«Είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο εμπορικό σύστημα» - Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς του Πεκίνου

«Είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο εμπορικό σύστημα» - Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς του Πεκίνου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποβάθμισε τη σημασία των δασμών της Κίνας ως αντίποινα του Τραμπ και κάλεσε το Πεκίνο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Περιέγραψε την κίνηση της Κίνας να επιβάλει δασμούς 84% κατά αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα, «ατυχή», με «ηττημένο μόνο το Πεκίνο», προειδοποιώντας το παράλληλα, να μην επιχειρήσει να υποτιμήσει τη συναλλαγματική της ισοτιμία σε αντίποινα για τις αυξήσεις των αμερικανικών δασμών.

Με δηλώσεις του στο Fox Business, ανέφερε: «Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Κινέζοι δεν θέλουν να έρθουν να διαπραγματευτούν, επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Αυτό που το Πεκίνο δεν πρέπει να κάνει είναι να προσπαθήσει να υποτιμήσει την αξία του», εξηγώντας πως: «Τότε αυτός είναι ένας δασμός για τον υπόλοιπο κόσμο και όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τους δασμούς τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την υποτίμηση. Γι' αυτό θα τους παροτρύνω να μην το κάνουν και να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στις αγορές είναι ένα από αυτά τα επεισόδια απομόχλευσης», συνέχισε, προσθέτοντας, ότι είχε δει πολλές τέτοιες καταστάσεις στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του στα hedge funds. «Αφορά την αγορά σταθερού εισοδήματος. Υπάρχουν ορισμένοι πολύ μεγάλοι τέτοιοι "παίκτες" που καταγράφουν ζημιές και αναγκάζονται να απομοχλευθούν».

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα συστημικό σε αυτό — νομίζω ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη αλλά φυσιολογική απομόχλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Μπέσεντ.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για την αγορά έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του στρατηγικού αναλυτή της Deutsche Bank AG, Τζορτζ Σαραβέλος (George Saravelos), ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να παρέμβει για να σταθεροποιήσει τα κρατικά ομόλογα. Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία του Covid και «πάγωσε» η διαπραγμάτευση, προκαλώντας μαζικές αγορές από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 
 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ