Φωνές αντηχούν στο κοιμητήριο του Arnos Vale στο Bristol. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας στέκονται μπροστά απ' τους τάφους των αγαπημένων τους νεκρών και τους θέτουν ερωτήματα. "Γιατί δε μ' άφησες να πω αντίο;" ρωτάει μια γυναίκα, ενώ ένας νεαρός άνδρας παραδίπλα κραυγάζει: "Μια τελευταία πεολειχία μήπως;"
Ο Marcus Coates, καλλιτέχνης του οποίου η δουλειά συχνά εξερευνά το σαμανισμό και το τελετουργικό, ζει κοντά στο Highgate του Λονδίνου και πάντα έβρισκε ενδιαφέρον τόσο στα νεκροταφεία όσο και στο πως οι επισκέπτες συμπεριφέρονται σ' αυτά. Το "Questioning the deads" ("Ρωτώντας τους Νεκρούς"), το ευφάνταστο δρώμενο που εμπνεύστηκε, είναι ένα απ' τα πολλά projects που πραγματοποιούνται σε όλη την Αγγλία στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ "Μουσεία τη Νύχτα", όπου εκατοντάδες Μουσεία και Γκαλερί παραμένουν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
Την Παρασκευή το βράδυ οι συμμετέχοντες στο δρώμενο θα βρεθούν στο νεκροταφείο με στόχο να "ξυπνήσουν" τους νεκρούς με τις ερωτήσεις τους. Μερικές από αυτές είναι οδυνηρά σοβαρές: "Γιατί δεν πιστεύω όσα έκανες;", "Θες ν' αναπαυτείς εν ειρήνη; Ή να πεις την αλήθεια σ' εκείνους που σε πλήγωσαν;", "Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά. Ήξερες πώς περνούσαμε όταν δεν μας μιλούσες και ελπίζαμε να κατανοείς τις επιλογές που κάναμε για σένα;". Αλλά, ο Coates περιμένει και γέλια για κάποιες ερωτήσεις, όπως: "Τώρα ξέρω πως εσύ έσπασες το πίσω φανάρι του αυτοκινήτου με το σφυράκι του camping. Πώς μπόρεσες να πάρεις ένα τέτοιο μυστικό μαζί σου στον τάφο;"
Ο εμπνευστής του δρώμενου αναρωτιέται: "Γιατί οι άνθρωποι μιλούν στους νεκρούς σαν να επρόκειτο να τους απαντήσουν; Κι αν έστω πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο οι νεκροί μπορούν να ακούσουν, γιατί δεν μιλάνε με το φυσιολογικό τρόπο και φωνάζουν;".
Ο ίδιος, όπως λέει, περιμένει απαντήσεις, αλλά όχι από τους νεκρούς: "Υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οι ερωτώντες μπορούν να απελευθερώσουν την φαντασία τους και να δώσουν τις απαντήσεις που περιμένουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους".
Με πληροφορίες από Guardian