Ανησυχία προκάλεσε αυτές τις ημέρες σε λουόμενους στις βόρειες ακτές της Αιγύπτου το ξαφνικό φαινόμενο αύξησης του αριθμού των μεδουσών.
Η αιγυπτιακή "Αλ Αχράμ" τονίζει μάλιστα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας σύστησε μία Επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα.
Η παρουσία των μεδουσών επηρέασε τις προηγούμενες ημέρες τις αργίες (της εορτής που ακολούθησε το Ραμαζάνι) όσων κατευθύνθηκαν σε πολλές ακτές της Μεσογείου, τονίζεται σε διάφορα δημοσιεύματα, ενώ το θέμα προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των χρηστών των κοινωνικών δικτύων.
Οι αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές τόνισαν ότι οι εν λόγω μέδουσες έχουν την επιστημονική ονομασία "Rhopilema nomadica" και περισσότερο βρίσκονται στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά έχουν εισβάλλει και στη Μεσόγειο εδώ και πενήντα περίπου χρόνια.
Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι τέτοιου είδους μέδουσες εντοπίζονται συνήθως στις θαλάσσιες περιοχές της Δαμιέττης, του Ελ Αρίς και του Πορτ Σαΐντ, ενώ αυτό το χειμώνα παρατηρήθηκε η ύπαρξή τους και σε ακτές του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Αιτία της μετακίνησης των μεδουσών είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπεραλίευση και ο περιορισμός των χελωνών.
Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε τους λουόμενους για μέσα και τρόπους προφύλαξης.
πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ