Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την κρίση υποσιτισμού στο Νότιο Σουδάν, με σχεδόν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα στο Νότιο Σουδάν.
Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι εκείνο που πλήττεται περισσότερο, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συγκρούσεων.
«Σχεδόν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με επίπεδα πείνας που ταξινομούνται ως «μια κρίση, μια επείγουσα κατάσταση ή μία καταστροφή», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Program – WFP). «Αυτός ο αριθμός προσεγγίζει ρεκόρ», εκτιμά η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδόν 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πολιτεία του Άνω Νείλου (βορειοανατολικά), την πλέον πληγείσα από την κλιμάκωση μιας σύρραξης που «εντείνεται», σύμφωνα με το WFP.
Περί τους 63.000 εξ' αυτών, κατατάσσονται στην κατηγορία της χειρότερης επισιτιστικής ανασφάλειας, όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος Τύπου του Προγράμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Δεν υπάρχει κανένα καταφύγιο και η τροφή είναι κάτι το σπάνιο», δήλωσε ο Ριθ Γιαν Ούλανγκ, ηλικίας 32 ετών, ένας κάτοικος της πολιτείας του Άνω Νείλου, που τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ και ενός «Λευκού Στρατού», μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείται από την εξουσία ότι συνεργάζεται με τον αντιπρόεδρο Ρικ Μασάρ.
«Άλλοτε εξαρτιόμασταν από τα τρόφιμα που έφερναν οι έμποροι από την Αιθιοπία, όμως εξαιτίας της τωρινής κρίσης, έχουν όλοι φύγει», είπε αυτός ο πατέρας τεσσάρων παιδιών. «Οι άνθρωποι τώρα πίνουν το νερό από τους βάλτους» τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ