Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την ενέργεια και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμφιλίωση των δύο χωρών παρά τις διαφωνίες τους για την κρίση στη Συρία.
Ο καιρός της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία ενός ρωσικού καταδιωκτικού τον Νοέμβριο του 2015, μοιάζει να έχει περάσει.
Πλέον έχει έρθει η ώρα της ενεργειακής συνεργασίας και οι δύο ηγέτες έχουν στόχο να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια, θα είναι η τρίτη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτικού πάνω από τη Συρία από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Σε αντίποινα η Ρωσία είχε επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς της χώρα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση κατά 83% του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά όμως την πρόσφατη προσέγγισή τους, Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση. Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιθυμούν την αποχώρησή του.
Πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφωνίες τους για το θέμα αυτό προκειμένου να επικεντρωθούν στους τομείς πιθανής συνεργασίας, κυρίως στην ενέργεια. Μάλιστα, Ρωσία και Τουρκία σκοπεύουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω αυτής της προσέγγισης με τη Ρωσία, η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι είναι ακόμη σε θέση να «ακολουθεί τον δικό της δρόμο».
Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα επιτρέψει τη μεταφορά 31,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.
Το στρατηγικής σημασίας σχέδιο είχε αποκαλυφθεί στα τέλη 2014 εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, περίοδο κατά την οποία εγκαταλείφθηκε το σχέδιο του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις φιλοδοξίες των δύο χωρών, οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποδοτικότητα του σχεδίου και την πραγματοποίησή του, καθώς η κατασκευή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Μόνη πρόοδος που φαίνεται πραγματικά πιθανή μεταξύ των δύο χωρών είναι η συνέχιση της κατασκευής από τους Ρώσους του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στη νότια Τουρκία. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 18 δισεκ. ευρώ, είναι σημαντική για τον Ερντογάν ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας του.
σχόλια