Ινστιτούτο Ντελόρ: Κίνδυνος αλλά και γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ η εκλογή Τραμπ

Ινστιτούτο Ντελόρ: Κίνδυνος αλλά και γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ η εκλογή Τραμπ Facebook Twitter
0

«Κίνδυνο», αλλά και παράλληλα «γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ» αποκαλεί την εκλογή Τραμπ το Ινστιτούτο Ντελόρ σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα σε ευρωπαϊκά έντυπα (Le Figaro και El Pais) και στον ιστότοπο Euractiv και που συνυπογράφουν ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενρίκο Λέτα καθώς και άλλα μέλη του.


Στο κείμενο με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι απέναντι στον θείο Τραμπ, ένας κίνδυνος και μια ευκαιρία», οι αρθρογράφοι αναγνωρίζουν ως «αντι-συστημική» την ψήφο των Αμερικανών πολιτών, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να συσχετιστεί με τις τάσεις και «σ' αυτή την πλευρά του Ατλαντικού».


«Η νίκη του εκφράζει μια δυσφορία που κερδίζει έδαφος κυρίως στην εργατική και σ' ένα τμήμα της μεσαίας τάξης, καθώς η καρδιά της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης κινείται όλο και πιο μακριά από τον δυτικό κόσμο: μια δυσφορία που προκαλείται από ένα οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό ξεδίπλωμα του παγκόσμιου συστήματος που βιώνεται με ένα πολύ αμφίθυμο τρόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Ινστιτούτου Ντελόρ, ενώ υπογραμμίζονται τα «μαθήματα» που πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι από αυτές τις εξελίξεις, «καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να επαναρρυθμιστεί η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης σε μια κατεύθυνση πιο ευνοϊκή για τις αξίες μας και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας».


Πρώτα-πρώτα, οι αρθρογράφοι προτείνουν την ενίσχυση της «συλλογικής ασφάλειας» μέσω της βελτίωσης της αστυνομίας και της νομικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και της ανάληψης ενός πιο αποφασιστικού ρόλου σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, παραπέμποντας στο μετά-Τραμπ μανιφέστο της 'Αγγελα Μέρκελ περί κοινών αρχών και αξιών στη βάση των οποίων έχει χτιστεί η διατλαντική συνεργασία, οι αρθρογράφοι επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχίζει η Ευρώπη να υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και τις μειονότητες. Τέλος, καλούν την ΕΕ «να υπερασπιστεί και να προωθήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης» του οποίου στόχος να είναι ο συνδυασμός της «οικονομικής αποτελεσματικότητας με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος», ένα μοντέλο, από το οποίο, όπως αναφέρουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διατηρήσει τις αποστάσεις τους λόγω της «προτεραιότητας» που δίνουν στην οικονομική αποτελεσματικότητα και από το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ «ενδέχεται σύντομα να απομακρυνθεί περισσότερο».


«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ταυτόχρονα κίνδυνο και γεωπολιτική ευκαιρία για την ΕΕ. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη και οι πολίτες της θα αδράξουν την ευκαιρία σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, αντί να συναγωνίζονται μάταια για την εύνοια ενός εταίρου που σε κάθε περίπτωση είναι πιο πιθανό στο μέλλον να κατευθύνει το βλέμμα του αλλού, ακόμη περισσότερο απ' ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν» καταλήγει το άρθρο του Ινστιτούτου Ντελόρ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM