Στους 318 οι φετινοί υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης- Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ο Τραμπ και ο Πούτιν

Στους 318 οι φετινοί υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης- Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ο Τραμπ και ο Πούτιν Facebook Twitter
1

Πολύ υψηλός –ο δεύτερος μεγαλύτερος όλων των εποχών– είναι και φέτος ο αριθμός των προσώπων και των οργανώσεων που διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ: κατατέθηκαν συνολικά 318 υποψηφιότητες, που αφορούν 215 πρόσωπα και 103 οργανισμούς, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ μέχρι και τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των Σύρων εθελοντών διασωστών.


Η ταυτότητα των υποψηφίων κρατείται μυστική επί 50 χρόνια όμως εκείνοι που τους έχουν προτείνει (βουλευτές και υπουργοί απ' όλες τις χώρες, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί κλπ.) συχνά ανακοινώνουν ποιον στήριξαν. Φέτος στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο φυλακισμένος Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραέφ Μπαντάουι και ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε από έναν συμπατριώτη του –η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη– ο οποίος θέλει να αναγνωριστεί ως θετική η "ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος". Υποψήφια είναι και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που έχει επικρίνει ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει ο πλανητάρχης.


Ένας Νορβηγός βουλευτής πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τον πάπα Φραγκίσκο επειδή "είναι ένας από τους ελάχιστους που αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ".


Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Πέρσι είχαν προταθεί 376 πρόσωπα και οργανισμοί και το Νόμπελ δόθηκε τελικά στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του. Η Επιτροπή Νόμπελ που απονέμει το βραβείο θα ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM