Ας το ξεκαθαρίσουμε απ' την αρχή: Δεν φταίνε μόνο τα μέσα, ούτε οι haters, ούτε ο Τραμπ για την παρανόηση των δηλώσεών της. Φταίει κι η ίδια που ενώ ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι -πόσο εύκολο είναι να παραποιηθούν δηλώσεις ή να απομονωθούν ατάκες- δεν είναι ποτέ προσεκτική ή διπλωματική.
Ποτέ δεν ήταν προσεκτική, και πιθανότατα της αρέσει έτσι - από τη δεκαετία του '80 που κόντρα στο ρεύμα μιλούσε για το AIDS, υποστήριζε τα γκέι δικαιώματα και πολεμούσε τις θρησκείες, μέχρι το απαγορευμένο βίντεό της για το American Life (που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της στις ΗΠΑ επειδή ήταν εναντίον του Μπους και του Πολέμου στο Ιράκ) και μέχρι σήμερα που ξέρει πως θα χλευαστεί αν δεν «φερθεί όπως αρμόζει στο φύλο και -κυρίως- την ηλικία της».
Οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται λύπηση που ο μισός πλανήτης πιστεύει στα σοβαρά πως έταξε πίπες σε ψηφοφόρους για να βγει η Χίλαρι και πως θέλει να ανατινάξει το Λευκό Οίκο. Αν δεν ήθελε να παρεξηγηθεί ας πρόσεχε. Δικό της πρόβλημα.
Για να μη διαιωνίζονται όμως μερικά hoaxes (τα διαβάζω πλέον στα σχόλια κάθε φορά που αναφέρεται κάπου το όνομά της, «υποστηρίζει την αξιοπρέπεια των γυναικών αυτή που έταζε πίπες σε άντρες;!») ας πούμε τα εξής:
1) Όχι, δεν έταξε στα αλήθεια στοματικό σε ψηφοφόρους.
Τα λόγια τα είπε, όμως η είδηση μεταδόθηκε σχεδόν παντού λάθος (όχι σε εμάς ευτυχώς) χωρίς δηλαδή το πλαίσιο. Στις 18 Οκτωβρίου, η κωμικός Amy Schumer έκανε ένα σόου με stand-up comedy και είχε ως σαπόρτ τη Μαντόνα. (Το αντίθετο είχε συμβεί πέρσι στη συναυλία της Μαντόνα στη Νέα Υόρκη.)
Η Μαντόνα βγήκε απροειδοποίητα, λίγο πριν την Schumer, και έκανε ένα 10λεπτο stand-up comedy σόου, αυτοσαρκαζόμενη για τους πολύ νεότερους απ' αυτήν συντρόφους, λέγοντας ανέκδοτα και σατιρίζοντας τα στερεότυπα που έχει ο κόσμος γι' αυτήν. Το κοινό γέλασε με το κωμικό δεκάλεπτό της (ανάμεσα στα αστεία της ήταν το περί «πίπας») και μετά βγήκε στη σκηνή η headliner κωμικός Amy Schumer και έκανε την δική της χιουμοριστική παράσταση.
To πικάντικο αστείο της Μαντόνα μεταδόθηκε παντού, πολλοί όμως προτίμησαν να μην αναφέρουν ότι α) ήταν αστείο και β) ειπώθηκε στο πλαίσιο χιουμοριστικής παράστασης (γράφοντας απλώς ότι έγινε στο Madison Square Garden, υπονοώντας ότι ήταν σε συναυλία της). Ακόμα όμως κι αν αναφέρθηκε η κωμική παράσταση -στην Ελλάδα δεν αναφέρθηκε σχεδόν πουθενά-, η "λεπτομέρεια" δεν ήταν στον τίτλο ή στον υπότιτλο. Κι όπως οι περισσότεροι βλέπουν τις ειδήσεις στο Facebook χωρίς να ανοίξουν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο, έμεινε η εντύπωση ότι ήταν μια κυριολεκτική υπόσχεση, προκαλώντας έτσι αηδία και αποτροπιασμό.
Όταν σχεδόν όλοι οι τίτλοι ήταν έτσι
και όχι έτσι
δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κόσμο που πίστεψε ότι ήταν αληθινή δήλωση και υπόσχεση.
Είναι σαν η Βίσση να έκανε stand up comedy πριν τον Κοντοπίδη, ή να βγήκε για σκετσάκι με τον Λαζόπουλο και να διάβαζε απ' το σενάριο ότι πχ. θα κοιμόταν με τον Τσίπρα προκειμένου αυτός να παραιτηθεί, και την άλλη μέρα το ίντερνετ να γέμιζε τέτοιους κυριολεκτικούς τίτλους που θα έκρυβαν το γεγονός ότι ήταν πλάκα από σκετσάκι πριν τον Κοντοπίδη.
2. Όχι, δεν σκέφτεται να ανατινάξει το Λευκό Οίκο
«Σκέφτηκα πολλές φορές να ανατινάξω τον Λευκό Οίκο». Τελεία. Μέχρι εκεί μεταδόθηκε η δήλωσή της απ' τα φιλοτραμπικά μέσα και όσοι δεν είδαν την ομιλία της έμειναν με την εντύπωση πως ήταν κάτι που ήθελε στ' αλήθεια να κάνει. Κάποιοι ζήτησαν μάλιστα τη σύλληψή της για υποκίνηση βίας.
Αν βέβαια έπαιζαν τη δήλωση ολόκληρη θα καταλάβαιναν πως αντί για υποκίνηση βίας ήταν μια ξεκάθαρη προτροπή για μη βία!
«Ναι είμαι οργισμένη» είπε, «ναι έχω σκεφτεί να ανατινάξω το Λευκό Οίκο. Όμως ξέρω ότι αυτό δεν θα βελτίωνε τίποτα. Δεν πρέπει να πέσουμε στη λούμπα της απελπισίας.
Όπως είπε ο ποιητής W.H. Auden στην αυγή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ή να πεθάνουμε. Ε, εγώ διαλέγω την αγάπη. Είστε μαζί μου; Πείτε το μαζί μου: Επιλέγουμε την αγάπη. Επιλέγουμε την αγάπη. Επιλέγουμε την αγάπη.»
Eίναι ξεκάθαρο: Το να ενεργεί κανείς υπό καθεστώς θυμού δεν λύνει τίποτα. Και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κανείς τα πράγματα είναι μέσω της αγάπης: Θα μπορούσαμε να φερθούμε οργισμένα (μεταφορικά: ανατίναξη Λευκού Οίκου) όμως διαλέγουμε το αντίθετο - απορρίπτουμε τη βία και μετατρέπουμε την οργή σε αγάπη.
Αυτό, απ' τα περισσότερα μέσα (και στην Ελλάδα) μεταφέρθηκε ως «Μαντόνα: "Σκέφτομαι να ανατινάξω το Λευκό Οίκο"». Όχι «σκεφτόμουν», αλλά ενεστώτας, «σκέφτομαι», σα να είναι κάτι που ακόμα σκέφτεται και παίζει και να το κάνει.
Η απομόνωση μιας φράσης και το κόψιμο της συνέχειας που την αναιρεί έκανε δουλειά βέβαια. Ένας εξαιρετικά δυνατός λόγος γεμάτος αγάπη, παρουσιάστηκε ως φιλοτρομοκρατικός, στιγματίζοντας ως «ακραίες» τις διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ.
Ο Τραμπ χτες σε συνέντευξη την χαρακτήρισε «αηδιαστική» που ήθελε να καταλύσει τη δημοκρατία. Ο άνθρωπος που εξαγρίωσε τη μισή Αμερική (και τη Μαντόνα) λέγοντας πως πιάνει γυναίκες απ' το μουνί χωρίς τη θέλησή τους και που τόνιζε πως δε θα δεχόταν τα εκλογικά αποτελέσματα αν έχανε, είχε το θράσος να κατηγορήσει ως εχθρό της δημοκρατίας κάποιαν χρησιμοποιώντας τα hoaxes που κυκλοφορούν γύρω απ' το όνομά της...
Μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, όμως οι δύο πιο πρόσφατοι αστικοί μύθοι -που είμαι σίγουρος πως θα ακολουθούν τη Madonna για καιρό- είναι απλά αυτό: αστικοί μύθοι...
To 2003 τα πολλά ραδιόφωνα απαγόρευσαν τα τραγούδια του νέου δίσκου της και τα κανάλια το παραπάνω βίντεοκλίπ της.
Είχε πάει κόντρα στον Μπους και στον πόλεμό στο Ιράκ.
Έκτοτε η καριέρα της δεν ανέκαμψε πλήρως στην πατρίδα της την Αμερική.
Δεν το μετάνιωσε ποτέ.