Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet διαμήνυσε χθες ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για τη δημοκρατία και την ελευθερία», παρά τη σύλληψη πολλών δημοσιογράφων και στελεχών της –μεταξύ των οποίων και του διευθυντή Μουράτ Σαμπουντζού– με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες.
«Μολονότι τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ έχουν τεθεί υπό κράτηση, η εφημερίδα μας θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία», αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, υπό τον τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε».
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφους της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων τον Σαμπουντζού, τον γελοιογράφο Μούσα Καρτ, τον νομικό εκπρόσωπό της και πολλούς αρθρογράφους, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για "τρομοκρατική δράση" που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Στο πλαίσιο των πρωτοφανών εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου έχουν συλληφθεί 105 δημοσιογράφοι, ενώ 170 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC).
Η οικονομική εφημερίδας Handelsblatt σχολιάζει το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις νέες εξελίξεις: «Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θέλει να φιμώσει μια από τις τελευταίες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση από το χώρο των μίντια. Η αποδόμηση του κράτους δικαίου συνεχίζεται. Η Τουρκία κινείται όλο και γρηγορότερα προς μια δικτατορία.» Στη συνέχεια η εφημερίδα διερωτάται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ και σημειώνει: «Τι θα κάνει η ΕΕ με τις νέες εξελίξεις; Με τα πρόσφατα αντίποινα απέναντι σε επικριτικά ΜΜΕ και τα σχέδια του για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Πιστεύει ακράδαντα πως η ΕΕ τον χρειάζεται ως εταίρο στην προσφυγική κρίση. Πιθανότατα αλλά αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Με την επαναφορά της θανατικής ποινής μια κόκκινη γραμμή θα είχε οριστικά ξεπεραστεί...Μια ΕΕ που έχει το θάρρος να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και κατά της Τουρκίας.»
Η Zeit στη διαδικτυακή της σελίδα αναφέρεται στη δυσαρέσκεια του Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Η εφημερίδα γράφει: «Αυξάνεται στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η ΕΕ. Η μεταφορά των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ γίνεται με αργούς ρυθμούς σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα. Μέχρι σήμερα μόνο 5.000 άνθρωποι από τους 30.000 που είχε συμφωνηθεί μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ο Μουζάλας μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση δήλωσε πως είναι οργισμένος με τη στάση ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ.»
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει ότι οι πρόσφυγες, που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Προς το παρόν όμως δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για την επεξεργασία των αιτήσεων. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, τα αποκαλούμενα Hotspots, είναι υπερπλήρη κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι μετανάστες είναι απογοητευμένοι και συχνά ξεσπάνε βίαια επεισόδια.»
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Για τους Ευρωπαίους ήρθε η ώρα να λάβουν μέτρα. Ένα κράτος το οποίο τόσο γρήγορα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες όπως είναι η ελευθερία του Τύπου και η διαχωρισμός των εξουσιών δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τώρα έγινε αδύνατο».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle/ ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP