— Πείτε μας πώς λειτουργεί το DisabledBook.
Στο προσωπικό προφίλ του κάθε μέλους υπάρχουν διάφορα βασικά στοιχεία της δικτύωσης μαζί με εργαλεία. Το πιο δημοφιλές είναι αναμφισβήτητα ο Τοίχος, το οποίο είναι ουσιαστικά ένας εικονικός πίνακας ανακοινώσεων. Μηνύματα που έχουν αφήσει στον Τοίχο ενός μέλους μπορεί να είναι κείμενο, βίντεο ή φωτογραφίες. Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό είναι τα εικονικά Άλμπουμ. Οι φωτογραφίες μπορούν να φορτωθούν από την επιφάνεια εργασίας ή απευθείας από μια φωτογραφική μηχανή smartphone. Δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά το προσωπικό του DisabledΒook θα αφαιρέσει ακατάλληλες εικόνες ή αυτές με πνευματικά δικαιώματα. Μια διαδραστική λειτουργία του Άλμπουμ επιτρέπει στις επαφές του μέλους να σχολιάσουν τις φωτογραφίες ο ένας του άλλου. Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό του προφίλ των μελών είναι οι ενημερώσεις κατάστασης, ένα είδος microblogging που επιτρέπει στα μέλη να μεταδίδουν σύντομες ανακοινώσεις στους φίλους τους. Όλες οι αλληλεπιδράσεις που δημοσιεύονται είναι μια ροή ειδήσεων η οποία διανέμεται σε πραγματικό χρόνο στους φίλους κάθε μέλους.
— Τι δυνατότητες έχουν οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν;
Το DisabledΒook προσφέρει μια σειρά από επιλογές εργαλείων για την επικοινωνία μεταξύ των μελών, εάν αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή δυσκολία. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να διαβάσει εάν είναι τυφλός ή να κάνει όποιες κινήσεις θέλει, εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το ποντίκι δίνοντας εντολή με κίνηση του ποδιού ή να ενεργοποιήσει την κάμερα του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του.
— Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε για την πλατφόρμα;
Αυτό που θέλω είναι συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια, τους δήμους και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να γίνει δηλαδή η πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη-τόπος για την αναπηρία και την υγεία, στην οποία να συμμετέχουν ζωντανά όλες οι αποκλεισμένες μέχρι σήμερα ομάδες (κινητικά ανάπηροι, τυφλοί και κουφοί). Όταν λέμε «ένα παράθυρο στον έξω κόσμο» το εννοούμε. Θέλουμε έναν χώρο έρευνας για τους επιστήμονες, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης για όλους τους υπόλοιπους, όπου τα στοιχεία και οι πληροφορίες σχετικά με την αναπηρία να έρχονται πραγματικά από την πηγή τους, τους χρήστες της πλατφόρμας. Ανάμεσα στις επιθυμίες του DisabledΒook ως νέας πλατφόρμας είναι να επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές και widgets που, μετά από έγκριση, θα μπορούσαν να διανεμηθούν μέσα από την κοινότητα του DisabledΒook και να μεταφραστούν σε 37 γλώσσες. Στόχος μας είναι οι 3 εκατ. χρήστες.