Πρόσφατα εκπαιδευτικός έδιωξε μαθήτρια με διαβήτη. Αυτό το τηλεοπτικό σποτ δείχνει το αντίθετο

Πρόσφατα εκπαιδευτικός έδιωξε μαθήτρια με διαβήτη. Αυτό το τηλεοπτικό σποτ δείχνει το αντίθετο Facebook Twitter
0
Πρόσφατα εκπαιδευτικός έδιωξε μαθήτρια με διαβήτη. Αυτό το τηλεοπτικό σποτ δείχνει το αντίθετο Facebook Twitter
Ομαδική φωτογραφία απ' τα γυρίσματα. Στο κέντρο η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, αριστερά ο σεναριογράφος του σποτ Ευθύμιος Σαββάκης και δεξιά ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Κουντουράς

Πρόσφατα είχε γίνει μεγάλο θέμα όταν εκπαιδευτικός είχε διώξει μαθήτρια που έπαιρνε το φάρμακό της για το διαβήτη μέσα στην τάξη. Ένα νέο τηλεοπτικό σποτ επιχειρεί να εξοικειώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον Σακχαρώδη Διαβήτη...

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στις μέρες μας είναι και ο Σακχαρώδης Διαβήτης» λέει στο LIFO.gr η Αγγελική Καλλιπολίτου, εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). «Ο διαβήτης απασχολεί σήμερα εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, με τα ποσοστά του να έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών είναι μικρά παιδιά και μαθητές, που περνούν σημαντικό χρονικό διάστημα από την καθημερινότητά τους στο σχολείο. Μεμονωμένα περιστατικά μη αποδοχής παιδιών με διαβήτη, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, έχουν γίνει γνωστά. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές δεν δέχονται παιδιά με διαβήτη σε σχολεία, επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις πιθανής υπογλυκαιμίας. Επίσης, κάποια σχολεία απαιτούν από γονείς παιδιών με διαβήτη να παραβρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο. Ακόμη, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένα περιστατικά εκπαιδευτικών να θίγουν παιδιά που αντιμετωπίζουν την υπογλυκαιμία τους (τρώγοντας καραμέλες ή πίνοντας χυμό) κατά την ώρα του μαθήματος.

Η Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα στα σχολεία οφείλεται στην άγνοια μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εν λόγω νόσο και ότι για την αντιμετώπισή του προέχει η σωστή ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας, δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτ που θα εξοικειώνει εκπαιδευτικούς και παιδιά με το διαβήτη και θα προβάλει την απουσία της διαφορετικότητας μέσα στις διδακτικές αίθουσες. Κύριος στόχος της ΕΛΟΔΙ είναι το σποτ αυτό να συντελέσει θετικά στην ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή του διαβήτη και στην απάλειψη του "στίγματος" γύρω από μία πάθηση που μας αφορά όλους. Εν κατακλείδι, μόνο μέσω της συνεχούς και ουσιαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπισθεί σωστά η νόσος. Ο διαβήτης δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων και στην εκπλήρωση των επιθυμιών κάθε διαβητικού ατόμου», αναλύει

Πρόσφατα εκπαιδευτικός έδιωξε μαθήτρια με διαβήτη. Αυτό το τηλεοπτικό σποτ δείχνει το αντίθετο Facebook Twitter
Φωτογραφία απ' τα γυρίσματα

O δημοσιογράφος Ευθύμιος Σαββάκης μας μίλησε για την ιδέα γύρω από το σποτ: «Το θέμα του διδακτορικού μου αφορά τους Celebrities και την επιρροή τους στο κοινό μέσα στο μιντιακό περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμμετοχή αναγνωρίσιμων προσώπων σε καμπάνιες υγείας. Έτσι, μου ζητήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) να δημιουργήσω την ιδέα και το σενάριο για ένα διαφημιστικό σχετικά με την αποδοχή του Διαβήτη στις σχολικές αίθουσες.

Τα τελευταία, μεμονωμένα φυσικά, περιστατικά έφεραν ξανά στο φως μία πραγματικότητα, που θέλει τον Διαβήτη να στιγματίζεται και να περιθωριοποιείται ακόμα εντός του Σχολείου. Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια του Παναγιώτη Κουντουρά προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο Διαβήτης δεν είναι κάτι εξωπραγματικό – εξωγήινο αλλά «Ένας Καινούργιος Φίλος».

Μιλώντας για το σποτ, η ιδέα και το σενάριο εκτυλίσσεται μέσα σε μία σχολική αίθουσα (όπου υπάρχει και το πρόβλημα της αποδοχής). Εκεί η δασκάλα (επιλέξαμε την –ευγενέστατη – Ελισάβετ Κωνσταντινίδου γιατί μας ταίριαζε περισσότερο ως δασκάλα και επειδή, βιβλιογραφικά, άτομα με αναγνωρισιμότητα περνούν ευκολότερα το μήνυμα σε παιδιά τέτοιας ηλικίας) καλωσορίζει τον διαβήτη στην τάξη («Καλώς τον») και με χαμόγελο απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το εξωγήινο-εξωπραγματικό στοιχείο που μπήκε στην τάξη τους. Οι ερωτήσεις, από την άλλη, είναι στοχευμένες ώστε να περνούν σημαντικές πληροφορίες για τον Διαβήτη, όπως η ανάγκη της άσκησης («του αρέσει το κρυφτό;»), της ισορροπημένης διατροφής («του αρέσουν και τα γλυκά;»), της κοινωνικοποίησης («φίλους έχει;»), της κανονικότητας («παραμύθια διαβάζει;»), της κοινωνικής αποδοχής («μπορούμε να τον αγκαλιάσουμε;»), καθώς και της πιθανότητας να εμφανιστεί ο Διαβήτης στον καθένα μας («είναι διαφορετικός από εμάς;»), αφού το παιδί που βγάζει τη μάσκα είναι τελικά ΙΔΙΟ με το παιδί που ρώτησε!

Έτσι, μέσα από απλές ερωτοαπαντήσεις μαθητών-δασκάλας, κατανοούν όλοι ότι δεν πρόκειται για κάτι εξωπραγματικό – εξωγήινο, αλλά για έναν καινούριο φίλο, ο οποίος μπορεί να έχει το πρόσωπο του καθενός μας. Παράλληλα, μηνύματα εμφανίζονται γραφιστικά καθ'όλη τη διάρκεια του σποτ, επιτρέποντας την οπτική απορρόφηση σημαντικών πληροφοριών, όπως η διατροφική πυραμίδα, η ύπαρξη ανθρώπων που δε γνωρίζουν ότι έχουν έναν καινούριο φίλο (το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών είναι υψηλό), η δυνατότητα της ζάχαρης να «σβήσει» τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας κ.α. Ελπίζουμε το σποτ αυτό (το οποίο θα κυκλοφορήσει στη σύντομή του έκδοση και στην τηλεόραση) να γίνει η αρχή για μία σωστή και πλήρη ενημέρωση για τον Διαβήτη», αναφέρει ο Ευθύμης, που ανέλαβε το σενάριο και διαμόρφωσε την ιδέα του διαφημιστικού.

Πρόσφατα εκπαιδευτικός έδιωξε μαθήτρια με διαβήτη. Αυτό το τηλεοπτικό σποτ δείχνει το αντίθετο Facebook Twitter
Φωτογραφία απ' τα γυρίσματα

Δίπλα του ο σκηνοθέτης του σποτ Παναγιώτης Κουντουράς, στέκεται στην υλοποίησή του.

«Μόνο θετική θα μπορούσε να είναι η απάντηση ως συνέχεια της ιδιαίτερα τιμητικής πρότασης του Ευθύμιου Σαββάκη. Οι δημιουργικές συναντήσεις γρήγορα ξεκίνησαν και ο ενθουσιασμός έγινε ακόμα μεγαλύτερος με το που διάβασα το τελικό σενάριο. Ήταν ολοφάνερα μια όμορφη καλλιτεχνική πρόκληση με μια ευφάνταστη ιδέα στη βάση της.

Νομίζω πως όλοι πληροφορηθήκαμε για το συμβάν εντός της σχολικής τάξης. Δυστυχώς, η ίδια η κοινωνία δε σταματά να επιβεβαιώνει πως απέχουμε έτη φωτός από τις αντιλήψεις και τα ιδανικά που λέμε ότι πρέπει να φέρει μέσα του ο άνθρωπος του σήμερα. Η διαφορετικότητα δεν βρίσκεται απλά γύρω μας στα πλαίσια μιας αφελούς γενικολογίας. Η διαφορετικότητα βρίσκεται, δίπλα μας, στην τάξη μας, στο σπίτι μας, στον ίδιο μας τον εαυτό. Η δημιουργία αυτού του διαφημιστικού συνιστά ένα κοινωνικό σχόλιο με στόχο την πληροφόρηση.

Πώς θα υλοποιούσαμε λοιπόν αυτό το εγχείρημα; Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη ανταποκρίθηκαν στην πρόταση μου να πραγματοποιήσουμε την παραγωγή του διαφημιστικού εντός του σχολείου, με τη βοήθεια των χαρισματικών μελών της κινηματογραφικής ομάδας των Εκπαιδευτηρίων. Τα παιδιά που είδατε είναι οι μαθητές μου και είμαι πραγματικά ευτυχής για την απίστευτη εμπειρία που έζησαν. Φέρθηκαν ως άψογοι επαγγελματίες στο πλατό, λαμβάνοντας παράλληλα ένα σημαντικό κινηματογραφικό μάθημα από τους καταξιωμένους συντελεστές που είχαμε κοντά μας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Τέλος, ως προς την προσέγγιση, ο στόχος μου ήταν να αποτυπώσουμε την ιστορία μας με το ύφος και την αισθητική ενός σύγχρονου παραμυθιού. Γραφικά που παντρεύονται με την πραγματικότητα και δημιουργούν στις σκηνές το κάτι υπερβατικό. Σαν ένα στοιχείο που ξεπηδά από την παιδική φαντασία. Αυτή η παραγωγή, ήταν μια απολαυστική εμπειρία αλλά και μάθημα για όλους μας. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολύτιμους συνεργάτες που ήταν κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια», τονίζει ο Παναγιώτης.

  

Το διαφημιστικό:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ