Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν χθες το βράδυ σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει την αποπληρωμή χρέους ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο. Η Αθήνα ωστόσο δεν θα λάβει την εκτενέστερη ελάφρυνση χρέους που επεδίωκε πριν από το τέλος του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων στα μέσα του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.
Πάντως, η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από την λίστα των προτεραιοτήτων τη Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελευταία ελληνική συμφωνία, αν και δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί τέλεια, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτο βήμα προς την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της υγείας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, συμπεραίνει το Politico.
"Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν θα κλείσει εντελώς το βιβλίο του επτάχρονου "έπους" του χρέους, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης", αναφέρει επίσης το περιοδικό.
Για αρχή, η συμφωνία φέρνει και πάλι το ΔΝΤ στο πλοίο με συμμετοχή 2 δισεκ. ευρώ αλλά τα χρήματα είναι το λιγότερο, καθώς Γερμανία και Ολλανδία χρειάζονται την απλή συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για να καλύψουν τις απαιτήσεις των εθνικών κοινοβουλίων τους, αναφέρεται ακόμη.
«Μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήταν όμηρος στην αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας – που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αθήνας. Αντιμετωπίζοντας βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το αφεντικό του, η Άνγκελα Μέρκελ έχουν σταθερά αρνηθεί μια μείωση χρέους για τους Έλληνες, μια ιδέα που είναι πολιτικά τοξική στη Γερμανία», σημειώνει το Politico.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ