Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Wall Street Journal. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, και με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα που είχε η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ο Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για απομάκρυνση της αβεβαιότητας και σημείωσε ότι ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ρευστότητας.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει σύντομα στις αγορές, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά: «Αυτό μένει να το δούμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς. Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».
Ερωτώμενος αν είναι πιθανό να χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα, απαντά: «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, οπότε δεν θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος με βιώσιμο τρόπο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εταίρους της Ελλάδας να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σχετικά με το χρέος, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε στην κριτική για την έλλειψη σαφήνειας από τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που ανέφερα στην τελευταία έκθεση, είναι πως εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε οι εταίροι της Ελλάδας, ούτε η ίδια η Ελλάδα», υπογράμμισε.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές μετά τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο, ειδικά στον προγραμματισμό για το μέλλον καθώς και στις ιδιωτικοποιήσιες. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι είναι σοβαρή. Θα προτιμούσα να βγούμε τις αγορές ακόμη και πριν από το τέλος του έτου,ς εάν κάναμε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις πιο πριν», τόνισε ακόμα.
σχόλια