Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να είναι σε αντιπαράθεση με την Ρωσία ούτε έναν νέο "ψυχρό πόλεμο", αλλά επιδιώκει τον διάλογο. Την δήλωση αυτή έκανε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ιένς Σόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης της Γενεύης.
«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Δεν θέλουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο και αντιπαράθεση με την Ρωσία, αλλά την αντιμετωπίζουμε ως γείτονα μας» επεσήμανε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιδιώκει «πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσία που να στηρίζονται στη συνεργασία».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρότησε μάλιστα τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο οποίος κατά την εκτίμηση του συνέβαλλε στο να ξεπεραστεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2015 όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στον εναέριο χώρο της Συρίας ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου S-24.
«Όλοι μας είχαμε ανησυχήσει τότε με την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας. Ήμουνα από τους πρώτους που τάχθηκα υπέρ του άμεσου διαλόγου μεταξύ τους. Χαιρετίζω το γεγονός ότι συνομιλούν μεταξύ τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόλτεμπεργκ, λέγοντας ότι η Τουρκία «είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».
Η Μόσχα κατηγορεί ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι προωθούν την "αλβανική πλατφόρμα" στα Σκόπια
Η Ρωσία κατηγορεί την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια φιλοαλβανική κυβέρνηση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η οποία διανύει μια περίοδο πολιτική κρίσης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ . Συγκεκριμένα το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ η οποία προκλήθηκε από εξωτερικές ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, επιδεινώνεται» και πως με την «ενεργό συνδρομή των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε επιχειρούν να επιβάλλουν την 'αλβανική πλατφόρμα', που συντάχθηκε στα Τίρανα, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπό τον Χάρτη της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, με τον οποίο προβάλλονται εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει την ανησυχία του επειδή στην όλη υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Αρχές του Κοσόβου, ενώ θεωρεί την γραμμή αυτή που ακολουθείται «εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ και γενικά την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στην ΠΓΔΜ στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 με απαίτηση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέδειξαν νικητή το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ «τώρα –όπως αναφέρει- η Δύση με την συνδρομή της αλβανικής μειονότητας προσπαθεί να φέρει στην εξουσία στα Σκόπια την ηττηθείσα αντιπολίτευση, η οποία υιοθετεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των Αλβανών, που υπονομεύουν τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμά ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να επιβληθούν έξωθεν σχήματα, το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση, και καλεί όσους εμπλέκονται σ' αυτές τις προσπάθειες «να σεβασθούν το δικαίωμα των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίζουν αυτοτελώς για το μέλλον τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας».