Τα κρασιά της Πελοποννήσου κατακτούν την Αθήνα

Έρχεται το Peloponnese Wine Festival

Τα κρασιά της Πελοποννήσου κατακτούν την Αθήνα

 

Για το οινόφιλο κοινό, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία παρουσιάζονται οι νέες σοδειές, νέες ετικέτες και επιπλέον πραγματοποιείται μια σειρά εκθέσεων, με κορύφωση το Οινόραμα στο Ζάππειο, μέσα Μαρτίου.

 

Είναι ενθαρρυντικό ότι παρά το άσχημο οικονομικό περιβάλλον και τα απεχθή φοροεισπρακτικά μέτρα, το ελληνικό κρασί δείχνει ότι «αντέχει» εντός κι εκτός συνόρων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα, ο κ. Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ανέφερε σημαντική αύξηση των εγχώριων μονάδων οινοποίησης (500 μονάδες το 2008 έναντι 1.000 μονάδων το 2016), η οποία εκτιμά ότι οφείλεται στην επιστροφή νέων ανθρώπων στον τόπο καταγωγής τους και στην αξιοποίηση γεωργικών εκτάσεων που έχουν στην κατοχή τους.

 

 

Έτσι, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, με το ανανεωμένο όνομα Peloponnese Wine Festival, μας προσκαλεί στο ξενοδοχείο Hilton την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου για να γνωρίσουμε τον πλούτο και τη μοναδικότητα του μεγαλύτερου αμπελώνα της χώρας και να δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά. Η συμμετοχή των παραγωγών είναι υψηλότερη από ποτέ, με 46 οινοποιείααπό όλους τους νομούς της Πελοποννήσου αλλά και την Κεφαλλονιά. Είναι μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε, ανάμεσα σε εκατοντάδες ετικέτες, σπάνιες τοπικές ποικιλίες όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό, ο Σιδερίτης, το Βερτζαμί, ο Αυγουστιάτης κ.λπ.

 

Επιπλέον, σημαντικές παράλληλες οινικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, όπως το σεμινάριο με τίτλο «Παλαιωμένη Πελοπόννησος» και εισηγητή τονΓρηγόρη Μιχαήλο (Dip WSET), που θα περιλαμβάνει δοκιμή ερυθρών κρασιών ηλικίας 10-20 χρόνων και σκοπό έχει να αναδειχτεί το εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσής τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η εξερεύνηση των «Άγνωστων Ποικιλιών της Πελοποννήσου» με οδηγό τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο, ο οποίος θα μας μυήσει στη δυναμική τους, ενισχύοντας την αναβίωση των συγκεκριμένων ποικιλιών. Το τρίπτυχο των σεμιναρίων ολοκληρώνεται με τις διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή της Πελοποννήσου. Ο Γρηγόρης Κόντος (Dip WSET) θα μιλήσει για τις «Διεθνείς Ποικιλίες στον Πελοποννησιακό Αμπελώνα», με ταυτόχρονη δοκιμή αντιπροσωπευτικών κρασιών.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το Peloponnese Wine Festival και τις παράλληλες εκδηλώσεις (οι οποίες έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων) του μπορείτε να βρείτε στο www.peloponnesewinefestival.com και https://www.facebook.com/Peloponnese-Wine-Festival-126824354474451/