H Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει "μεγάλο αριθμό" προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά. «Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Εχουν μήπως αποτύχει;» , διερωτάται η Die Zeit σε σημερινό της άρθρο.
Μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος γα τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ε.Ε. Παράλληλα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν.
Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της Ε.Ε.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίους έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο θέμα των μεταφραστών δεν έχει κρατήσει το λόγο της η Ε.Ε. σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά στην έκθεση της "να αυξήσουν τα κράτη μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα."
Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες ώρες μέλη ή συνδεδεμένες με την Ε.Ε.χώρες δεν λειτουργεί. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά.
Επομένως, συμπεραίνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα, η κατάσταση στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, αφού πολλές χώρες ακόμα αρνούνται να της παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους.