— Τι είναι το Greek Economic Forum;
Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε δειλά και βρισκόμασταν ανάμεσα σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, θα απαντούσα ρομαντικά πως ήμασταν μια ομάδα νέων ανθρώπων που, ενωμένοι απ' όλες τις μεριές του κόσμου, προσπαθούσαμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Σήμερα θα απαντήσω ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά με μια μεγάλη διαφορά, είμαστε πολλοί και είμαστε ισχυροί. Δύναμή μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια με την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτά δημιουργούν μια νέα εργαλειοθήκη και καθιστούν πλέον το έργο μας πιο ουσιαστικό και άμεσο. Μέλη μας είναι καταξιωμένες προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, που κοιτούν μπροστά από την εποχή τους. Όλοι μαζί κάναμε το Greek Economic Forum αυτό που είναι σήμερα.
— Ποιος είναι ο ρόλος του οικουμενικού ελληνισμού στην αντιμετώπιση της κρίσης;
Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα η παρουσία των απανταχού Ελλήνων είναι από διακριτική έως αθόρυβη. Δεν τους κατηγορώ, αντιθέτως τους καταλαβαίνω. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω ζήσει αρκετά έξω, ταξιδεύω πολύ συχνά και ξέρω το συναίσθημα. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις απέξω τη χώρα σου να καταστρέφεται και να νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Άρα, στόχος της καμπάνιας αρχικά είναι να αφυπνίσει και να ενώσει τους Έλληνες ηγέτες του κόσμου. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα.
— Θεωρείτε ότι αρκεί το αίσθημα πατριωτισμού για να έρθουν Έλληνες ομογενείς επενδυτές στο ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για τις επενδύσεις περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα;
Βεβαίως και δεν είναι. Αυτός είναι και ο λόγος που το forum έχει δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα άσκησης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να δώσει κίνητρα στους Έλληνες ομογενείς που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα και να επενδύσουν. Είναι πραγματικά πολλοί, και είναι ισχυροί, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το κλίμα στη χώρα. Γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουν ξαφνικά Έλληνες ομογενείς να επενδύουν σε μια χώρα άκρως εχθρική. Πιστεύω όμως πως πρέπει να γίνει η αρχή. Θα σας πω ένα παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία. Το 2015, σε ένα ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνώρισα τυχαία έναν τηλεοπτικό παραγωγό ελληνικής καταγωγής. Με μεγάλο παράπονο μου εκμυστηρεύθηκε πως δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα και πως σκοπεύει να πάει στην Τουρκία για κάποια γυρίσματα μιας παραγωγής που σκόπευε να φέρει στη Μεσόγειο. Μιλάμε για γυρίσματα διάρκειας 20 ημερών και ένα budget 5 εκατ. ευρώ. Ομολογώ ότι εξεπλάγην! Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα χανόταν ένα τόσο μεγάλο ποσό για την εγχώρια οικονομία λόγω κακών χειρισμών.
σχόλια