Η Σύλβα και ο δράκος

Η Σύλβα και ο δράκος Facebook Twitter
0

Διασκεύασα το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματός μου Ο γύρος του θανάτου και του δώσαμε τον τίτλο Η Σύλβα και ο δράκος. Ουσιαστικά, είναι ένας μονόλογος διάρκειας μιάμισης ώρας, τον οποίο ερμηνεύει η Νένα Μεντή. Μέσα σ’ αυτόν το μονόλογο έχουμε εγκατασπύρει, με μουσική επιμέλεια δικιά μου, 18 τραγούδια βαριά λαϊκά του ’50 και του ’60, όχι από τα πολύ γνωστά, αλλά που το καθένα από αυτά έχει εξαιρετικό ειδικό βάρος.

Η Νένα Μεντή έχει αναλάβει τον ρόλο της παλιάς, φθαρμένης, γκρεμισμένης, δεύτερης τραγουδίστριας Σύλβα, ουσιώδους προσωπικότητας με πάθη στη ζωή της κι έρωτες πολλούς και με σχέση βαθιά ερωτική, αξεπέραστη, με τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέιχ Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη. Η Νένα, βέβαια, είναι μια απόλυτα χαρισματική καρατερίστα και ο ρόλος της λαϊκής τραγουδίστριας βρίσκει στο πρόσωπό της την ιδανική ενσάρκωση. Τραγουδάει η ίδια τα τραγούδια, από δίπλα συνοδεύει και ο ακορντεονίστας Παναγιώτης Τσεβάς, και αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο η ζωή ενός λαϊκού προσώπου αλλά μέσα από το αφήγημα αυτό, και ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο, αναπλάθεται και αναδεικνύεται το χρώμα, η ανθρωπογεωγραφία, η ατμόσφαιρα μιας εποχής. Ως τοπογραφία είναι καθαρόαιμη Θεσσαλονίκη, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι συνεκδοχικώς αναφέρεται σε στοιχεία και της Αθήνας και σε όσα συνέβαιναν σε κάθε άστυ. Τα χαρακτηριστικά του φόβου της εξουσίας, η δυνάστευση του χωροφύλακα, η αλληλοϋπόβλεψη των ανθρώπων μεταξύ τους. Οι άνθρωποι ζουν σε έναν φόβο μεγάλο και κυνηγούν ο ένας τον άλλον και φοβούνται να εκφράσουν τα μεράκια τους, ενώ παράλληλα το λαϊκό τραγούδι και ο έρωτας μέσα σε συνθήκες στερημένες και πιο απαγορευτικές σε σχέση με το σήμερα ανθούν ωσάν τα «Απαγορευμένα Άνθη» του Μποντλέρ.

Η παράσταση αποπνέει όλη εκείνη την ανθρωπιά και τον ζόφο της εποχής μαζί με πάρα πολύ καλαμπούρι, γιατί το έργο δεν είναι μόνο δραματικό αλλά και σαρκαστικό.

Παρευρέθηκα και συμμετείχα σε μία βραδιά, κάτι που θα επαναλαμβάνω από καιρό σε καιρό, όποτε θα μπορώ να βρίσκομαι στην Αθήνα. 

 _______________

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Η ΣΥΛΒΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ»

Από το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη

«Ο γύρος του θανάτου»

με τη Νένα Μεντή

συνοδεύει στο ακορντεόν ο Παναγιώτης Τσεβάς.

 

Η Σύλβα, γνήσια λαϊκή Σαλονικιά τραγουδίστρια του ’60 θυμάται τα παιδικά της χρόνια, τους έρωτες της, τα λαϊκά κέντρα που δούλεψε! Θυμάται και τραγουδάει για τον μεγάλο έρωτά της, τον Αρίστο που εκτελέστηκε στις 17 Φλεβάρη του 1968 σαν «ο δράκος του Σέιχ Σου». Μια ντοκυμαντεριστική αφήγηση. Μια βουτιά στο περιθώριο και στους ανθρώπους του, στη Θεσσαλονίκη του 1960, γραμμένη από το Θωμά Κοροβίνη. Η Σύλβα, ένα από τα πρόσωπα του μυθιστορήματός του «Ο γύρος του θανάτου» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2011.

 

Μουσική σκηνή Χαμάμ

Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα

Τηλ. 210 3421212

www.xamam.gr

 

Ώρα έναρξης 10μ.μ

διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά

Eίσοδος με κρασί/μπύρα:15Ε , είσοδος με ποτό: 17Ε

Δεύτερο ποτήρι κρασί/ μπύρα: 5Ε, δεύτερο ποτό 7Ε .

 

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβήνη "Ο γύρος του θανάτου" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ