Γλαδιόλες, μπιγκόνιες, αμαρυλλίδες, ντάλιες, κάννες, κάλλες, πεώνιες, ημεροκάλες, λίλιουμ, λίλιουμ οριεντάλ, γλοξίνια, αγάπανθοι, δισέντρα-ματωμένη καρδιά, υάκινθοι, αχινάτσια, μιγκέ, είναι μερικοί μόνο από τους βολβούς καλοκαιρινής άνθισης που μπορούμε να φυτέψουμε αυτή την εποχή και να τους δούμε ν’ ανθίζουν σε λίγο καιρό. Τέσσερις ειδικοί μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές και tips για να το κάνουμε σωστά και μας προτείνουν το αγαπημένο τους λουλούδι!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
Garden 31
Mαρίνα Παυλάτου (υπεύθυνη)
«Για να φυτέψουμε τους βολβούς, πρέπει αρχικά να τους τοποθετήσουμε με τη μύτη προς τα πάνω σε χώμα μαλακό και αφράτο. Αυτό που συμβουλεύω είναι να αποφεύγονται τα πολλά ποτίσματα, ώστε να μη σαπίζουν οι βολβοί. Για να ενισχύσει κανείς το χώμα που θα φιλοξενήσει τους βολβούς, μπορεί να του προσθέσει φυσικό ζεόλιθο που βοηθάει στο να μην κρατάει το χώμα τόση υγρασία, λίγο περλίτη και ένα βιολογικό λίπασμα από φύκια θαλάσσης. Συνήθως, αυτά που πωλούνται περισσότερο είναι αυτά που γνωρίζει ο κόσμος: μπιγκόνιες, λίλιουμ, αμαρυλλίδες. Από χρώματα, προτιμούν κόκκινο, κίτρινο, άσπρο, μοβ».
Λίλιουμ (Lilium-Lily-Λίλιο-Κρίνο): Τα πραγματικά λίλιουμ ανήκουν στο γένος Lilium και έχουν σκληρό και δύσκαμπτο μίσχο, με σχετικά στενά φύλλα σαν τιράντες από πάνω ως κάτω. Τα άνθη τους εμφανίζονται στην άκρη κάθε μίσχου και έχουν σχήμα τρομπέτας.
Ζωγράφος
Ευριπίδου 36
Άγγελος Ζωγράφος - Διονύσης Μουζάκης (υπεύθυνοι)
«Πριν φυτέψουμε τον βολβό, προσέχουμε το χώμα να μην είναι πολύ βαρύ, να μην είναι δηλαδή κοκκινόχωμα. Έπειτα το σκάβουμε τόσο ώστε να χωράει ο βολβός και, τέλος, τον σκεπάζουμε. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι ρίχνοντας πολύ νερό στους βολβούς, θα μεγαλώσουν και θα ανθίσουν γρηγορότερα – αυτό είναι λάθος. Το θέμα είναι ο ήλιος. Εάν ο ήλιος δεν βλέπει αρκετές ώρες τους βολβούς μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο, πρέπει να τα ποτίζουμε το πολύ μια φορά την εβδομάδα – αργότερα θέλει πιο συχνά. Οι βολβοί είναι ανθεκτικοί και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Οποιοδήποτε λίπασμα είναι υδροδιαλυτό τους βοηθάει να τραφούν. Μάλιστα, αν είναι πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ακόμα καλύτερα».
Κάλλα (Ζantedeschia Αethiopica): Πήρε το όνομά της από τον Ιταλό βοτανολόγο Giovanni Zantedeschi. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα κίτρινα άνθη, τα οποία περιβάλλονται από μεγάλη σπάθη, που όλοι νομίζουν πως είναι το λουλούδι.
Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών
Περικλής Κονιάρης (υπεύθυνος)
«Οι βολβοί φυτεύονται Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτούς τους μήνες δεν θέλουν πολύ πότισμα – μετά τον Απρίλιο που ζεσταίνει ο καιρός πρέπει να ποτίζουμε πιο συχνά. Μερικοί βολβοί, όπως η ντάλια και η γλαδιόλα, ανθίζουν ολόκληρο το καλοκαίρι – η ντάλια συγκεκριμένα ανθίζει ολόκληρο και το φθινόπωρο. Καταλληλότερος βολβός για γλάστρα είναι το λίλιουμ, η μπιγκόνια. Για το χώμα είναι η ντάλια και η γλαδιόλα. Η ντάλια είναι πάρα πολύ δημοφιλής, βγαίνει σε δεκαπέντε χρώματα περίπου και τα πιο δημοφιλή είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το φούξια».
Ντάλια (Dahlia): Ανήκει στο γένος των ανθοφόρων θαμνοειδών. Υπάρχουν περίπου τριάντα είδη και ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αποτελεί το εθνικό λουλούδι των Μεξικάνων. Το 1872 έφτασε στην Ευρώπη μέσα σε ένα κουτί με ρίζες που ταξίδευε από το Μεξικό στην Ολλανδία.
Arotro
Αθηνάς 19
Γιώργος Ηλιόπουλος (υπεύθυνος)
«Στη γλάστρα μάς ενδιαφέρει το χώμα να είναι αφράτο, ώστε να μπορέσει να κάνει το φυτό καλό ριζικό σύστημα και μεγάλη ανθοφορία. Το φυτεύουμε με τη μύτη προς τα πάνω και από κει και πέρα χρειάζεται ελάχιστο πότισμα και ένα λίπασμα με έμφαση στο φώσφορο. Όλα φεύγουν, λίλιουμ οριεντάλ, κάλλες, μπιγκόνιες, γλοξίνια, κάννες, τα πάντα. Ο κόσμος τα αγαπάει πολύ γιατί είναι καταπληκτική λύση για το μπαλκόνι, και τον κήπο φυσικά».
Γλοξίνια (Sinningiya): Τα γλοξίνια βγάζουν μεγάλα φύλλα και πολύχρωμα λουλούδια, είναι κατάλληλα για γλάστρες και ζαρντινιέρες. Έχουν σχήμα καμπανούλας με βελούδινη υφή και διάμετρο τουλάχιστο 7 εκατοστά. Στην κορυφή τους μπορεί να είναι μονά ή διπλά, λεία ή κυματιστά.
σχόλια