Punk!

Facebook Twitter
0

Punk!

 Thicker than water

Οκέι όλα, αλλά χρειάζεται κατά καιρούς να εμφανίζεται δυναμικά κάποιος τσόγλανος και να κλοτσάει κώλους, είπε σε ελληνικά που ήσαν μεταφρασμένα αγγλικά, και μετά γέλασε δυνατά τραχιά βραχνά γάργαρα, όπως φέρ’ ειπείν θα γελούσε ο Φάλσταφ. Μετά βήχει, ανάβει τσιγάρο, ξαναβήχει, γελάει πάλι, φέρνει τον δείκτη του δεξιού του χεριού το δεξιό μέρος του μετώπου του, κουνάει ελαφρώς το κεφάλι, κλείνει το μάτι, βήχει πάλι. Αυτά, προς το παρόν, ο Νικόλας o Γκαγκάριν, σαράντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, τριάντα εφτά μετά την έκρηξη του punk.

 

Που σημαίνει, έτσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω και το αντιλαμβάνομαι και το πιάνω και το νογάω εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, ότι ναι μεν εξακολουθούσαμε να ακούμε Pink Floyd και μετά το χίλια εννιακόσια εβδομήντα εφτά, αλλά, από την άλλη, καλώς ενεφανίσθησαν, τι ενεφανίσθησαν λέω!, εξερράγησαν ο Sid Vicious και ο Johnny Lyndon  Rotten και η αφηνιασμένη τσογλαναρία του Λονδίνου, καθώς επίσης και οι New York Dolls, αλλά οι MC5 προηγουμένως. Και ο Lou Read και οι Velvet Underground.

 

Μολαταύτα, θα αντιτείνει, καίτοι δεν ανασκευάζει την ιστορική τοποθέτηση του συντρόφου και συμπότη Νικόλα, μολαταύτα, θα πει ο Μάνος Γιαννόπουλος, το να διαβάζει κανείς Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη είναι σαν δέκα ψυχεδέλειες μαζί, άσε που ενέχει το πνευματικό στοιχείο το οποίο παντελώς απουσιάζει και από τους Provos και από τα άλλα κινήματα της αντικουλτούρας και του movement.

 

Μα δεν συζητάμε αυτό, κάνω να πω. Κακώς! Και λέω τώρα «κακώς!» διότι εάν είναι ν’ αρχίσουμε να εμμένουμε στη λεγόμενη ατζέντα και να επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στη συζήτηση, πάει, την πατήσαμε, χάσαμε όλο το νεγκατίφ το ωραίο που μας διέπει, θα γίνουμε Ούνοι, προτεστάντες, γιάπηδες,  ελβετόψυχοι, χεβυμεταλλάδες.

 

Και τι σημασία έχει τι συζητάμε;, εξανίσταται, και ορθώς, ο Γιαννόπουλος, καταβροχθίζοντας κομψά ένα θηριώδες τεμάχιο πίτσας με σαλάμι. Εφόσον διατυπώνω μιαν αλήθεια, περί Πεντζίκη μάλιστα, τι σημασία έχει εάν συζητούσαμε περί του ενός ή του άλλου ζητήματος; Το σημαντικό είναι ότι διατύπωσα μιαν αλήθεια βραδιάτικα, όποια κι αν ήταν η αφορμή που με λάκτισε και την διατύπωσα, Γεωργίου. Ό,τι κι αν συζητούσαμε, Γεωργίου, εγώ παρενέβην και διατύπωσα μιαν αλήθεια, Γεωργίου, την εξής: παντελώς απουσιάζει το πνευματικό από όλα τα κινήματα της αντικουλτούρας και του movement, ο δε John Cale, όπως και ο John Cage, μίλησαν με τη μουσική τους όσο ουδείς άλλος για την ποιητική της απόστασης, δες τους, δείτε τους, σαν επίτηδες παγωμένους ρομαντικούς. Σαν διακόνους της ηθικής τού ερήμην. Τέτοιος ήταν και ο Marcel Duchamp, πρώτος διδάξας άλλωστε.

 

Μιλούσαμε για το punk ή όχι;, απόρησε αίφνης ο Γκαγκάριν. Εάν ναι, επιμένω ότι εάν δεν είχε ξεσπάσει το punk δεν θα είχαμε Άκι Καουρισμάκι, δεν θα είχαμε Άκι Καουρισμάκι, δεν θα είχαμε Άκι Καουρισμάκι.

 

Ούτε Μάττι Πέλονπαα, λέω εγώ.

 

Ούτε Ανίτα Λέιν, λέει ο Μάνος Γιαννόπουλος. Καίτοι δεν ήταν αυτό το θέμα μας.

 

Ποιο ήταν το θέμα μας ακριβώς, αν όχι αυτό; Αυτό ήταν το θέμα μας. Η έκρηξη του punk ήταν το θέμα μας. Δεν είχαμε άλλο θέμα στη συζήτηση εδώ και έξι ώρες, λέει βροντωδώς ο μειλίχιος κατά τα άλλα Φάλσταφ μας.

 

Ο Άκι πάντως είναι σπουδαία περίπτωση, λέω επίτηδες ψιθυριστά μπας και ακουστώ.

 

Ναι, αλλά ο Μίκα είναι πιο σπουδαίος σκηνοθέτης, πετάγεται ο Μάνος Γιαννόπουλος, γεμίζοντας το ποτήρι του με ουίσκι και ανάβοντας το τριακοστό ένατο τσιγάρο της ημέρας.

 

Μιλάμε για το punk, και δεν έχουμε καταλάβει ότι μετά τον Οτάρ Ιοσελιάνι δεν υπάρχει παρά μονάχα ο Άκι Καουρισμάκι, και ο Άκι Καουρισμάκι είναι γέννημα θρέμμα του punk, επέμεινε εκκωφαντικά ο Γκαγκάριν.

 

Πέθανε ο Ιοσελιάνι, είπα εγώ, με μια στάλα ερωτηματικού.

 

Το μυαλό σου και μια λίρα, Γεωργίου, πετάχτηκε ο Γιαννόπουλος, σκουντώντας κατά λάθος το ποτήρι που έπεσε κι έσπασε το μαρμάρινο πάτωμα. Πήρε ατάραχος άλλο και το γέμισε πάλι με ουίσκι. Ο Ιοσελιάνι δεν πέθανε καθόλου. Σήμερα μάλιστα έχει γενέθλια. Κλείνει τα ογδόντα.

 

Τι λε’ ρε! Ίδια μέρα με τον Τζόυς. Δύο Φεβρουαρίου!, αναφώνησε ο Νικόλας. Αυτό πάντως δεν αναιρεί ότι ο Άκι είναι γέννημα θρέμμα του punk.

 

Πάντως, μην μπερδεύουμε τον Οτάρ Ιοσελιάνι με τον Αμπάς Κιαροστάμι, επιχείρησα να πω.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Punk! Punk!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ