H Γερμανία και άλλες 15 χώρες καλούν σε συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών με τη Μόσχα

H Γερμανία και άλλες 15 χώρες καλούν σε συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών με τη Μόσχα Facebook Twitter
0

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες πήραν το μέρος της Γερμανίας για να πιέσουν προς μια νέα συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Μόσχα, δηλώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος διάλογος για να προληφθεί ένας ανταγωνισμός όπλων στην Ευρώπη μετά τις πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, είπε μια γερμανική εφημερίδα.

 

"Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Die Welt σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. "Όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία στο παρόν, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο".

 

Ο Σταϊνμάγερ, σοσιαλδημοκράτης που έχει προταθεί για πρόεδρος της Γερμανίας για του χρόνου, κάλεσε πρώτη φορά για μια νέα συμφωνία οπλισμών με τη Ρωσία τον Αύγουστο, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη.

 

Άλλες δεκαπέντε χώρες, όλες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Στάινμαγιερ: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

 

Η ομάδα σκοπεύει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν σήμερα και θα συναντηθεί ξανά στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΟΑΣΕ σε επίπεδο υπουργών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο το οποίο φιλοξενεί η Γερμανία ως εναλλασόμενη πρόεδρος του Οργανισμού.

 

Ο Σταϊνμάγερ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν έναν νέο ανταγωνισμό όπλων.

 

Ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του. "Είμαστε υπεύθυνοι για να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη", είπε στην εφημερίδα.

 

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την πρωτοβουλία, αναφερόμενοι στην αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις υπάρχουσε συμφωνίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM