Στους 90 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν «κατά λάθος» οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας σε καταυλισμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στον οποίο έχουν καταφύγει άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Περίπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο της νιγηριανής πολεμικής αεροπορίας έριξε δύο βόμβες στο κέντρο της πόλης Ραν, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους", αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Πολλές «συγκλίνουσες πληροφορίες» που προέρχονται από τους κατοίκους και τους υπευθύνους της τοπικής κοινότητας κάνουν λόγο για 170 νεκρούς, σημειώνει η μκο, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στον καταυλισμό που βομβαρδίστηκε στη Ραν.
«Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Για τα θύματα του αποτρόπαιου αυτού περιστατικού θα πρέπει να ριφθεί φως σε αυτό που συνέβη και στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση», επισημαίνει ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF Μπρούνο Γιόχουμ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.«Πολλοί επιζώντες χρήζουν περίθαλψης για μεγάλο χρονικό διάστημα και μιας υποστήριξης στο μέλλον», προσθέτει.
Την περασμένη Τρίτη δύο βόμβες ερρίφθησαν διαδοχικά, την ώρα που μέλη οργάνωσης αρωγής διένειμαν τρόφιμα στους σχεδόν 40.000 εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο στη Ραν, η οποία βρίσκεται κοντά στο Καμερούν.
«Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά», υπογραμμίζει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί βομβαρδίστηκαν από εκείνους που εννοείται ότι θα τους προστάτευαν.
«Ο πληθυσμός εξακολουθεί να πληρώνει το τίμημα μιας ολέθριας σύγκρουσης, στην οποία ο πόλεμος ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και τον νιγηριανό στρατό αγνοεί πολύ συχνά την ασφάλεια των αμάχων», κατέληξε ο Γιόχουμ.
Οι αρχές της Νιγηρίας ξεκίνησαν χθες έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο βομβαρδισμός αυτός και η αρμόδια επιτροπή που την διεξάγει, η οποία απαρτίζεται από στρατιωτικούς αξιωματούχους, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της το αργότερο στις 2 Φεβρουαρίου, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Οι αρχές της Νιγηρίας δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν δημοσιογράφο να επισκεφθεί την περιοχή αυτή.
Μέχρι πρόσφατα οι τοπικές και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής δεν είχαν πρόσβαση στη Ραν κυρίως λόγω του κακού οδικού δικτύου και της έλλειψης ασφάλειας και ως εκ τούτου οι άνθρωποι που διαμένουν στην πόλη αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις στα πάντα, κυρίως στα τρόφιμα.
Από το 2009 όταν άρχισε η ένοπλη εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση και περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ