Τσακαλώτος: Όχι σε συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας

Τσακαλώτος: Όχι σε συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Όχι σε συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι δεν είναι θαρραλέο αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να τα βάζει με την Ελλάδα, πιέζοντας για νέα μέτρα. Ακόμα, άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.

Ο υπουργός απηύθυνε πρόταση να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, και η μια μονάδα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τόνισε ότι κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση στις χώρες που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου θα χρησιμοποιείται για κοινωνικούς λόγους, ενώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ανάπτυξη.

«Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα», επισήμανε. 


Όπως ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Είπε ότι χωρίς να κλείσει η β' αξιολόγηση δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, ή το πολύ στις αρχές του 2018.


Ο υπουργός είπε ότι έχουμε τρεις μεγάλες ενότητες:


1) Οι μεταρρυθμίσεις και η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017- 2018. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της Πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός». Ανέφερε ότι στα εργασιακά «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.


Ο υπουργός άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη.


2) Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο υπουργός σημείωσε ότι υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ.


Ανέφερε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι- χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.


Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.


3) Για το χρέος, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες να δέσουν μαζί, για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».


Ο υπουργός κατέληξε ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά «να κλωτσά τον τενεκέ». «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομο και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια