος;
Ανθή
Αγαπητή Ανθή,
Αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι δεν επιτρέπεται η πρόσληψη και απασχόληση αλλοδαπού εφόσον δεν έχει άδεια διαμονής ή βεβαίωση κατάθεσης της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διαμονής. Την αίτηση για την άδεια διαμονής (αν δεν υπάρχει) μπορεί να την κάνει και ο εργοδότης.
Οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους (εκτός ΕΕ) οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας της έδρας τους και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας
Για όσους δεν τον κάνουν (άρα και η φίλη σου) προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 3.000 έως 15.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και κλείσιμο του καταστήματος ή της επιχείρησης από έναν μέχρι 6 μήνες. Και όλα αυτά χώρια από τις κυρώσεις που προβλέπονται από το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία.
Πέραν όλων των ανωτέρω, το «δεν ασφαλίζουμε αλλοδαπούς γιατί υπάρχουν άνεργοι Έλληνες» είναι όχι μόνο χωρίς έρεισμα στο νόμο αλλά και απαράδεκτο ρατσιστικό σχόλιο το οποίο απαγορεύεται. Ο δημόσιος υπάλληλος δεν επιτρέπεται να εκδηλώνει τις πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του (Σύνταγμα άρθρο 29 παρ. 3, Ν. 1735/1987 άρθρο 18 παρ. 2). Επίσης ο δημόσιος υπάλληλος απαγορεύεται να επηρεάζεται κατά τη συναλλαγή του με τον πολίτη από το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα, την καταγωγή και τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις των συναλλασσομένων (Σύνταγμα άρθρο 5 παρ.2 και Ν. 3528/2007 άρθρο 27 παρ. 3).
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4057/2012 η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας και η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία μπορεί (και πρέπει) να γίνει αναφορά εις βάρος του υπαλλήλου στους ιεραρχικώς προϊσταμένους του.
_____________
2.
Αγαπητέ Χρήστο,
γείτονας έχει κάνει κατάληψη πεζοδρομίου με γλάστρες από τούβλα και καταπάτηση οδοστρώματος με γλάστρες από τενεκέ λαδιού, για να μην παρκάρουμε στην πρόσοψη/γωνία του σπιτιού του. Πληρώνω δημοτικά τέλη κ το θεωρώ αδιανόητο. Θα ήθελα τα φώτα σου.
Ευχαριστώ,
Ιωάννα
Αγαπητέ Κύριε Γραμματίδη,
γείτονας με εσωτερικό πάρκινγκ έχει βάλει κολωνάκια στο οδόστρωμα εκτός ορίων του παρκινγκ του για να βγαίνει εύκολα από 'κει (κατανοητό αλλά κατά πόσο ο καθένας τρυπάει οδόστρωμα) και δε φτάνει μόνο αυτό, παρκάρει σε μόνιμη βάση κάτι σαράβαλα αμάξια του για να έχει κ το υπόλοιπο της γωνίας δικό του.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σου.;
Ιωάννα74
Αγαπητές Ιωάννες,
Απαντώ από κοινού γιατί οι ερωτήσεις σας είναι παραπλήσιες.
Ο νόμος απαγορεύει την προσωρινή ή διαρκή κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Επίσης απαγορεύεται η κατάληψη επιφάνειας πεζοδρομίου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, εφ’ όσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών ή και η είσοδος – έξοδος οχημάτων.
Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών Αρχών και μετά από γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
Μπορείτε να καλέσετε τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας (είναι παράβαση του ΚΟΚ) και να επιβάλλον πρόστιμο 400 ευρώ.
_____________
3.
Αγαπητέ κ. Γραμματίδη,
Είμαι ενοικιαστής καταστήματος σε πολυκατοικία ηλικίας περί των 40ετών και η θέρμανση είναι κεντρική με πετρέλαιο χωρίς αυτονομία. Τα περισσότερα διαμερίσματα κατοικούνται και μερικά είναι κλειστά. Τώρα που έρχεται χειμώνας, θα ήθελα να βρω ένα τρόπο να μην χρησιμοποιήσω το σύστημα θέρμανσης γιατί τα ωράρια λειτουργίας που έχουν θέσει οι κάτοικοι της πολυκατοικίας είναι εκτός των ωραρίων λειτουργίας του καταστήματος. Για παράδειγμα το καλοριφέρ ανάβει νύχτα και κλείνει το πρωί που το χρειάζομαι. Επιπλέον πολλές φορές η χρήση είναι παράλογη. Με αυτό εννοώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το καλοριφέρ λειτουργεί με εξωτερική θερμοκρασία 26-27 βαθμούς και λιακάδα. Αν θέλω να σφραγίσω τα σώματα του καλοριφέρ, με καλύπτει ο νόμος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Γιώργος
Αγαπητέ Γιώργο,
Μπορείς να αποσυνδεθείς μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να μην συμμετέχεις στις δαπάνες για θέρμανση, μόνο αν πρόκειται να θερμανθείς με φυσικό αέριο ή αν σου το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σου ή αν προβλέπει κάτι σχετικό ο κανονισμός πολυκατοικίας.
Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης για θέρμανση στο 30-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σου πολυκατοικίας.
_____________
4.
Είμαι ιδιοκτήτρια οροφοδιαμερίσματος σε πολυκατοικία, οι υπόλοιποι όροφοι της οποίας ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες που έχουν μεταξύ τους συγγενική σχέση, ένας εκ των οποίων είναι και διαχειριστής. Ζήτησα από τον διαχειριστή να συμπληρώσει ειδική φόρμα όπου θα αναφέρει τα στοιχεία του καθώς και τα χιλιοστά που μου αναλογούν στις δαπάνες θέρμανσης, όπως αυτή απαιτείται από online αίτησή μου ώστε να εισπράξω το επίδομα θέρμανσης και αρνείται κατηγορηματικά. Μου πρότεινε να θέσω θέμα στην συνέλευση ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, που όμως όπως καταλαβαίνετε δεν ψηφίστηκε υπέρ μου, λόγω της συγγενικής σχέσης που προανέφερα ότι έχουν οι λοιποί ιδιοκτήτες. Ο ίδιος ο διαχειριστής καθώς και οι συγγενείς του, δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον να κάνουν την εν λόγω αίτηση. Είναι δυνατόν να συμπληρώσω την αίτηση και να αναφέρω, αντί του διαχειριστή τα δικά μου στοιχεία? Πως μπορώ να κάνω την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης?
Ελένη
Αγαπητή Ελένη,
Για τα ακίνητα που ανήκουν σε μονοκατοικία, πρέπει προτού οι δικαιούχοι κάνουν αίτηση για το επίδομα, οι διαχειριστές να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας στο site του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας μεταξύ άλλων το ΑΦΜ τους. Δεν έχιε προβλεφθεί στο νόμο τι γίνεται σε περίπτωση που ο διαχειριστής αρνείται να το κάνει. Με βάση τις γενικές διατάξεις μπορεί να υποχρεωθεί να το κάνει με σχετική δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί μετά από αίτησή σας. Επίσης, μια λύση θα ήταν να του στείλετε εξώδικο καλώντας τον να το πράξει και απειλώντας τον ότι αν χάσεις το επίδομα θέρμανσης εξ αιτίας της ολιγωρίας του θα το διεκδικήσεις από αυτόν. Εναλλακτικά, μπορείς να του λες στο εξώδικο ότι αν δεν το πράξει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, τότε θα φτιάξεις εσύ το προφίλ της πολυκατοικίας (βάζοντας το δικό σου ΑΦΜ ως εκπρόσωπος της πολυκατοικίας). Καλύτερα να συμβουλευθείς κάποιο συνάδελφο για να μην μπλέξεις.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια