Μια αρκούδα μαζί με τα δύο της μικρά έχει εντοπίσει το Δασονομείο Πτολεμαΐδας κοντά στον οικισμό Αναρράχη Κοζάνης από τα μέσα του Απριλίου.
Η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία αλλά και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης με βάση το ΦΕΚ 272/7-2-2014, «η Καλλιστώ» διεξήγαγε αυτοψίες στην περιοχή με στόχο την αξιολόγηση του περιστατικού, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE AmyBear.
Σύμφωνα με την έρευνα η αρκούδα φαίνεται πως φώλιασε και γέννησε κοντά σε ανθρώπινες υποδομές, πιθανόν για μεγαλύτερη προστασία των μικρών της από τα βρεφοκτόνα αρσενικά. Η βρεφοκτονία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα στην συμπεριφορά των αρσενικών αρκούδων προκειμένου να ξαναμπούν τα θηλυκά σε αναπαραγωγικό οίστρο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αρκούδα θα παραμείνει στην συγκεκριμένη φωλιά ή στην κοντινή ακτίνα γύρω από αυτή για περίπου ακόμη ένα μήνα.
Για την διαχείριση της κατάστασης συνήλθε στις 28/4 Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ειδική για περιστατικά αλληλεπίδρασης μεταξύ αρκούδας - ανθρώπου, που έλαβε μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών με προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων της συγκεκριμένης τοποθεσίας αλλά και την ασφάλεια φυσικά της αρκούδας και των μικρών της.
Το επιχειρησιακό σχέδιο που αποφασίστηκε περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Οι πρώτες δράσεις που υλοποιήθηκαν, ήταν η ματαίωση εκδηλώσεων με αφορμή τη Πρωτομαγιά που είχε προγραμματίσει φυσιολατρικός σύλλογος Αναρράχης στην συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς και τοποθέτηση μιας αυτόματης κάμερας προκειμένου να διαπιστωθεί η συχνότητα χρήσης της φωλιάς από την αρκούδα.
Η Συντονιστική Επιτροπή προχώρησε παράλληλα και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΟΑΕ με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
- Προμήθεια ειδικών κάδων ασφαλείας συλλογής απορριμμάτων και υποχρέωση των Δήμων για τακτικότερη αποκομιδή τους καθώς και προμήθεια Αποτρεπτικών μέσων από τις Ο.Α.Ε. και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες (πιστόλια - λαστιχένιες σφαίρες- κροτίδες κρότου λάμψης- σειρήνες κ.λπ.).
- Προμήθεια και διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις μελισσοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε μικρούς κήπους πλησίον των οικισμών.
- Διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ποιμενικών σκύλων στους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους.
- Χορήγηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από διάφορες πηγές (ΕΛΓΑ κλπ)
Όπως είναι γνωστό, η καφέ αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, αλλά αντίθετα τον φοβάται και τον αποφεύγει∙ η μόνη περίπτωση αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο είναι αν νιώσει ότι πρέπει να αμυνθεί γιατί απειλείται η ζωή της ή η ζωή των μικρών της.
σχόλια