Μία επαναστατική επέκταση σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά γυαλιά μελετά η Apple, σε έναν τομέα υψηλού ρίσκου, που όμως μπορεί να σημαίνει τεράστια κέρδη για τον τεχνολογικό κολοσσό, σύμφωνα με όσους εμπλέκονται και γνωρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρονται από το συγκεκριμένο πεδίο. Αν και το project βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση, ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μία συσκευή που θα φοριέται εύκολα, θα συνδέεται ασύρματα με iPhone τηλέφωνα και θα προβάλλει εικόνες και άλλες πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Κατά της ίδιες πληροφορίες, και σ' αυτή το project θα γίνεται χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, ωστόσο, όσοι ήδη εργάζονται πάνω σ' αυτό δεν νομιμοποιούνται να μιλήσουν για ένα -κατά τα λοιπά- μυστικό εγχείρημα.
Από την πλευρά της η Apple έχει προχωρήσει σε κάποιες συζητήσεις με δυνητικούς προμηθευτές, προκειμένου να παραγγείλει πολύ μικρές ποσότητες συσκευών που εφαρμόζουν στο μάτι (για δοκιμές, προς ώρας) και καθώς στην παρούσα φάση η πρόθεση της εταιρείας τεχνολογίας δεν είναι η μαζική παραγωγή, αλλά οι εκτεταμένες δοκιμές. Κατά άλλες πηγές, αν η Apple αποφασίσει να προχωρήσει τελικά με το εν λόγω project, θα έχει κάτι να παρουσιάσει στο κοινό το νωρίτερο το 2018. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό πως όσες δοκιμές, πειράματα και υπό εξέταση project γίνονται στα εργαστήρια της Apple στην Καλιφόρνια, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι κυκλοφορούν στο ευρύ κοινό. Η εταιρεία φημίζεται για την απόφαση της να τερματίζει τέτοιου είδους δοκιμές, όταν θεωρεί ότι δεν την συμφέρουν ή δεν θα οδηγήσουν πουθενά.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ εδώ και καιρό αντιμετωπίζει την πίεση της αγοράς για ένα νέο προϊόν που θα ανακόψει την επιβράδυνση των πωλήσεων του iPhone, τεχνολογικού προϊόντος που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της αγοράς της Apple. Μόλις τον Ιούλιο, ο Κουκ εκφράστηκε με ενθουσιασμό για τον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας και έτσι όπως αναδείχθηκε μέσα από τη μανία του παιχνιδιού PokemonGo. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία καινοτομία που προσθέτει εικόνα και ψηφιακές πληροφορίες στο οπτικό πεδίο των χρηστών και ενώ ήδη έχουν συνηθίσει περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, το οποίο τους κυκλώνει σε αμιγώς ψηφιακό περιβάλλον.
Τα συγκεκριμένα γυαλιά ίσως και να αποτελέσουν το πρώτο hardware προϊόν της εταιρείας απολύτως εστιασμένο στην επαυξημένη πραγματικότητα και σε μία χρονική στιγμή που ο Κουκ κινείται προς την κατεύθυνση των εξαγορών. Το 2013, η Apple εξαγόρασε την PrimeSense, εταιρεία που κατασκεύαζε τεχνολογία αισθητήρων στην Microsoft Corp.'s Kinect, ενώ μέσα στο 2015 και το 2016 ακολούθησαν οι εξαγωγές δύο ακόμη εταιρειών software, της Metaio Inc και της Flyby Media Inc.
"Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να αργήσει, όπως λέει και ο Κουκ, ακριβώς λόγω των σοβαρών τεχνολογικών προκλήσεων που η Apple έχει να αντιμετωπίσει. "Όμως, είναι κάτι που θα συμβεί, με μεγαλειώδη τρόπο και όταν συμβεί θα αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε χωρίς αυτό"
"Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει κάτι πραγματικά μεγάλο και συνεχίζουμε να επενδύουμε πολλά σ' αυτήν", είχε δηλώσει ο Κουκ σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι η εταιρεία κινείται σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύοντας ότι πρόκειται για μία τεράστια εμπορική ευκαιρία που θα έχει πολλά να προσφέρει στους καταναλωτές. Ας σημειωθεί ότι η Apple έχει πατέντες ευρεσιτεχνίας για μία σειρά εφαρμογών, όπως τα application χαρτών και το δημοφιλές "street view", έχει βραβευθεί για την πατέντα των "έξυπνων γυαλιών" σε περιβάλλον εξ ολοκλήρου εικονικής πραγματικότητας, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα φιλόδοξο επόμενο βήμα.
"Δεν μπορώ να φανταστώ τους πάντες μέσα σ' αυτή την αίθουσα να απολαμβάνουν μία απολύτως VR εμπειρία, μπορώ όμως να σας φανταστώ όλους να απολαμβάνετε μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας". Η δήλωση του Κουκ, φυσικά υποδηλώνει και την όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας που λάνσαρε πριν από αρκετό καιρό η Google, ωστόσο με μικρή απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, που όπως ήταν φυσικό απογοήτευσε τους τεχνολογικούς κολοσσούς και σχεδόν κατάπιε τις προσδοκίες τους.
Μετά και από αυτή την αποτυχία, η Google είχε πει στη διαδικασία να λανσάρει ένα ζευγάρι ακουστικών εικονικής πραγματικότητας και κολοσσοί όπως το Facebook και η Μicrosoft παρόμοια γκάτζετς, μακριά από την πρώτη φιλόδοξη ιδέα περί VR. Όλο αυτό κάνει την προσπάθεια της Apple ακόμη πιο επισφαλή, καθώς όλα αυτά τα τσιπάκια, οι μπαταρίες και τα άλλα μέρη της συσκευής που ονειρεύονται στην εταιρεία θα είναι διαθέσιμα από την αγορά σε ένα με δύο χρόνια. Και πάλι, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι τόσο μικρά για τη δημιουργία των λεπτών γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η εταιρεία.
Ίσως, όμως, αυτή να είναι και η πρόκληση
που θα δώσει στην εταιρεία την παλιά της αίγλη. Άλλωστε, η Apple φημίζεται για τη μαεστρία με την οποία μετέτρεπε δύσκολη τεχνολογία σε εύχρηστες συσκευές, κάτι που το απέδειξε με την απλοποίηση της touch screen τεχνολογίας των iPhone και του ξεκλειδώματος της οθόνης τους με το αποτύπωμα του χρήστη.
Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να αργήσει, όπως λέει και ο Κουκ, ακριβώς λόγω των σοβαρών τεχνολογικών προκλήσεων που η Apple έχει να αντιμετωπίσει. "Όμως, είναι κάτι που θα συμβεί, με μεγαλειώδη τρόπο και όταν συμβεί θα αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε χωρίς αυτό, ακριβώς όπως αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε χωρίς τα τηλέφωνα μας", δηλώνει με σιγουριά ο Κουκ.
Με στοιχεία από το Bloomberg