— Τι είναι το Nature For All;
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Preservation of Nature), ώστε να εμπνεύσει το σύνολο της κοινωνίας και καθένας από εμάς να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τη φύση. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και κατά συνέπεια όλοι μαζί θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε, δημιουργούμε, παράγουμε, καταναλώνουμε, συνδιαλεγόμαστε και, τελικά, τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στον πλανήτη Γη. Με άλλα λόγια, τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για προτάσεις, τις οποίες η Οργάνωση Γη ξεκίνησε να παρουσιάζει το 2010.
Η τελική ανάδειξή μας ως της πιο καινοτόμου πρωτοβουλίας σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό οργανισμό παγκοσμίως ήταν μια ανέλπιστη αναγνώριση του έργου μας και μας γέμισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!
— Μιλήστε μας για την εμπειρία της συμμετοχής στο συνέδριο στη Χαβάη.
Επιστήμονες με αμέτρητες διακρίσεις, ακτιβιστές με απίθανες εμπειρίες, πολιτικοί με πάθος και διάθεση να προσφέρουν, ακόμα και αρχηγοί κρατών, συγκεντρωμένοι όλοι σε ένα μέρος, με έναν σκοπό, την προστασία της φύσης. Άνθρωποι από τους οποίους έχουμε τόσα να μάθουμε, που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Κι όμως, όλοι αυτοί έδειχναν αμείωτο ενδιαφέρον για τις προσπάθειές μας εδώ στη «μικρή» Ελλάδα, θέλοντας να μάθουν από εμάς, να ενημερωθούν, να προσφέρουν και να ζητήσουν βοήθεια προκειμένου να συσπειρωθούμε όλοι απέναντι στην κοινή απειλή, την κλιματική αλλαγή.
— Περιμένατε να λάβετε την πρώτη θέση; Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Το γεγονός ότι η Οργάνωση Γη βρέθηκε στους τρεις φιναλίστ ήταν ήδη μεγάλη τιμή και καταξίωση για εμάς. Η τελική ανάδειξή μας ως της πιο καινοτόμου πρωτοβουλίας σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό οργανισμό παγκοσμίως ήταν μια ανέλπιστη αναγνώριση του έργου μας και μας γέμισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!
— Αλήθεια, πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στο γειτονικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»;
Είναι εξίσου μεγάλο με το Hyde Park του Λονδίνου, είναι το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων και αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Παραπέμπει σε εικόνα εγκατάλειψης, απαξίωσης και αδιαφορίας. Η δική μας πρόταση έγκειται στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την ισότιμη συνύπαρξη της Κοινωνίας των Πολιτών, της Οργάνωσης Γη ή της Ορνιθολογικής Εταιρείας, αλλά και στον τρόπο που οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα συμμετάσχουν δημιουργικά στη διαχείριση, στη διατήρηση και αναβάθμιση του πάρκου.
σχόλια