Guardian: Συμφωνία σε τρεις εβδομάδες ή το Grexit επανέρχεται δυναμικά

Guardian: Συμφωνία σε τρεις εβδομάδες ή το Grexit επανέρχεται δυναμικά Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Στο στενό χρονικό περιθώριο που έχει η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με τους πιστωτές, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα δει την κρίση χρέους να έρχεται ξανά στο προσκήνιο με ανανεωμένη ένταση.

«Η πολύπαθη ελληνική κυβέρνηση έχει τρεις εβδομάδες προκειμένου να άρει το αδιέξοδο στις ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλιώς ρισκάρει να επανέρθει στην επιφάνεια η κρίση χρέους της χώρας με ανανεωμένη δυναμική», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

«Αντιμέτωπος με το δίλημμα για συμφωνία για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή νέες εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζύγιζε τις επιλογές του το Σαββατοκύριακο. Φόβοι για περαιτέρω αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο κράτος μέλος της Ευρώπης, εντείνονται καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προέβλεψε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει "εκρηκτικό" έως το 2030», προσθέτει η Guardian.

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός», αναφέρει ο καθηγητής Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής, μιλώντας στη Guardian, σημειώνοντας οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη, μπορούν να κάνουν την κατάσταση στην Ελλάδα μόνο χειρότερη. «Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου [όταν θα ξανασυναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης] τότε μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια δυνητικά καταστροφική πολιτική αναταραχή, η οποία θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit με μανία», προσθέτει.

Ο Guardian επισημαίνει ότι κεντρικό ρόλο στο αδιέξοδο έχει η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές, που έχει να κάνει με την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Χωρίς νομοθέτηση επιπλέον περικοπών σε συντάξεις και αυξήσεις στη φορολογία, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, η Αθήνα βρέθηκε απομονωμένη, ενώ ακόμα και η υποστηρικτική Κομισιόν δεν κατάφερε να την υπερασπιστεί», αναφέρει το άρθρο. Προστίθεται επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα λάβει μέτρα ούτε «ενός ευρώ» ακόμα, πέρα από αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει στο τρέχον πρόγραμμα.

Τονίζεται επίσης ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει καθυστερήσει την δεύτερη αξιολόγηση, που η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον (περασμένο) Δεκέμβρη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας ώστε να ξεκλειδώσουν οι επόμενες δόσεις του προγράμματος.

«Με δόσεις για το χρέος ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων μέχρι το καλοκαίρι, μια επανάληψη της κρίσης χρέους περιμένει στη γωνία, αν οι εκταμιεύσεις δεν γίνουν. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια καταστροφική εκτίμηση που θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει την πορεία των γεγονότων, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με θρησκευτική ευλάβεια -και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέους ενεργοποιηθούν- το χρέος της Αθήνας είναι καταδικασμένο να γίνει "εκρηκτικό"», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά της με το χρέος» γράφει το ΔΝΤ σε μια απόρρητή του έκθεση, που διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα. «Στην περίπτωση της Ελλάδας απαιτείται σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του». Η έκθεση που έχει συνταχθεί από προσωπικό του ΔΝΤ ως μέρος της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης σχετικά με το αν το Ταμείο θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα και αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αντιπαράθεση όταν παρουσιαστεί επίσημα στο εκτελεστικό συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου.

Η διοίκηση ίσως αποφασίσει πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αν συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο θεωρείται «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, καθώς θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «τεστάρει» τις δανειοληπτικές της ικανότητες στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει ο Guardian.

«Οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα μπορούσε να "παγώσει" τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάιο, όμως τότε θα είναι ήδη αργά», προσθέτει.

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια