Η κουβέντα με τον Σίμο Κακάλα κύλησε αυτοσχεδιαστικά, με ροή και ρυθμό

Η κουβέντα με τον Σίμο Κακάλα κύλησε αυτοσχεδιαστικά, με ροή και ρυθμό Facebook Twitter
0

Από την Μεγάλη Άρκτο

Η κουβέντα με το Σίμο Κακάλα κύλησε όπως και το πρώτο μέρος της παράστασης [διαβάστε γι' αυτήν: Goλfω director's cut, στη Θεσσαλονίκη: αυτοσχεδιαστικά, με ροή και ρυθμό.

 

Μιλούσαμε ο ένας μέσα από τα λόγια του άλλου, θίγοντας τα πάντα και συμφωνώντας στα βασικά: στις επιπτώσεις της κρίσης. Κοινότυπο σου φαίνεται να διαβάζεις πάλι για μια συνάντηση που περιστράφηκε γύρω από την κρίση... Έχεις δίκιο.

 

Όμως με το Σίμο μιλήσαμε για την κρίση εντός, την κρίση του εαυτού που όπως στην Γκόλφω οδηγεί εύκολα στην προδοσία και ακόμη  πιο εύκολα γλιστρά στη μεταμέλεια. Η προδοσία που κάνουμε  σε  μικρά καθημερινά πράγματα, αξίες, πιστεύω έχοντας όμως στην άκρη του μυαλού μας ότι μπορούμε να μετανοήσουμε αργότερα και έτσι να ''λυτρωθούμε''.

 

Μιλήσαμε για το θέατρο που έχει πολλά να "πει", για το κοινό που πάντα διψά, αλλά στις μέρες μας περισσότερο, για το ότι η τέχνη δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την πραγματικότητα, αλλά ίσως μόνο μπορεί να λειτουργεί ως καταφύγιο.

 

Είπαμε για την καταστροφή που συντελείται  χρόνια τώρα, τουλάχιστον πάνω από 20, στον πολιτισμό,  ανάγοντας πλέον τα σκυλάδικα σε πολιτιστικά κέντρα.

 

Για την ελληνική γλώσσα των Περεσιάδη , Παπαδιαμάντη από το 1900 που ξεχάστηκε με μεγάλη ευκολία.

 

 Για την ανάγκη του νεοέλληνα να κομπάζει για το αρχαίο ελληνικό κάλλος και να φροντίζει να αγνοεί την πρόσφατη ιστορία του, όπου η Γκόλφω ήταν μια πιστή περιγραφή της πραγματικότητας. Για το ότι ο παππούς ήταν τσέλιγκας, τα πρόβατα  η επιχείρηση και τα μπουλούκια ο αρωγός της κουλτούρας.

 

Και ο Σίμος εμπνεύστηκε από τα μπουλούκια και τα προσάρμοσε στη σημερινή κατάσταση με ρεαλισμό και στόχευση  δημιουργώντας  μια ομάδα θεάτρου που βασίζεται στη λογική αυτή, όταν ακόμη ο όρος low budget ήταν σχεδόν ανύπαρκτος στην Ελλάδα.

 

Η κουβέντα με τον Σίμο Κακάλα κύλησε αυτοσχεδιαστικά, με ροή και ρυθμό Facebook Twitter
O Σίμος Κακάλας

 

Μιλήσαμε για την πολιτική, τα κόμματα, τη διασκέδαση,το υποτιθέμενο Ελληνικό DNA, το ψεύτικο χρήμα, τις επιδοτήσεις.

 

Ταλαντευτήκαμε στο να πούμε εάν έχουμε πίστη και ελπίδα τελικά, παρατηρώντας όλα αυτά. Αν η Γκόλφω κλείνει με την ελπίδα ή αν ίσως μετουσιώνει τη ματαιότητα της πίστης.

 

Η Μεγάλη Άρκτος αγάπησε το Σιμο μέσα από την παράσταση και τον εκτίμησε στο φουαγιέ του Αυλαία για την ειλικρίνεια, την ευφυία και την καθαρότητα του. Για το απλό της σκέψης του και το περίπλοκο της συλλογιστικής του. Γι αυτό αδυνατεί να σας δώσει μια πραγματική συνέντευξη επί χάρτου.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ