Η Τουρκία επιμένει και ζητά από την Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου και να εκδώσει τους 8

Η Τουρκία επιμένει και ζητά από την Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου και να εκδώσει τους 8 Facebook Twitter
2

Η Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα. Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία", αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει μέσα από δήλωση την Καθημερινή Κύπρου πως η νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των 8, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διευκρινίζει στην εφημερίδα Καθημερινή ότι η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει την διαδικασία επίλυσης του προβλήματος στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει την έντονη ενόχληση της σχετικά με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην υπόθεση των 8 στρατιωτικών.

Η τουρκική πλευρά ζητά από την Αθήνα να κατανοήσει ότι οι πληροφορίες της Άγκυρας δείχνουν ότι οι 8 στρατιωτικοί έλαβαν μέρος σε μια επιχείρηση, η οποία είχε ως τερματικό σταθμό την δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας της, όπως τονίζεται, η Τουρκία θα ανάμενε ότι η Ελλάδα θα στεκόταν στο πλευρό της και θα έδινε κοινή μάχη στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας». Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί τη συνδρομή της Ελλάδας στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» του Κινήματος Γκιουλέν, μια βοήθεια που μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν φαίνεται πρόθυμη να παρέχει στον τουρκικό λαό.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της «Κ» ζητά από την Αθήνα και την ε/κ πλευρά να εστιάσουν την προσοχή τους στο ότι «στο Κυπριακό η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη» και ότι «δεν συνδέονται τα δύο, είναι ξεχωριστά ζητήματα». Θεωρείται έτσι ότι η νέα εστία έντασης στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την υπόθεση των 8 στρατιωτικών, δεν πρόκειται να επηρεάζει τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Από τις ίδιες πηγές προστίθεται και το ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες της για την εύρεση μιας βιώσιμης, δίκαιης λύσης στο νησί, η οποία θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες».

Τι θα γίνει με το νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των 8

 

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αυτός ο δεύτερος φάκελος απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφο και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σχεδόν αδύνατον είναι να αλλάξει κάτι ως προς την ήδη υπάρχουσα απόφαση για τους 8, το νέο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνουν ανώτατες δικαστικές πηγές που επικαλείται ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα εκτιμήσεις αρμοδίων δικαστικών παραγόντων που γνωρίζουν καλά τα θέματα των εκδόσεων και τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, δεν βασίστηκε στην αξιολόγηση του αν αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι πραξικοπηματίες η τι έχουν κάνει στην Τουρκία, αλλά στο ότι αν εκδίδονταν στη γείτονα, δεν θα είχαν δίκαιη δίκη, θα υφίσταντο βασανιστήρια και ενδεχομένως να κινδύνευε και η ζωή τους.

Η  απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρεται και στο σύντομο σκεπτικό της, που αναγνώστηκε από το δικαστήριο, βασίστηκε στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο που δίδουν πρώτη προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όμως παρά το γεγονός ότι πιθανότητα το νέο αίτημα δεν θα έχει τύχη, εκτός κι αν οι τουρκικές αρχές, αποστείλουν στοιχεία που θα πείθουν ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα σε ότι αφορά τις διασφαλίσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αλλάξει, εντούτοις το αίτημα αυτό θα εξετασθεί και πάλι από την ελληνική δικαιοσύνη.

Γιατί παραμένουν κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, μετά τις χθεσινές αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αποφασίστηκε να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα, με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνου Λουζιώτη, δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει, αλλά και για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η εισαγγελέας εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, παρήγγειλε την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, η οποία αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας, που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Ακόμη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται, ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι η «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σημερινή ανακοίνωσή της «χαιρετίζει με ανακούφιση» την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των 8 εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία».

Η αυτοαναίρεση από την Τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και η κατάσταση στο πεδίο, δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης, σημειώνει η Ένωση και προσθέτει το ερώτημα:«Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων; Για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη;»

Ακόμη, σημειώνει ότι «χαιρετίζει με ανακούφιση την απόφαση αυτή και τον δικαιοκρατικό της προσανατολισμό. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ» και προσθέτει: «Το αίτημα ασύλου των 8 συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα. Θα τα καταφέρουμε;».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

Ελλάδα / Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

«Ζήσαμε δυο κινηματογραφικές ζωές σε μια πολλές φορές με τεράστιες επιτυχίες , προσφορά δημιουργία ύψιστες χαρές , βαθιές λύπες αποτυχίες , ξεριζωμούς κυριολεκτικούς και μεταφορικούς»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια