Σταμάτης Κραουνάκης Vintage!

Σταμάτης Κραουνάκης Vintage! Facebook Twitter
1
Σταμάτης Κραουνάκης Vintage! Facebook Twitter
Το 1978 ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν 23 ετών. Είχε σπουδάσει μουσική κοντά στην Κλέλια Τερζάκη - Φωτοπούλου (η πρώτη που δίδαξε στην Αθήνα το σύστημα Χίντεμιτ), ενώ το ΄77 είχε κάνει το ντεμπούτο του στη σύνθεση μουσικής για θέατρο. 
 
Το έργο με τίτλο ''Το σπίτι του Αγαμέμνονα'' κυκλοφόρησε από το label Zodiac της Lyra του Πατσιφά, εκεί όπου συνήθως έβγαιναν οι πιο εναλλακτικές εργασίες της εταιρείες, όπως αυτές των ελληνικών pop συγκροτημάτων του 1970. Πιθανώς έτσι να μην είναι τυχαίο που ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, ιδρυτικό μέλος των Πελόμα Μποκιού, υπέγραφε την ηχοληψία, εκτός του ό,τι έπαιζε μαντολίνο και κιθάρα σε κάποια κομμάτια.
 
Ενδιαφέρον παρουσίαζε όμως ο στιχουργός - συνδημιουργός του δίσκου. Ήταν ο Πέτρος Χρονάς - ουδεμία σχέση με τον γνωστό ποιητή και στιχουργό Γιώργο Χρονά - αφού επρόκειτο για τον Πέτρο Μελλόπουλο, τον ιδιοκτήτη της σοκολατοβιομηχανίας Μέλλο. Ένας σοβαρός ποιητής που είχε εκδώσει τις ποιητικές συλλογές ''Ανάμεσα στα φίδια και στ' αηδόνια'' και ''Διαφάνεια'' και που ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά ''Όλες τις σοκολάτες μου να πουλήσω, δεν θα έχει καμία αξία το γεγονός συγκριτικά μ' αυτό το δίσκο''! Και, όντως, οι έντεκα συνθέσεις του πρωτοεμφανιζόμενου Κραουνάκη, τα οργανικά θέματα, οι απαγγελίες από τον ίδιο, και τα τραγούδια, βασίζονταν σε ποιήματα από τις δύο συλλογές του Μελλόπουλου. Όσο για το ψευδώνυμο Χρονάς, επίσης δεν είχε να κάνει με τον Γιώργο Χρονά, που εκείνη την περίοδο έγραφε τον Κοινό Βίο με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά ενδεχομένως να προερχόταν - ποιητική αδεία - από τους Χρονάδες, υψηλόβαθμα στελέχη στα χρόνια του Βυζαντίου. 
 

 
''Το σπίτι του Αγαμέμνονα'' είχαν επενδύσει με τις φωνές τους ο Γιάννης Σαμσιάρης, η Πηνελόπη Πατσούκη και ο Χρήστος Καρακώστας, ένας καλός λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα παντρευόταν την κόρη μιας κολλητής φίλης της μάνας μου.
 
Ο δίσκος παρ' όλα αυτά δεν ήταν λαϊκός. Είχε στοιχεία pop και μπαλάντας με τον ήχο του πιάνου και των συνθεσάιζερ σε πρώτο πλάνο (Κώστας Γανωσέλλης), της ηλεκτρικής κιθάρας (Νέστορας Δάνας), της τρομπέτας (Γιάννης Θεοδωρίδης), των κρουστών - drums (Τάκης Μαρινάκης, Αντώνης Πλέσσας), αλλά και των εγχόρδων (Παντελής Δεσποτίδης). Ο Νέστορας Δάνας ήταν ο ενορχηστρωτής.
 
 
Ιστορικά, απ' την άποψη των πωλήσεων, δεν γνωρίζω τι είχε κάνει αυτό το άλμπουμ στον καιρό του και πιο πιθανό είναι να πέρασε απαρατήρητο, εφόσον ελάχιστοι το θυμούνται ή το γνωρίζουν σήμερα. 
 
Άλλωστε, τρία χρόνια μετά ο Σταμάτης Κραουνάκης θα έπαιρνε το πράσινο φως απ' τον Πατσιφά να εκδώσει στην επίσημη Lyra τα ''Σκουριασμένα χείλια'' του, συνεργαζόμενος με τη σούπερ σταρ Βίκυ Μοσχολιού, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Γιώργου Ζαμπέτα και βέβαια μελοποιώντας τον Κώστα Τριπολίτη, τον οποίο ο ιδρυτής της εταιρείας εκτιμούσε ιδιαίτερα.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια