FAZ: Η Κομισιόν θα καταργήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

FAZ: Η Κομισιόν θα καταργήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, η οποία διαρκεί από το 2009, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η Ελλάδα το 2016, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πληροί το κριτήριο του ελλείμματος το οποίο θέτει η συμφωνία του Μάαστριχτ, αφού βρίσκεται σαφώς κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει υπερβεί το 0,7% του ΑΕΠ.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πιθανόν στις 17 Μαϊου την λήξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, είπε ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην ίδια ημερομηνία είχε αναφερθεί και πρόσφατο δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, που εξηγεί ότι η πρόταση θα γίνει από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όταν θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Σημειώνεται πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ -σκέλος που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.


Όταν εκκινηθεί η ΔΥΕ, η χώρα, την οποία αφορά, πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM