Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe διοργάνωσαν σήμερα Πέμπτη ημερίδα με θέμα «Εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές», η οποία φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν εκεί, ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ καθώς και τα κενά που παρουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, καθότι σήμερα παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία. Μία ευκαιρία για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος πάνω σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, αν και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2003, την εποχή της προσαρμογής της χώρας στο ιδιαίτερο ενωσιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, κατά τη γνώμη μου, όταν ο τότε Υπουργός Υγείας με απαράδεκτο τρόπο είχε ποινικοποιήσει και στοχοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θέσει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση», σχολίασε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός. «Προσεγγίζουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, την αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα που εγείρονται από την εργασία στο σεξ, γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες και είναι προκλήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που μας αφορούν όλους. Σε αυτό το πνεύμα θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις επικείμενες εργασίες της», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.
Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Οικονομικών, καθώς και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομιλητές από το εξωτερικό και ακαδημαϊκοί, οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών και η ίδια η κοινότητα των εργαζομένων στο σεξ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κόμματος S&D.
Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Λάζος. «Τα έτη 2012, 2013 και 2014 η πορνεία στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή άνοδο, ενώ το 2015 μειώθηκε ελαφρώς. Ετησίως γίνονται περίπου 11,2 έως 12,1 εκατομμύρια μισθώσεις εκδιδομένων γυναικών, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ιερόδουλες από την υποσαχάρια Αφρική στην Αριστοτέλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για 5 ευρώ. Το 35% ως 40% των ιερόδουλων είναι Ελληνίδες ενώ εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 18.000 γυναίκες. Το μέσο ετήσιο εισόδημα για κάθε ιερόδουλη ανέρχεται σε περίπου 80.500 ευρώ ωστόσο στην ίδια μένει μόλις το 40% του ποσού, καθώς το υπόλοιπο πάει στο σωματέμπορα και άλλους», ανέφερε σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Λάζος.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο σεξ αποτελούν μία από τις πιο περιθωριοποιημένες και ταυτόχρονα πιο ευάλωτες στον HIV και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας. Με το νόμο 2734/1999, ο νομοθέτης ουσιαστικά καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη νόμιμη εργασία στο σεξ, καθώς λόγω τον χωροταξικών και άλλων περιορισμών και της απαγόρευσης εργασίας σε ξενοδοχεία, λειτουργούν νόμιμα μόνο 10 χώροι παροχής υπηρεσιών σεξ από τους συνολικά 525 χώρους, σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 12.000 γυναίκες είναι εργαζόμενες στο σεξ στην Αττική και ωθούνται στην παρανομία, καθώς απαγορεύεται η ανεύρεση πελατών στο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η ημερίδα αποσκοπεί να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση του δημόσιου διαλόγου που θα επιτρέψει την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα.
σχόλια