Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στις περιβαλλοντικές παραβάσεις- Έχει τις περισσότερες ανοικτές υποθέσεις

Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στις περιβαλλοντικές παραβάσεις- Έχει τις περισσότερες ανοικτές υποθέσεις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)
0

Δεύτερη, μετά την Ισπανία, έρχεται η χώρα μας, κατακτώντας το «αργυρό μετάλλιο», από το «χρυσό» που κατείχε πέρυσι, για τις περισσότερες ανοικτές υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων στην Ευρώπη των 28, όπως έκανε γνωστό το WWF, κατά τη παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, «τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακόμη και σε δασική γη, οριζόντιες άδειες χρήσης αιγιαλού, ακόμα και μέσα σε εθνικά πάρκα, εμμονή με τον λιγνίτη και πανάκριβες επενδύσεις σε νέες μονάδες, παρά την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από καταδίκες της χώρας από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνθέτουν την εικόνα της χώρας στο ζήτημα της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στα θετικά, η έκθεση περιλαμβάνει την κινητικότητα που σημειώνεται στο κεφάλαιο της θεσμικής θωράκισης των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου άγριας ζωής γύρω από τη Γυάρο, την πρόταση του ΥΠΕΝ για αύξηση του δικτύου θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και την τοποθέτηση - έστω και με καθυστέρηση - σε δημόσια διαβούλευς, των διαταγμάτων για τα εθνικά πάρκα Δαδιάς, Ροδόπης και Σαμαριάς, αν και άγνωστο παραμένει το μέλλον των φορέων διαχείρισης, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.

«Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας δεν είναι ευχάριστη», σχολίασε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς. «Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Δεν προκύπτει από καμία μνημονιακή δέσμευση, δεν προκύπτει από οικονομική κρίση», ανέφερε, αποδίδοντας ευθύνες για την θέση της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε «σαφείς πολιτικές επιλογές». Όπως τόνισε ο κ. Καραβέλλας, «για την έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το δυνατό της χαρτί, που είναι το περιβάλλον», ξεκαθαρίζοντας ότι το WWF, θα συνεχίσει να καταγράφει τα λάθη και να κάνει προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

Ειδικότερα, τα πλέον σημαντικά πορίσματα της έκθεσης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την κ. Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς και τον νομικό συντονιστή της οργάνωσης, κ. Γιώργο Χασιώτη, έχουν να κάνουν με τα εξής: Τις δύο νέες καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα επικίνδυνα και τα αστικά απόβλητα, οι οποίες επιβάλλουν στην Ελλάδα τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΣΕΠΔΕΜ) και γενικότερα του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων, την ανακοίνωση νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, τις παλινωδίες στο μείζον ζήτημα της έγκρισης αδειών χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Επίσης, η κατάθεση στη Βουλή και απόσυρση, κατόπιν έντονων αντιδράσεων, τροπολογίας για πάγωμα των προστίμων σε αυθαίρετα και ρύθμισης που ανοίγει τον δρόμο για νομιμοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη. H έκθεση κάνει επίσης λόγο, για εντεινόμενη αδιαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, καθώς, για πρώτη χρονιά, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί οικονομικός απολογισμός. Επισημαίνονται σοβαρές αδυναμίες στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτων, όπως και συνεχιζόμενα προβλήματα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με ανύπαρκτες ή δειλές διοικητικές και νομοθετικές αντιδράσεις.

Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στις περιβαλλοντικές παραβάσεις- Έχει τις περισσότερες ανοικτές υποθέσεις Facebook Twitter
Πηγή: WWF Ελλάς

Ιδιαίτερη αναφορά από τους εκπροσώπους του WFF Ελλάς, έγινε για την «απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος επαναλειτουργίας της παλιότερης και μιας από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, παρά την επιμονή του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ενώ, όπως επισημαίνεται, «σε πείσμα της κοινής λογικής και της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, η ΔΕΗ δίνει 400 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει την κατασκευή της νέας, πανάκριβης λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα V" και ταυτόχρονα υπογράφει μνημόνιο με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή και δεύτερης νέας μονάδας, της "Μελίτη ΙΙ", με φόντο την ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι».

«Όπως δείχνει η φετινή έκθεση για την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ελλιπής ή και μηδενική εφαρμογή της κοστίζει στον κρατικό κορβανά, αποδυναμώνει τις προοπτικές για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη, πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας και υποθηκεύει το παρόν αλλά και το μέλλον μας. Στη σκιά των αξιολογήσεων, των δόσεων και των προαπαιτουμένων, το φυσικό μας περιβάλλον, ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας, υποβαθμίζεται, ενώ θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για μία βιώσιμη διέξοδο από την κρίση», δηλώνει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής τουWWF Ελλάς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Xιόνι σκέπασε τα χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM