Τον περασμένο Μάιο, η Melina DiMarco, μοντέλο στο επάγγελμα, θέλησε να ανεβάσει στον λογαριασμό της στο Instagram μια γυμνή της φωτογραφία, κάτι που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα δεδομένων των όρων χρήσης της δημοφιλούς πλατφόρμας σχετικά με το γυμνό.
Σαν αποτέλεσμα, όταν ανέβαζε μια φωτογραφία στην οποία φαίνονταν οι θηλές της αμέσως σκόνταφτε στους αυστηρούς κανόνες του Instagram που την απέρριπτε κι όταν τις κάλυπτε με αυτοκόλλητα όπως καρδούλες ή ουράνια τόξα, το θέαμα τής φαινόταν παράταιρο. «Όχι μόνο δεχόμουν σχόλια με σεξουαλικά υπονοούμενα αλλά ήμουν και πολύ περιορισμένη στο πώς θα δημοσίευα τις φωτογραφίες. Γιατί εγώ πρέπει να υφίσταμαι όλο αυτό αλλά οι άντρες όχι;» λέει η DiMarco με αφορμή το ότι όταν το Instagram «διαβάζει» κάποιον ως χρήστη γένους αρσενικού, του επιτρέπει να δείχνει τις θηλές του.
Τότε ήταν και που εμπνεύστηκε την ιδέα της δημιουργίας μια εφαρμογής για κινητά που θα επιτρέπει στους χρήστες να καλύπτουν μέσω μιας τεχνικής που μοιάζει με Photoshop τις θηλές κι άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματός τους με τρόπο και πιο διακριτικό και πιο καλαίσθητο.
Το Nood είναι η εφαρμογή που αποφάσισε να κυκλοφορήσει και κάπως έτσι δείχνουν οι φωτογραφίες όταν κάποιος τις επεξεργαστεί με αυτό:
«Η χρήση της εφαρμογής υποτίθεται πως θα είναι προσωρινή. Θέλησα να κάνω μια είδους δήλωση, βάζοντας πρακτικά "πειραγμένες" θηλές πάνω από κανονικές θηλές καθώς πιστεύω πως κάποια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους. Ελπίζω αν κάποιος δει την γυναικεία μορφή ή το σώμα με αυτά τα αυτοκόλλητα, μπορεί έτσι να τα αποσεξουαλικοποιήσει» λέει η ίδια.
Τα αυτοκόλλητα μπορούν να προσαρμοστούν σε μέγεθος και να επεξεργαστούν έτσι που να διατηρήσουν την τριχοφυΐα ή να την εξαφανίσουν. Εκτός από αυτό,η εφαρμογή διαθέτει επίσης αυτοκόλλητα που μοιάζουν με ουλές από εγχειρήσεις, καισαρικές, μαστεκτομές, αίμα περιόδου και θηλασμό- δηλαδή όλα όσα στοχοποιούνται και σπάνια προβάλλονται στα social media.
Το app store της Apple αλλά και το Google Play απέρριψαν την εφαρμογή και αυτή τη στιγμή η Melina DiMarco προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα μέσω petition στο Change.org. και είναι εν αναμονή της απάντησης από το Google Play του Android.
Η Melina DiMarco λέει πως δεν απογοητεύεται και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να εγκριθεί η εφαρμογή της καθώς σύμφωνα με την ίδια «το βασικό ζήτημα είναι το στίγμα απέναντι στα σώματα των γυναικών».
* Με πληροφορίες από Mic
σχόλια