Η αλήθεια για τη φωτογραφία με την «αδιάφορη» Μουσουλμάνα δίπλα από τραυματία της επίθεσης στο Λονδίνο

Η αλήθεια για τη φωτογραφία με την «αδιάφορη» Μουσουλμάνα δίπλα από τραυματία της επίθεσης στο Λονδίνο Facebook Twitter
0
Η αλήθεια για τη φωτογραφία με την «αδιάφορη» Μουσουλμάνα δίπλα από τραυματία της επίθεσης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Jamie Lorriman

Ο φωτογράφος του οποίου η εικόνα χρησιμοποιήθηκε από αντι-ισλαμικά μίντια, υπερασπίζεται τη νεαρή γυναίκα και αποκαλύπτει την αλήθεια για το στιγμιότυπο που τραβήχτηκε μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη γέφυρα Ουεστμίνιστερ, λίγα μόλις λεπτά μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και άφησε δεκάδες τραυματίες. Η γυναίκα έχει απαθανατιστεί να κοιτά το κινητό της τηλέφωνο και να περπατά ενώ πίσω της οι υπόλοιποι συγκεντρώνονται πάνω από τον τραυματισμένο άνθρωπο που είναι στο έδαφος. Κάποια μίντια και χρήστες των social media τη χρησιμοποίησαν με σκοπό να παρουσιαστεί ως μια μουσουλμάνα που αγνοεί τον τραυματισμένο άνθρωπο και προχωρά όλο απάθεια μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Όμως ποια είναι η αλήθεια εδώ και γιατί κάποιοι θέλησαν αν παραπλανήσουν με την εικόνα αυτή και αν τη στρέψουν εναντίον των Μουσουλμάνων;

Ο Jamie Lorriman, που απαθανάτισε το στιγμιότυπο και ζει στο Λονδίνο, δήλωσε στο αυστραλιανό ABC πως η σειρά φωτογραφιών που τράβηξε έδειχναν την απελπισία της γυναίκας. «Εκείνοι που τα έβαλαν με τη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι επιλεκτικοί. Στην άλλη [φωτογραφία] που ακολουθεί δείχνει πραγματικά απελπισμένη... προσωπικά πιστεύω πως δείχνει απελπισμένη και στις δύο. Κακώς την παρερμήνευσαν και την χρησιμοποίησαν κατ' αυτόν τον τρόπο», σημειώνει.

Πριν την απάντηση του Lorriman, ο κωμικός Tim Young, που κάνει πολιτική σάτιρα, που καταδίκασε έναν άντρα που έβγαζε selfie στο σημείο, σχολίασε σχετικά με το ζήτημα μέσω Twitter:

Μια άλλη ανάρτηση με τη φωτογραφία, ενός υποστηρικτή του Τραμπ, με λεζάντα «Μουσουλμάνα δεν δίνει καμία σημασία στην τρομοκρατική επίθεση και περπατά χαλαρά δίπλα σε ένα ετοιμοθάνατο άντρα ενώ κοιτάζει το κινητό της», έλαβε σχεδόν 2.000 retweets. Αργότερα ο ίδιος, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά μια φωτογραφία του βουλευτή των Συντηρητικών Tobias Ellwood να δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ένα θύμα, σχολίασε: «Η βασική διαφορά ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς».

Οι αναρτήσεις του, που έκαναν κι άλλους χρήστες να προβούν στην ίδια σύγκριση, πυροδότησαν διάφορες αντιδράσεις, αφού κάποιοι υποστήριξαν τα λεγόμενά του και άλλοι του επιτέθηκαν. Προς υπεράσπιση της γυναίκας που απεικονίζεται, κάποιοι χρήστες δημοσίευσαν περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο στη Westminster Bridge με άλλους περαστικούς να δείχνουν επίσης αδιάφοροι.

Η αλήθεια για τη φωτογραφία με την «αδιάφορη» Μουσουλμάνα δίπλα από τραυματία της επίθεσης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Jamie Lorriman

Πολλοί διαφώνησαν λέγοντας πως ενδεχομένως η γυναίκα ήταν σε κατάσταση σοκ και τηλεφωνούσε σε συγγενείς και φίλους.

Ο Lorriman, που τραβούσε φωτογραφίες του κοινοβουλίου την στιγμή της επίθεσης, είπε στον Guardian πως ένιωσε ότι τα στιγμιότυπα έδειχναν καθαρά πως η γυναίκα ήταν σε απελπισία. «Κοιτάζοντας ξανά τις φωτογραφίες τώρα, δείχνει εμφανώς απελπισμένη κατά τη γνώμη μου. Βρίσκεται εν μέσω μια τρομερής σκηνής... Για μένα, η έκφρασή της λέει πως είναι τρομοκρατημένη από αυτό που είδε και πως απλώς θέλει να ξεφύγει από την όλη κατάσταση. Ζήτησαν σε όλους μας να φύγουμε από τη γέφυρα, οπότε δεν είναι παράλογο να σκεφτείς πως της είπαν επίσης να φύγει από εκεί όπως σε οποιονδήποτε άλλον», εξηγεί ο φωτογράφος.

Όπως λέει, τις εντονότερες αντιδράσεις είχαν όσοι υπερασπίστηκαν την άγνωστη γυναίκα. «Κόσμος σχολίαζε πράγματα όπως, "Δεν ήσουν εκεί, δεν το είδες, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να σκεφτόταν αυτή η γυναίκα, πώς μπορείς να συμπεραίνεις έτσι εύκολα πως η γυναίκα απλώς μιλούσε χαλαρά στο τηλέφωνο;". Είναι καλό να βλέπεις πως αυτή ήταν στην συντριπτική της πλειοψηφία η αντίδραση του κόσμου σε όσα ειπώθηκαν από μερικούς», προσθέτει.

Ο ίδιος δήλωσε στο ABC πως «ήταν αδύνατον να γνωρίζεις» τι ακριβώς περνούσε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό αυτής της γυναίκας. «Η έκφραση στο πρόσωπό της, είναι τρομοκρατημένη, ζει μια τραυματική εμπειρία. Προφανώς ήθελε απλώς να φύγει από τη γέφυρα. Λυπάμαι πολύ για εκείνη. Αν το έχει δει όλο αυτό, σίγουρα θα αισθάνεται απαίσια», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM