Μια υπόθεση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Συγκεκριμένα, οι Φρίξος και Μαρία Θεοδούλου, άσκησαν αγωγή κατά του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγουμένου της μονής Μαχαιρά Επιφάνειου, όπου μονάζει ο γιος τους Γιώργος, του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
Οι γονείς υποστηρίζουν, ότι ο γιος τους με πολύ καλές σπουδές στις οικονομικές επιστήμες, ο οποίος σήμερα έχει το όνομα Ιουστίνος, πήγε στην μονή, αν και ενήλικας το 2003, παρά την βούληση του.
Σήμερα, ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου κ. Πογιατζή, η μητέρα, Μαρία Θεοδούλου, ζήτησε βεβαίωση από ειδική επιτροπή επιστημόνων ότι ο γιος της συνειδητά βρίσκεται στην μονή. Σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε, θα αποσύρει την αγωγή, με την οποία ζητούνται:
α) αποζημιώσεις μέχρι και 2.000.000 ευρώ,
β) δήλωση του δικαστηρίου ότι οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες ο μοναχός δεν μπορεί να αποχωρήσει από το μοναστήρι, παρά μόνο αν υπάρξει αποχρών λόγος, δεν δικαιούται σε προσωπική περιουσία και είναι υποχρεωμένος να διανείμει την περιουσία του ή να τη μεταβιβάσει, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
γ) την έκδοση δικαστικών διαταγμάτων που να διατάσσει τους εναγόμενους να αφήσουν ελεύθερο τον γιο τους, αφού αυτός δεν διαμένει στη μονή Μαχαιρά αυτοβούλως και κατόπιν ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής.
Η αγωγή στρέφεται και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέως, ως εκπροσώπου της Πολιτείας, η οποία, κατά τους ενάγοντες, παρέλειψε να λάβει επαρκή μέτρα για αποτροπή του προσηλυτισμού του γιου τους από τους άλλους εναγόμενους.
Οι γονείς, υποστηρίζουν ότι ο γιος τους, «εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό».
Η Μαρία Θεοδούλου κατά την σημερινή αντεξέταση της από το δικηγόρο του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου Μάριο Χαρτζιώτη, υποστήριξε: "Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν με παράνομες μεθόδους να διαβρώσουν όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του γιου μου... Δεν θέλω να διασύρω το παιδί μου και δεν έχω τίποτα εναντίον του παιδιού μου». Ο δικηγόρος του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, υπέβαλε στην Μαρία Θεοδούλου ότι ούτε οι αγωγές στα δικαστήρια και ούτε τα ΜΜΕ πρόκειται να κάμψουν τον πατέρα Ιουστίνο από την πορεία, την οποία επέλεξε. "Αν ο ίδιος αποφασίσει να φύγει από εκεί που είναι θα φύγει και κανένας άλλος δεν θα το καταφέρει", είπε.
Η μητέρα του μοναχού υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, αν ο γιος της σκεφτόταν ελεύθερα, σήμερα δεν θα ήταν στην μονή.
Εξάλλου, ο δικηγόρος Μάριος Χαρτζιώτης υπέβαλε στην ενάγουσα ότι αυτά που υποστηρίζει στην γραπτή δήλωση της, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο, για τον μητροπολίτη Αθανάσιο «είναι αναληθή συμπεράσματα και ψεύδη, για έναν άνθρωπο πού ούτε καν γνωρίζει».
Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση της Μαρίας Θεοδούλου "ο γέροντας με μεθοδευμένες ενέργειες αποδυνάμωσε την προσωπικότητα του Γιώργου (πάτερα Ιουστίνου) και με πλασματικές εμπειρίες καλλιέργησε δαίμονες και στην συνέχεια παρουσιάσθηκε σαν μέντορας, σαν δάσκαλος, σαν άγιος, να διαλύσει μέσω της τυφλής υπακοής τους δαίμονες, που ο ίδιος έσπειρε για να πετύχει αργά και μεθοδευμένα την διάλυση της ταυτότητας, της σκέψης και της λογικής και να επιβάλει το δικό του τρόπο σκέψης".
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη Λεμεσού είπε στην Μαρία Θεοδούλου ότι ο γιος της προσεύχεται καθημερινά για την ίδια, ότι στεναχωριέται με τη στάση της και ότι προσδοκά να πάει στο μοναστήρι με άλλες ιδέες.
Σε ό,τι αφορά στις ομιλίες του μητροπολίτη Αθανάσιου που έκανε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την περίοδο 1999 - 2002, ο Μάριος Χαρτζιώτης είπε ότι αφορούσαν αποκλειστικά το θεσμό του γάμου, για να υποβάλει στην ενάγουσα ότι οι ισχυρισμοί της, περί διάλυσης με προτροπή του γέροντα σοβαρού δεσμού, που είχε ο γιος της, «βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας της».
Η ενάγουσα υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι ο μητροπολίτης Αθανάσιος άλλα λέει στις ομιλίες του και άλλα στις εξομολογήσεις. Συνέχισε λέγοντας πως, η ίδια δεν απορρίπτει το μοναχισμό, ωστόσο, ισχυρίσθηκε ότι επικαλούνται το μοναχισμό, αλλά οι σκοποί τους είναι άλλοι.
"Αυτό που είδα στο γιο μου δεν ήταν πορεία προς την αγιοσύνη, αλλά πορεία προς το σκοταδισμό", είπε.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 14 Φεβρουαρίου.
Παρόμοια αγωγή έχει ασκηθεί και από γονείς άλλου μοναχού, ο οποίος επίσης εγκαταβιώνει στην μονή Μαχαιρά.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια