Τσακαλώτος: Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για το χρέος

Τσακαλώτος: Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για το χρέος Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Να μην αφήσει η Βουλή τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Eurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.


«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».


«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έστειλε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο.


«Να ξέρετε πως διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάμε, για θεσμούς που πάνε πέρα από ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα σε σχέση με τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε», τόνισε.


«Η βασική μας στρατηγική, όλο αυτόν τον καιρό, ήταν να φύγουμε από την επιτροπεία. Πάνω σε αυτό έχουμε δουλέψει και αυτή είναι η βασική μας στρατηγική. Βεβαίως, η επιτροπεία ποτέ δεν θα είναι διπολική, δηλαδή, μια μέρα θα την έχουμε και μια μέρα δεν θα την έχουμε», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας: «Αυτό άλλωστε είναι στη φύση του καπιταλισμού, δηλαδή, ακόμη και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας. Και αν κάνεις πολιτικές που δεν αρέσουν στις αγορές, μπορούν να πωλούν τα ομόλογά σου, να πέφτουν οι τιμές των ομολόγων και να αυξάνεται το επιτόκιο και να γίνεται πιο δύσκολο να δανείζεσαι. Συνεχής προσπάθειά μας είναι αυτό να το αμβλύνουμε».


«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και έχουμε τέσσερις άλλες τροπολογίες, που η συζήτησή τους μπορεί να τελειώσει σε 40 λεπτά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το περιεχόμενο των τροπολογιών.

«Ο λόγος που θέλουμε να ψηφίσουμε τόσο γρήγορα, είναι ένας και μοναδικός. Ότι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοι μας δεν είναι ενιαίοι. Όχι μόνο ότι υπάρχουν διαφορετικοί θεσμοί και 18 κράτη μέλη στο Eurogroup, αλλά και διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ και ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Και είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση στο Eurogroup, ώστε αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.


«Αυτό που ζητάμε από το ελληνικό κοινοβούλιο -θα δούμε όλοι μαζί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup, αν έχει δίκιο ο κ. Βορίδης ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, ότι δεν θα μπούμε στο QE- αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι καταφέραμε αυτά και όχι παραπάνω και εσείς από την άλλη να πείτε ότι δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση, πρέπει να αφήσετε να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Γιατί πολλοί αντίπαλοί μας θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης, από μια συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο, για τα μέτρα για το χρέος, για τη διατύπωση για τη βιωσιμότητα που θα ανοίξει το δρόμο για το QE και την πρόσβαση των αγορών, σε μια συζήτηση για προαπαιτούμενα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM