Κυπριακό: Η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική δύναμη στο νησί, δηλώνει ο Ακιντζί

Κυπριακό: Η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική δύναμη στο νησί, δηλώνει ο Ακιντζί Facebook Twitter
EPA/MARTIAL TREZZINI
0

Η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Τζουμχουριέτ.


Συγκεκριμένα ο κ. Ακιντζί είπε: «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει την ρητορική "μηδέν στρατός και εγγυήσεις". Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά. Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού. Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία».


Αναφερόμενος στο εδαφικό, είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%».


Απαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία: «Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί στην Τζουμχουριέτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM