Ο δήμος Άργους έκοψε τελικά το ιστορικό κυπαρίσσι της πόλης

Ο δήμος Άργους έκοψε τελικά το ιστορικό κυπαρίσσι της πόλης Facebook Twitter
Φωτό.: argolika.gr
1

Παρά τις αντιδράσεις και τις προσπάθειες που έγιναν μέσω συλλογής υπογραφών, το ιστορικό κυπαρίσσι της πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Άργος δεν υπάρχει πια.

Τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στην κοπή του την Τρίτη, εξαφανίζοντας έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αφού το δέντρο είχε φυτευτεί το 1830 από τον αγωνιστή της Επανάστασης Δημήτριο Καλλέργη.

Ο δήμος Άργους έκοψε τελικά το ιστορικό κυπαρίσσι της πόλης Facebook Twitter
Φωτό.: argolika.gr

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους – Μυκηνών έχει πάρει απόφαση για το κόψιμό του «λόγω επικινδυνότητας».

Σύμφωνα με το argolika.gr, ο ειδικός καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας είχε προχωρήσει σε επιτόπιο έλεγχο και ανέφερε ότι η κλίση που είχε το κυπαρίσσι ήταν απόλυτα φυσιολογική και πως για μεγαλύτερη σιγουριά υπήρχε τρόπος να σωθεί και να γίνει ειδική κατασκευή υπστήριξης.


Στο διαδίκτυο είχε γίνει συγκέντρωση 2.000 και πλέον υπογραφών από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν από τον δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο να μην κοπεί το δέντρο, το οποίο είχε φυτευτεί από τον αγωνιστή Δημήτριο Καλλέργη γύρω στο 1830. 

Στις 2/12 και μετά απο πρόσκληση της αντιπολίτευσης, σε συνέχεια των αντιδράσεων των κατοίκων, ο Κος Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής και Πρόεδος του τμήματος δασολογίας του ΑΠΘ πραγματοποίησε αυτοψία στο κυπαρίσσι. Στην τεχνική του έκθεση ο καθηγητής αποφαίνεται οτι 

«Σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση δε θα πρέπει να υλοτομηθεί το συγκεκριμένο δέντρο».

Αυτό συμπεραίνεται μέσω άλλων από το συντελεστή λυγερότητας του δέντρου, ο οποίος είναι 27,77. Δέντρα με συντελεστή λυγερότητας κάτω του 50, χαρακτηρίζονται ως πολύ σταθερά. Επιπροσθέτως η ζωτικότητα και η κατάσταση υγείας του δέντρου χαρακτηρίζονται ως πολύ καλές.

Έγινε και η εξής ανακοίνωση που αιτιολογεί τις αντιδράσεις των πολιτών ενάντια στην απόφαση του Δημάρχου Άργους:

 Η Αλήθεια για το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι του Άργους

 Ο Δήμαρχος Άργους κ. Καμπόσος, χωρίς να έχει προηγουμένως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, αποφάσισε να κόψει ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι που συνδέεται με την ιστορία της Νεότερης Ελλάδος και την Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Δεν είναι μόνο η αγάπη για την πόλη μας και την ιστορίας και το φυσικό περιβάλλον που μας κινητοποιεί. Είναι το ύφος της εξουσίας του Δημάρχου που είμαστε βέβαιοι πως δεν είναι το μοναδικό στη χώρα. Το όλο ζήτημα στοιχίζεται, δυστυχώς, στη μακρά λίστα με τις κακοδαιμονίες του κράτους μας, μαζί με αυτά που όλοι θέλουμε ν’αλλάξουμε άσχετα από το πού κατοικούμε και πού ανήκουμε πολιτικά.

Παραθέτουμε λοιπόν κάποια αναμφισβήτητα γεγονότα και ζητούμε να τα διερευνήσετε και οι ίδιοι και να πιέσετε τη δημοτική αρχή να πράξει το σωστό. Στόχος μας είναι η υπόθεση του υπεραιωνόβιου κυπαρισσιού του Άργους να δείξει τον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να προστατεύουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Το κυπαρίσσι του Άργους στέκεται στην ίδια θέση πάνω από 150 χρόνια. Είναι ένα υπεραιωνόβιο δέντρο και μετά από μια πρόσφατη θεομηνία πήρε μια σημαντική κλίση. Ο Δήμαρχος έχει αποτύχει να τεκμηριώσει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πέσει. Υπάρχει ένα δυνητικός κίνδυνος, όπως για όλα τα δέντρα άλλωστε! Ο Δήμαρχος μόνο μετά το σάλο που δημιούργησε η απόφασή του να κόψει το κυπαρίσσι άρχισε να συγκεντρώνει χαρτιά ειδικών. Συγκεντρώνει ΛΑΘΟΣ χαρτιά. Όλες οι “γνωματεύσεις” που έχει συγκεντρώσει τεκμηριώνουν απλώς ότι δεν απαγορεύεται από το νόμο να το κόψει. Πράγματι δεν απαγορεύεται από το νόμο αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό το ζήτημα αλλά η άρνησή του να διατηρήσει ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όλες οι “γνωματεύσεις” είναι από αναρμόδιους:Α. Το κυπαρίσσι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της υπηρεσίες ώστε να μπορεί να απαγορεύσει την κοπή του.Β. Ο ειδικός που υπογράφει τη γνωμάτευση δεν είναι ειδικός και έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι δεν έχει κάνει καν αυτοψία στην περιοχή που στέκεται το δέντρο.

Ζητούμε από τον Δήμαρχο Άργους να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε το δέντρο να στηριχθεί και να γίνει απολύτως ασφαλές.

Ζητούμε από τον Δήμαρχο Άργους να σεβαστεί την ιστορία και την κληρονομιά ολόκληρης της Ελλάδος.

Ζητούμε από τον Δήμαρχο του Άργους να κάνει απλώς τη δουλειά του και να μην αυθαιρετεί.

Ο δήμος Άργους έκοψε τελικά το ιστορικό κυπαρίσσι της πόλης Facebook Twitter
Φωτό.: argolika.gr
Ο δήμος Άργους έκοψε τελικά το ιστορικό κυπαρίσσι της πόλης Facebook Twitter
Το κυπαρίσσι πριν την κοπή του

Πριν από λίγες μέρες και μετά τις έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του δημάρχου είχε υπάρξει ανακοίνωση του Δήμου Άργους Μυκηνών για το κυπαρίσσι:


Η παρούσα δημοτική αρχή του δήμου Άργους Μυκηνών επιθυμεί τη διατήρηση όλων των δένδρων που είναι χωροταξικά στην αρμοδιότητά της, και περισσότερο του συγκεκριμένου δέντρου, εφόσον, δεν κινδυνεύουν από αυτό ανθρώπινες ζωές.

Κάποιοι «γνωστοί άγνωστοι» «αντιπολιτευόμενοι», βρήκαν την «ευκαιρία» και νόμισαν ότι μπορούν να αντιπολιτευτούν την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία ουσιαστικά έχοντας δέσμια αρμοδιότητα και καθήκον, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την κοπή του συγκεκριμένου δέντρου.


Το συγκεκριμένο κυπαρίσσι είχε από παλαιά, κλίση η οποία ήταν όμως στα όρια του ανεκτού.


Μετά την τελευταία έντονη κακοκαιρία και τους θυελλώδεις ανέμους της 7/10/2016, η κλίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με συνέπεια να κριθεί πολύ επικίνδυνη η διατήρηση του.


Αμέσως, επενέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες υπέδειξαν την άμεση κοπή του. Λήφθηκαν μέτρα αποκλεισμού της περιοχής, από την τεχνική υπηρεσία του δήμου καθώς εκεί ολοκληρώνεται η διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς.


Επιπλέον απευθυνθήκαμε, χωρίς να έχουμε την τυπική υποχρέωση, στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να έχουμε και την άποψη ενός ιδρύματος τέτοιου επιπέδου, εκτός από αυτή των αρμόδιων υπηρεσιών.


Η Διεύθυνση Δασών του Νομού Αργολίδος με το υπ΄αρ. πρ. 797/11-10-2016 έγγραφό της, αναφέρει πως δεν έχει αντίρρηση για την υλοτομία του κυπαρισσιού «...προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και σωματικές βλάβες από πιθανή πτώση του καθώς μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 7-10-2016 παρουσίασε έντονη κλίση...».


Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Άργους Μυκηνών με το υπ' αρ. πρ. 1306/17-10-2016 έγγραφό της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «...επειδή το κέντρο βάρους του υπέργειου τμήματος του ανωτέρω δέντρου απέχει αρκετά από το σημείο πακτώσεως του κορμού του στο έδαφος σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος του (πάνω από 12 μέτρα) υπάρχει κίνδυνος πτώσης του λόγω ανέμων γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων, των γειτονικών κατοικιών και των δικτύων κοινής ωφέλειας. Για την εξάλειψη του κινδύνου θα πρέπει να κοπεί...»

Η Υπηρεσία Νεώτερων μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος στο υπ' αρ. πρ. 4929/25-11-2016 έγγραφο αναφέρει πως «...η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την κοπή από την πλευρά αρμοδιοτήτων της...».

Επίσης, η Δ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, δεν έχει αντίρρηση.


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατόπιν άμεσης αυτοψίας και προφορικής έκφρασης του πορίσματός του, το αποστέλλει και με το υπ΄αρ. πρ. 28689/28-11-2016 έγγραφό του όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υφιστάμενο δέντρο στην κεντρική πλατεία αγίου Πέτρου της πόλης του Άργους, πλησίον του Μουσείου, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Μετατόπιση του δέντρου από την κατακόρυφο και ανάπτυξη χαινουσών διακλάσεων στη βάση του.

Β. Απουσία επαρκούς σύνδεσης του ριζικού συστήματος με τον κορμό του δένδρου, γεγονός το οποίο μειώνει τη διατμητική αντοχή του όλου συστήματος.

Γ. Την ανάπτυξη εφελκυστικών τάσεων στον τοπικό εδαφικό σχηματισμό θεμελίωσης στη βάση του που επιταχύνουν την απόκλισή του από την κατακόρυφο.

Δ. Μόχλευση των υποκείμενων εδαφικών οριζόντων με αποτέλεσμα την σταδιακή χαλάρωση και ελάττωση της αντοχής του.

Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι συνθήκες ευστάθειας του εν λόγω δέντρου είναι επισφαλείς με άμεσο κίνδυνο απόσπασής του από το ριζικό του σύστημα και αιφνίδιας ανατροπής και ολικής κατάρρευσης του ειδικά σε περιπτώσεις εκδήλωσης ισχυρών ανέμων και έντονων βροχοπτώσεων, ενώ δυνατότητα ικανοποιητικής και ασφαλούς αντιστήριξης δεν υφίσταται και δεν θα μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά αν συνυπολογισθούν το ύψος και το βάρος του δέντρου, ενώ η επικινδυνότητα είναι υψηλότατη λόγω της συχνής διέλευσης πεζών και της υφιστάμενης παιδικής χαράς.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, μη έχοντας κανένα περιθώριο για διαφορετική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και κυρίως την επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη κατάσταση του δέντρου, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την κοπή του δέντρου.

Ποιος μπορεί μετά τα ανωτέρω να πάρει την ευθύνη και να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές και κτήρια που βρίσκονται δίπλα στο δέντρο; Ποιος μπορεί να κινηθεί διαφορετικά από αυτό που συνηγορούν ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες του νομού;

Η δημοτική αρχή κινήθηκε κάνοντας όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις προκειμένου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διάσωση του δέντρου κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Με πληροφορίες από argolika.gr

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM